House-sitting aneb hlídání domu

©

Takže vy chcete cestovat po světě, ale nemáte peníze? Moc byste chtěli vzít na cesty děti, ale potřebujete místo, kde se mohou proběhnout? Pokud jste flexibilní, co se lokality a doby trvání týče, může být jízdenkou k dlouhému a levnému pobytu v cizině tzv. house-sitting, nabízející ubytování zdarma a možnost žít v cizí zemi jako místní. Jediné, co musíte na oplátku udělat, je posekat trávník, zalévat květiny nebo se postarat o domácí mazlíčky.

Kdo se může starat o domy?

Rychlý průzkum webových stránek nabízejících house-sitting ukazuje, že pokud jde o bezpečnost, věk a zkušenosti trumfují mládí a krásu. Někteří majitelé se zdráhají pustit si do domu děti, které by sahaly na jejich věci nebo mučily chlupaté mazlíčky, takže pro rodiny s malými dětmi je to trochu problematické, ale s trochou zkušeností a dobrými referencemi to může zkusit každý.

Co je v nabídce?

Chcete-li strávit měsíc životem na farmě na Reunionu nebo si žít jako mahárádža v indickém sídle, pak se asi načekáte. I když příležitosti přicházejí z celého světa, většina nabídek je v Severní Americe, Australoasii a Evropě. Občas také narazíte na domy (jejichž majitelé jsou většinou přistěhovalci) v jihovýchodní Asii, Střední Americe a Karibiku.

Hlídání domů je většinou dlouhodobější a může trvat několik měsíců, vybírejte tedy s rozumem. Šest měsíců ve městě, které nabízí mnohá rozptýlení, uteče rychle, ale stejně dlouhý pobyt kdesi v zapadákově může být náročný, zvláště když dům nemůžete opustit na delší dobu, abyste prozkoumali ostatní části země.

Důležité je být flexibilní, ale také realističtí. Je celkem pravděpodobné, že vám bude nabídnut dům na předměstí se dvěma psy, ale s luxusním plážovým sídlem, kde jediná vaše starost bude péče o roztomilé kotě, opravdu nepočítejte.

Co to zahrnuje?

Typy à la Dr. Doolittle budou ve svém živlu, jelikož mnoho house-sittingů zahrnuje i starost o zvířata. Můžete narazit na cokoli od domáckého pejska po zvěřinec sestávající z koní, slepic a koz. Někteří majitelé, zvláště ti ve venkovských oblastech, hledají jedince schopné vykonávat menší údržbářské práce, jiní hledají prostě jen někoho, kdo bude dům užívat, zalévat květiny a vybírat poštu.

Staráte se rádi o zvířátka? Tenhle hlasuje pro vás.

Ať je to, jak chce, očekává se od vás, že budete v domě bydlet celou dobu, budete jej udržovat čistý, uklizený a pravidelně budete kontaktovat majitele, abyste mu poreferovali, jak se daří jeho šlechtěným růžím. Vyrážet na prodloužené víkendy tak bude problematické. A není nutné říkat, že divoké večírky jsou naprosto tabu.

Kde se zapsat?

Sami si můžete podat inzerát na bezplatných stránkách, jako je Craigslist nebo Gumtree, nebo zkuste prohledat webové stránky imigrantů a skupin na Facebooku, ale nejjednodušší je zaregistrovat se za malý roční poplatek u oficiální agentury (nebo u několika).

Největší z nich je trustedhousesitters.com. Je relativně drahá; minimální vklad je 7,49 USD na měsíc, ale je velice doporučovaná a má široké spektrum nabídek. Na housecarers.com činí roční poplatek 50 USD a v době vzniku tohoto článku tu bylo několik neobvyklých nabídek (například sídlo kousek od delty Okavanga). Další oblíbenou stránkou je mindmyhouse.com, kde si účtují 20 USD za rok. Na venkov se zaměřují stránky aussiehousesitters.com.au, homesit.co.nz a mindahome.co.uk.

