Jak procestovat svět velmi levně

©

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci.

Dobrovolničení_1
Co je to vlastně dobrovolničení?

Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých lze najít tisíce nabídek. Mezi nejznámější stánky nabízející práci pro dobrovolníky patří www.workaway.info či www.helpX.net. Abyste mohli komunikovat s hostitelem, musíte zaplatit registrační poplatek a následně vyplnit svůj profil, nejlépe v anglickém jazyce. Potom již stačí jen kontaktovat vybraného pana domácího a čekat na odpověď.

Dobrovolničení_9

Výhoda je v tom, že vše řešíte jen vy a druhá osoba, žádný prostředník. Nemusíte se tak bát, že vás někdo podvede. Pokud si přeci jen nejste jistí, můžete si přečíst recenze dalších dobrovolníků na konkrétní práci.

Jedná se především o manuální práce, pomoc v kuchyni, na farmách, ale také můžete učit děti anglický jazyk. Vůbec nevadí, že nemáte osvědčení. Stačí jen vaše odvaha.

Dobrovolničení_2

Proč na cestách dělat dobrovolníka?

Pokud Vám práce není cizí, jste dobrodružné povahy a chcete ušetřit značnou část finančních prostředků, tak je toto nejlepší způsob. Díky práci dobrovolníka poznáte životní osudy lidí a jejich kulturu. Strávíte s nimi volný čas, zasmějete se, oslavíte životní jubilea, poznáte další členy rodiny i jejich mazlíčky. Stačí jen najít tu správnou cestu. Snáze tak zapadnete mezi místní a nebudete pro ně ten typický turista.

Dobrovolničení_3

Každá cesta něco stojí. Jak tedy našetřit na cestu?

Normální člověk tuší, že nic není zadarmo, a že cestování stojí peníze. I nás cesta stojí určité finance, ale je potřeba se na to dívat z jiného úhlu pohledu. Cestovat se dá mnohem levněji, než si většina lidí myslí. Vše není jen o penězích, ale je to také především o odvaze a touze poznat nepoznané. Člověku na cestách stačí opravdu málo. Kdo by se taky chtěl tahat s těžkým batohem po celém světě, proto začněte třeba tím, že se porozhlédnete doma, zdali nemůžete něco prodat. Je jedno, jestli to bude oblečení, televize či DVD přehrávač. Něco se určitě najde. Pokud máte vlastní auto, dům, či byt, tak máte vyhráno. Nepředpokládám, že byste tyto věci chtěli ihned prodávat, a proto pro vás bude nejvýhodnější pronájem. Zajistí vám to stálý finanční příjem během cesty a při vašem návratu se budete mít kam vrátit.

Plánujete li cestu delší než půl roku, odhlaste se ze zdravotního pojištění, úspora peněz je v tomto případě značná. Co je v našich krajích také velmi populární je konzumace alkoholu, přeci jen jsme národ pivařů. Zkuste místo párty v klubu, strávit večer doma s přáteli a uvidíte, že budete mít na cestu zase o pár tisícovek navíc. Způsobů jak ušetřit je spoustu, stačí se jen zamyslet nad tím kde a za co utrácíte nejvíc peněz.

Dobrovolničení_4
Jak šetřit, když už jsme na cestách?

I na cestách je potřeba šetřit a nejlepší způsob jak toho docílit je, přizpůsobit se a žít jako místní. Tím že budete pracovat jako dobrovolník, máte ubytování vyřešené. Ale co ostatní věci, které jsou nutné k přežití.

Další nejnákladnější věcí na cestování je doprava. Využívejte proto místní dopravu, je to ten nejlevnější způsob. Nebojte se public busů a svezte se s místními...

Dobrovolničení_5
Samozřejmě ne všude se dá dostat po zemi a někdy je potřeba letět. Proto se snažte letenky kupovat s předstihem. I nepatrná změna data odletu o den, může cenu snížit i o tisíc korun. Doporučujeme také sledovat různé internetové stránky zaměřené na vyhledávání akcí na levné letenky. Nebojte se půjčit si vlastní skůtr. V Asii to stojí pár korun, stejně jako benzín.

