Všechna města po celém světě mají svou vlastní kulturu jídla, která ztělesňuje jedinečnou podstatu onoho místa. Zatímco některé pokrmy se staly kultovními na celosvětové scéně – pomyslete například na filadelfský sendvič Philly cheesesteak nebo proslulou tokijskou nudlovou polévku ramen – jiné zůstávají skryté, zastrčené v postranních uličkách italských domácích restaurací nebo schované na stránkách tajné babiččiny kuchařky.
Pro zvědavé fajnšmekry, kteří hledají ty nejlepší chutě ve městě, jsme požádali redaktory z našeho týmu Lonely Planet Locals, aby vám naservírovali lahůdky, které oni sami pokládají za ty, které vystihují srdce jejich rodného města – od rybího tažine z marockého Tangeru až po dušené knedlíčky z Šanghaje.

Kuřecí machboos v Dauhá
Často je v povědomí lidí, že kosmopolitní metropole Kataru za sebe není schopná představit jediné rozpoznatelné a typické jídlo, protože si „vypůjčila“ spoustu receptů z různorodých kuchyní napříč různými kulturami, které se zabydlely v tomto městě za několik desetiletí. Nicméně je tu přece jen jedna blízkovýchodní pochutina, u které rodáci z Dauhá přísahají, že je jejich vlastní od samého počátku, a tou jsou lahodné kuřecí machboos. Připravují se z rýže proložené bohatým kořením a vařené ve velkém hrnci s rajčaty, cibulí a kuřecím masem. Tento povzbudivý pokrm se podobá receptu biryani (indické jídlo připravené z kořeněné rýže a masa nebo vajec) a je nedílnou součástí večerní tabule v mnoha katarských domácnostech.
A jaká jsou nejčastější místa, kde můžete kuřecí machboos ochutnat? V Dauhá najdete množství arabských restaurací vyznačených po celém městě, které nabízejí autentické a chutné machboos. Každopádně dvě speciální místa vyčnívají z davu - přepychová restaurace Al Sufra v hotelu Marsa Malaz Kempinski a levnější tradiční Damasca One na tržišti Souq Waqif.

Smørrebrød v Kodani, Dánsko
Pokud byste při návštěvě skandinávského hlavního města měli ochutnat jen jedno jediné jídlo, pak by to měl být smørrebrød – jejich typický nadevše milovaný sendvič. Smørrebrød je pro Dány nejen oblíbeným jídlem, ale prakticky způsobem života! Základem je žitný chléb namazaný máslem a ozdobý různými přísadami jako je nakládaný sleď, křupavé vepřové maso nebo krevety a vejce. K dostání jsou jak tradiční příchutě, tak i inovativní výtvory. Některé restaurace nabízejí až dvě stě padesát různých způsobů přípravy. Přísady jsou kolikrát navrstveny tak vysoko, že smørrebrød je nutno jíst nožem a vidličkou – opravdu kvalitní kousek poznáte tak, když přes vrstvy přísad ani nevidíte samotný chléb!
A která jsou nejčastější místa, kde se do něj můžete zakousnout? Pro klasický smørrebrød vyzkoušejte tradiční restauraci Kronborg nebo Hallernes na tržnici Torvehallerne. Pro něco inovativnějšího zavítejte do stylového Kompassetu nebo nováčka na trhu - restauraci Selma.

Hot wings v Atlantě, Georgie, USA
Ať už jste na samotné, ostré nebo kořeněné – horká křídla hot wings můžete najít téměř na jakémkoli běžném jídelním místě v Atlantě. Každý, kdo zde vyrostl, může svědčit o tom, že hot wings jsou ve městě ideálním jídlem do ruky. Konkrétně křídla s citrónovým pepřem jsou oblíbenou kombinací místních obyvatel Atlanty, která lze podávat v omáčce nebo nasucho s citrónovým pepřem posypaným na vrchu. A pokud chcete mezi místní úplně zapadnout, smíchejte váš citronový pepř navíc ještě s pálivou nebo jemnou omáčkou.
A kde si na hot wings pochutnáte? Zamiřte do J.R. Crickets, American Deli nebo do ATL Wings za těmi nejlepšími horkými křídly v celém městě.

