Jak procestovat ráj? Kupte si letenky na Madeiru

Fotka od Michał z Pixabay

Madeira jako ostrov schodů, kopců, koček, květin, skal, vodopádů… po chvíli na ostrově by se dalo vymyslet spoustu dalších přídomků. Není snad nikdo, kdo by si tady nepřišel na své od oceánu přes hory až k lesům, které připomínají ty deštné. Špatný čas pro návštěvu Madeiry v podstatě neexistuje díky jejím nekonečným turistickým možnostem. V létě zde najdete krásnou letní dovolenou, v zimě příjemnou teplotu pro turistiku, vždy obklopeni nekonečnou přírodou. Letět můžete klidně hned!

Místa, která nevynechat

Díky všudypřítomným horám Madeira nabízí spousty vodopádů, které jsou do měst sváděny levádami (betonovými koryty), podél kterých vedou turistické trasy. Uvidíte tak zpravidla několik vodopádů a projdete se zdejšími lesy, které si vás opravdu získají svojí pralesní atmosférou.  Kterou z levád si vyberete je na vás. K nejnavštěvovanějším patří například Levada Das 25 Fontes, na jejímž konci vás čeká jeden z nejkrásnějších vodopádů na ostrově.

Cesta podél levády a vodopád na jejím konci - Levada Das 25 Fontes

 

Neopakovatelnou atmosféru najdete ve vavřínovém lese, který nese název Fanal. Drtivou většinu času je zde mlha a často také natrefíte na volně se pasoucí krávy, tahle kombinace opravdu vyrazí dech, budete si připadat jako ve filmu. K Fanalu se dostanete přímo autem, není tak náročný například pro děti. Rozhodně ale nezapomeňte teplejší oblečení a foťák!

Z delších procházek můžeme vzpomenout třeba Ponta de São Lourenço, cestu po východním výběžku ostrova, který jste pravděpodobně viděli z letadla. Zabere asi 3 – 4 hodiny, ale za tu námahu slibuje nenahraditelné panorama. Delší výšlap může být také Pico Areeiro, druhá nejvyšší hora.

Pokud máte v plánu vyrazit na pláž, předem si ji vyhledejte na internetu. Většina z nich je tvořena lávovými kameny, najdete ale i písečné černé pláže.
V suvenýrech často natrefíte na motiv barevného domečku, jedná se o domy v Santáně, dříve tradiční. Jsou zde stále k vidění jejich repliky v centru města, nečekejte ale rozsáhlý skanzen jako u nás, je to spíše malá ukázka.

Přílet a doprava

Letiště na Madeiře patří k jedněm z nejnebezpečnějších, tím se ale odradit nenechte, létají sem jen profesionálové. Nenachází se přímo v hlavním městě Funchalu, ale kousek od něj ve městě Santa Cruz. Odtud jezdí poměrně často autobusy do Funchalu, do komplikovanějších cest autobusem je lepší se pustit až po dokonalejším zorientováním. Nejpraktičtější variantou je půjčení auta, a to i kvůli turistice, ke které se tak lépe přiblížíte. Velká spousta půjčoven se nachází přímo ve Funchalu, dost z nich vám auto zapůjčí už na letišti. Pokud máte potíže se sháněním auta přes internet předem, nemějte strach, vyberete si na místě, mnohdy levněji nebo bez záloh.

Madeirské cesty jsou sice ve výborném stavu ale klikaté, prudké, styl řízení se tady liší od toho našeho, proto pokud máte obavy z řízení, lze si výlety zařídit u agentur, které vás dopraví autobusem.  Pokud se přesto rozhodnete jezdit na vlastní pěst zdejšími autobusy, vězte, že je zde několik společností, na každý autobus je třeba si koupit lístek u řidiče zhruba za 5 euro. Zastávky jsou velmi blízko sebe kvůli všudypřítomnému stoupání. Taková cesta vám ale zabere mnohem více času a možná se nedostanete na všechna místa.