Jak porazit konkurenci

Klíčem je sepsat skvělý profil. Zájemců je mnohem víc než domů v nabídce, takže se musíte postarat o to, aby majitel chtěl právě vás. Máte-li zkušenosti jako majitel domu, napište to. Pokud máte nějaké speciální dovednosti, jako je péče o vzhled psů, pastevectví nebo péče o zahrady/krajiny, máte ideální příležitost je vyzdvihnout. Důležité jsou dobré fotky, nebo dokonce krátké video, zvláště pokud na něm jste se zvířaty nebo předvádíte zmíněné užitečné dovednosti. Ještě osobnější nádech dodá, když majitele domů nasměrujete na svůj blog, Facebook nebo webovky – tomu se však rozhodně vyhněte v případě, že by tam mohli narazit na fotky, na nichž do sebe po půlnoci obracíte panáky vodky. Nezbytné jsou reference. Pokud dosud nemáte zkušenosti s hlídáním domů, může vám doporučení dát majitel vašeho domu, realitní agent, přátelé nebo zaměstnavatel. Hodí se i výpis trestního rejstříku.  

 

Hlídání domu většinou získá kvalifikovaný hlídač, který na inzerát odpoví jako první. Rychlost je tedy základ. Pravidelně kontrolujte weby s nabídkou domů nebo si nechte posílat aktualizace. Svou odpověď vždy přizpůsobte. Stejně jako neposíláte jeden uniformní dopis při žádosti o zaměstnání (což je vlastně podobné), nedělejte to, ani když chcete hlídat dům. Mějte na paměti, že většina míst je inzerována mnoho měsíců dopředu.

Než přijmete práci

Mořské potřežíZvládnete dlouhodobou izolaci na vzdáleném pobřeží? 

Zjistěte si co nejvíce informací. I když zpočátku může chata v horách vypadat idylicky, názor možná změníte, až budete muset vstávat v pět ráno a brodit se sněhem, abyste nakrmili zvířata. Promluvte si s majitelem telefonicky nebo ještě lépe přes Skype, projděte si vše, co se od vás očekává, zjistěte, jaké je k dispozici vybavení (například vysokorychlostní internet, potřebujete-li pracovat), za co budete muset platit (účty, údržba domu, krmení pro zvířata atd.), je-li tam nějaká doprava a můžete-li si můžete pozvat hosty.

Udělejte si kalkulaci, abyste zjistili, zda si můžete dovolit letenku a každodenní běžné výdaje, také si ověřte konkrétní vízové podmínky.

Nějaké alternativy?

Pokud nemáte tolik času a jste majitelem vlastního domu, může pro vás být skvělou možností poznat místní život jinde tzv. výměna domů. (Nesmí vám samozřejmě vadit, že se ve vašem domě uvelebí cizí lidé.) Dobrými místy, kde začít, jsou lovehomeswap.com nebo homeexchange.com.

Nejste majitelem domu a nechcete nést zodpovědnost za hlídání jiného domu? Pak se ubytujte ve volném pokoji (nebo na gauči) pomocí stále se rozšiřující sítě couchsurfingu (couchsurfing.org). Nebojíte se těžké práce? Síť pro práci na bio farmách WWOOF (Willing Workers On Organic Farms) nabízí zdarma stravu a ubytování a také samozřejmě příležitost vyzkoušet si život na venkově v zemi vašeho výběru.  


Travel with children
Chcete strávit čas se svými dětmi kvalitně, sdílet s nimi zkušenosti, sledovat jak rostou, učit je a zajistit jim lepší pochopení světa a lidského přístupu k dalším lidem, pak cestování do zahraničí je skvělý způsob jak toto zajistit.
 

  • Máte vlastní zkušenost s house-sitting ať už jako klient anebo jste pronajali vlastní nemovitost? Sdílejte své zážitky s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 
Napsal: Nana Luckham

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v únoru 2016

Další článek

Osm běžných technických pohrom na cestách

Související články

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…

Články

Nejhorší cestovatelské rady na světě

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad. „Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí. „Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…