Rybí kefta tažine v Tangeru, Maroko
Na marockém menu nemůžete šlápnout vedle s žádným pokrmem, ale jako návštěvníci byste měli přizpůsobit svůj vkus místní geografii a mořské plody alá tažine jsou tangerskou vyhlášenou chloubou města. A vzhledem k tomu, že Tanger jako jediné město Maroka namáčí své kotníky do Středozemního moře i do Atlantického oceánu, není překvapením, že ryby tu hrají v jídelníčku hlavní roli. Především sardinky jsou nepostradatelnou ingrediencí v jednom z lokálních obdivovaných jídel: rybí kefta tažine. Bohužel však nepatří k prvoplánovým možnostem na menu v restauracích, protože příprava trvá obrovsky dlouhou dobu a stojí notnou dávku trpělivosti. Rybí keftu tažine si proto obvykle vaří místní lidé doma. Sardinky jsou opatrně rozděleny a tvarovány do šťavnatých kuliček, načež se dají pomalu pozvolna vařit - stejně jako proslulé hovězí tažine, na které natrefíte po celé zemi.
A kam na zmíněnou delikatesu vyrazit? Pokud jste se zatím nespřátelili se žádnou místní rodinou, pořád máte šanci ochutnat typické rybí kefta tažine v Rif Kebdani, které se nachází uprostřed starého města hned za Terrasse Borj Al Hajoui.

Xiǎolóngbāo knedlíčky v Šanghaji, Čína
Šanghaj disponuje mnoha jedinečnými a vynikajícími kuchyněmi (tradičně známými jako kuchyně Benbang) a je takřka nemožné vybrat si jen jednu specialitu, která by měla vystihnout ducha celé kulinářské kultury tohoto města. Žádná návštěva Šanghaje by však nebyla úplná bez ochutnávky různých druhů zdejších ikonických a lahodných knedlíčků xiǎolóngbāo a méně známých ale stejně chutných shēngjiānbāo. Xiǎolóngbāo - někdy nazývané polévkovými knedlíčky - jsou tenké balíčky těsta naplněné mletým vepřovým masem a horkým vývarem, dušené v malém košíku z bambusu. Ačkoli jsou populární po celém světě, tyto knedlíčky mají svůj původ právě tady v Šanghaji. Shēngjiānbāo mají tlustší vrstvu těsta a jsou na dně smažené, aby získaly uspokojivou křupavost ke šťavnaté masové náplni.
A kde si na nich pochutnáte? Pro autentickou chuť xiǎolóngbào zkuste Jia Jia Tang Bao nebo Din Tai Fung. Pro knedlíčky shēngjiānbāo jděte do turistické, ale spolehlivě chutné, řetězové restaurace Yang Fry Dumplings.

Samoosas v Johannesburgu, Jižní Afrika
Jižní Afrika má jednu z největších populací indické diaspory, takže není překvapením, že jídlo ze subkontinentu už dlouho hraje roli na zdejší jihoafrické kulinářské scéně. Recepty se vyvíjely po staletí a dnes konečně má samoosa své vlastní jedinečné kombinace přísad a koření, doplněné o názvy ovlivněné Jihoafrickou republikou. Samoosy psány se dvěma „o“ jsou perfektním příkladem. Jihoafrické samoosy jsou totiž menší a nabízí širší škálu náplní - kromě tradičních možností jako je zelenina či kuře najdete i další varianty od fety přes kukuřici až po kokos.
A která jsou ta nejlepší místa pro ochutnávku? Za nejlepšími samoosami v Johannesburgu se se vydejte do World of Samoosas v centru Oriental Plaza. Je to jediné místo ve městě, které nabízí kokosové varianty. Navíc jejich kořeněná omáčka je božská!

Feijoada v Riu de Janeiru, Brazílie
Cariocas neboli obyvatelé Ria de Janeira si rádi dávají načas – i kdyby to znamenalo pozdní příchod. A pokrm feijoada je kulinářské ztělesnění tohoto postoje. Bohaté černé podušené fazolky doplněné o osolené vepřové a hovězí maso s nakrájenou klobásou se připravují hodiny a stejně tak dlouho se i pojídají. Na feijoadě si pochutnáte během dlouhých líných obědů, které stejně jako místní rodáci, nejsou nikterak uspěchané. Není náhodou, že se většinou feijoada podává v sobotu nebo v pátek, kdy už většina pracovníků přepíná na víkendový režim. Následně se většinou všichni odeberou zatančit si sambu, ale nejdřív je dobré si po těžkém jídle na chvíli schrupnout – kam také spěchat?
A kam si na dobrou feijoadu zajít? Navenek bar Momo nepůsobí příliš vábně, ale nacpané stoly k prasknutí uvnitř vás přesvědčí o opaku. Jejich vynikající feijoada se podává v pátek a v sobotu v obědovém čase a o půl třetí odpoledne už bývá vyprodaná.
Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.