Ubytování

Pokud tedy zvolíte automobil, nejlevnější ubytování hledejte na západní části ostrova, což znamená přejet celý ostrov od letiště na východním pobřeží. Neděste se ale, cesta napříč ostrovem trvá cca hodinu a půl. V případě cestování bez auta je nejlepší zvolit ubytování přímo v Santa Cruz nebo ve Funchalu. Do okolních menších měst se nejlépe dostanete taxíkem, těch čeká na letišti víc než dost.

Funchal

Hlavní město ostrova je jedno z mála míst tady, které nabízí klidnější, méně fyzicky náročný program. Nachází se zde lanovka vedoucí nad městem, která nabízí krásné výhledy. Jedinečný madeirský zážitek jsou proutěné saně, na kterých vezou turisty dva muži z kopce dolů, taková jízda stojí 30 euro. Centrum města se nachází při pobřeží, jeho západní část tvoří převážně luxusnější hotely a restaurace, ve východní části centra najdeme staré úzké uličky s malými restauracemi a suvenýry. 

Gastronomie

Pokud je něco, co nesmíte vynechat, je to určitě prego. Zdejší chleba, pro nás spíše připomínající pita chléb – kynuté pečivo, tradičně potřené bohatou vrstvou česneku. Další ingredience se už liší od sýra a šunky až k prego especial s náplní připomínající hamburger. Pyšní jsou zde také na své hovězí maso připravované na dlouhém kovovém hrotu ani na něm nechybí česnek. Z nápojů lze vypíchnout třeba Poncha – směs medu, citrónové šťávy a brandy nebo jiné pálenky. 

Atmosféru Madeiry ale musí každý zažít sám, nedá se vykreslit. Taková cesta ale rozhodně stojí za to, jelikož Madeira se rozhodně bude prát o první příčku nejkrásnějšího místa, které jste navštívili.

Autorka článku a fotografií o sobě: „Jmenuji se Vendula Grygová, je mi 20 let a studuji žurnalistiku. Miluji přírodu, cestování, objevování, ale také se zabývám výživou a životním stylem, bylinkami a alternativní léčbou.“

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Vendula Grygová

Předchozí článek

LP Magazine 02/2023

Další článek

10 pařížských NEJ - podivný zákon či strom z 16. století

Související články

Články

Mallorka - vše co potřebujete vědět

Mallorca je víc, než jen populární dovolenková destinace, kam se pojedete podívat na krásné pláže. Především na jaře se objevují levné letenky z českých nebo blízkých letišť a tak si na španělském ostrově můžete naplánovat dobrodružný prodloužený víkend. Kdy vyrazit? Cestu v březnu nebo dubnu můžu jedině doporučit. Voda v moři je sice ještě studená, takže na pláži si nepoležíte, na druhou stranu to ale má jednu obrovskou výhodu – zatím sem neproudí davy turistů. Ty nejpopulárnější místa, jako například Cap Formentor, Fornalux i Sa Calobra, tak budete…

Články

Za papoušky na Kanárské ostrovy

Slovo „loro“ ve španělštině znamená papoušek, a právě Loro Parque je jednou z atrakcí, kterou byste na největším ostrově Kanárů rozhodně neměli vynechat. Tenerife je nejlidnatějším a svou rozlohou také největším ostrovem kanárského souostroví, které na mapě najdeme severo-západně od Afriky v Atlantském oceánu. Ano, přesně tak, od Afriky. Na tomto ostrově najdeme od všeho něco. Ať už je to pláž se žlutým pískem (na Kanárských ostrovech jsou výhradně…

Články

Poznejte kanárskou kulturu na východě Tenerife

Tenerife má fascinující dějiny a kulturu, které však mohou zůstat skryty ve stínu propagace v podobě prospektů cestovních kanceláří, soustřeďujících se na slunce, písek a rekreační střediska na jihu ostrova, kde sangria teče proudem. Vydejte se odtud na východ a najdete fascinující směsici tradičních rybářských vesniček, nespoutaných lesů a panenských pláží, a dokonce i opuštěnou kolonii pro malomocné. Vesnice na východním pobřeží Když se z letoviska Playa de las Américas vydáte na východ, prvním náznakem, že se styl středisek mění na nenápadnější a neformálnější, je malebné El Médano. Působí svěže a má bohatou nabídku vodních sportů, jež přitahují místní obyvatele, stejně jako turisty. Na vodní…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…