Dobrovolničení_10

Když pracujete jako dobrovolník, máte většinou nějakým způsobem zajištěnou stravu. Buď dostanete najíst za práci nebo máte možnost si jídlo uvařit u hostitele. Ale co když vás přeci jen přepadne hlad? Kam jít, aby to nebylo drahé? Určitě se vyhněte turistickým lokalitám! Ceny jsou zde přemrštěné, stejně jako u nás na Václavském náměstí. Nejlepší je jíst tam, kde jí hodně místních. Budete mít jistotu, že jídlo je tam v pořádku a za rozumnou cenu. Nebojte se zeptat lidí v okolí, rádi Vám poradí.

Dobrovolničení_6

Co vám cesta přinese a naopak co vám vezme?

Najde se určitě nespočet důvodů, co vám taková cesta přinese a mezi ty hlavní patří určitě pocit svobody. Také Vás už přestává bavit ten uspěchaný, stereotypní evropský život, kde se lidé stále mračí, závidí si a honí se za kariérou, tak to je právě ten správný čas vyrazit. Na cestách je každý svým pánem a můžete si tak dělat co se vám líbí a na co máte zrovna náladu. Lidé v Asii mají zcela jiné priority než my Evropané, ačkoliv si to kolikrát ani neuvědomujeme. V Asii je vždy na prvním místě rodina a až potom vše ostatní. Celý den potkáváte lidi, kteří se na vás usmívají a jsou šťastní, když jim úsměv opětujete. Je jedno jestli cestujete sami nebo v páru, vždy se najde někdo, na koho se můžete obrátit a kdo vám pomůže. Naučíte se tak důvěřovat jeden druhému, být pokorný, skromný a zároveň samostatný. Začnete si vážit maličkostí a budete spořivý. Především ale poznáte skvělá místa naší planety a zažijete spousty nezapomenutelných zážitků a setkání.

Dobrovolničení_7

Jsou ale určitě také věci, které vám taková cesta vezme a patří mezi ně určitě vaše komfortní zóna. Člověk na cestách občas musí zapomenout na teplou sprchu, pitnou vodu z kohoutku na každém rohu, měkkou postel bez hmyzu a otravných komárů, ale to vše se dá přežít, pokud máte pevnou vůli, odhodlání a dostatečně dobrodružnou povahu.
Seberte odvahu a jděte do toho! Bude to nejlepší rozhodnutí vašeho života a ty zážitky a zkušenosti vám již nikdo nevezme :)

Dobrovolničení_8

Pokud Vás náš článek zaujal a chtěli byste se dozvědět více, podívejte se a sledujte nás na Fb “Dobrovolně do Asie”.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Asie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet. 
Thajsko LP 
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Nikol & Lukáš Dobrovolně do Asie

Předchozí článek

Opravdoví nomádi na poušti Merzouga

Další článek

Best in Travel 2017 video

Související články

Články

5 důvodů, proč cestovat stopem

Za poslední více než rok a půl a vůbec za celý svůj život jsem ujel stopem mnoho kilometrů. I kdybych chtěl, tak se mi je nepodaří spočítat, ale co si pamatuji přesně, jsou všechny ty úžasné příběhy, které díky tomuto způsobu cestování vznikly. Proto se vlastně snažím, šířit to dobré o stopování, aby si tento způsob cestování zkusili třeba všichni. Věřím totiž, že toho nebudou litovat, a že jim to může změnit život. Dal jsem dohromady pět důvodů, proč vlastně cestovat stopem a co to člověku vlastně může přinést?   Proč stopem? Protože i cesta…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Učitelem na Lomboku

Lombok. Jeden z tisíce ostrovů Indonésie, ležící hned vedle oblíbeného Bali. Přestože jsou od sebe vzdálené jen čtyři hodiny plavby trajektem, rozdíl je na první pohled ohromný. Zatímco Bali je doslova turisty přeplněno, Lombok si na turisty teprve zvyká a pomalu se učí anglicky. A tomu přispívá i česká organizace KINTARI, která pomáhá provozovat školy a díky dobrovolníkům učí angličtinu místní děti i dospělé. Výuka začíná Je ráno. Kuta, ve které bydlíme u místního učitele Edyho, se teprve probouzí. Nasedáme na skútr a vyrážíme do školy. Jakmile prokličkujeme skrz početné stádo vodních buvolů vedené místním pastevcem, odbočujeme z asfaltky na prašnou neupravenou cestu a noříme se mezi chýše místních obyvatel…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…