Hokejoví Finové

© Cumulus

Vydat se ve Finsku na hokej je jedinečný zážitek. Hlavně pro fanouška jako jsem já, na hokeji jsem byla maximálně na „lize pralesní“. Znám jen menší stadiony s tvrdými sedačkami, na které je lepší si nesedat, protože byste k nim mohli přimrznout. I v nejmenší vesnici v Čechách diváci na utkání fandí z plných sil. Hulákají, poskakují a dupají, takže ani není důvod si sednout.

Hokejoví Finové_1

Finská láska k ledu a hokeji je nezměrná, nicméně na první dotek chladná. Tato země se pyšní jedním z nejúspěšnějších národních týmů. Děti umějí mnohdy dříve bruslit než chodit. Když už jste tedy ve Finsku, musíte na hokej, nejlépe na Karjala Cup na utkání Švédsko – Finsko. Místní to velmi prožívají, protože téměř 600 let bylo Finsko pod švédskou nadvládou a porazit souseda je téměř jako opětné stvrzení samostatnosti. Navíc si budou moci dobírat své přátele ze švédské menšiny.

Karjala Cup je turnaj severských států, který se každoročně koná ve Finsku už od roku 1992. Je součástí Euro Hockey Tour, a tak se do něj už několikrát klasifikovala i česká hokejová reprezentace a v roce 2012 ho dokonce vyhrála.

Hokejoví Finové_3
Jako Alenka v říši hokeje

Pokud máte podobné zkušenosti s hokejem jako já, budete ve Finsku žasnout od začátku do konce utkání. Nejprve vás omráčí perfektně vybavená hokejová aréna se svižným odbavením u vstupu, oči budete valit na rozmanité druhy rychlého občerstvení a doslova vás posadí vypolstrované sedačky s opěrátky na ruce a držátkem na kolu jako v multikině.

„Jdu na hokej, tak se musím pořádně nabalit!“ Zvyklá na zimu na menších českých stadionech jsem si oblékla, co šlo. Podobně uvažovali i mí kanadští kamarádi a navlečení do mnoha vrstev jsme nakonec všichni odhazovali svršky a zůstali jen v tričkách.

Hokejoví Finové_4

Finové jako fanoušci - napjatí a potichu

Pokud vás zaujalo slovní spojení, že Finové utkání se Švédskem velmi prožívají, neznamená to, že se tak projevují. Když jsme se vydali na zápas Švédsko – Finsko v roce 2011, byli jsme všichni konsternovaní posvátným tichem, které na zápase vládlo. „Proč prodávají popcorn, když je tu takové ticho. Vždyť to moje chroupání musí být slyšet i dole na střídačce,“ žasla jsem. Jako by fanoušci nechtěli své hráče rušit skandováním. Všichni spořádaně seděli a slyšet byly jen dětské výkřiky radosti. Tu ovšem způsobila čokoláda a ne hokej.

Za celý zápas, dokonce ani v nejnapínavějších momentech, nedalo publikum najevo spontánně své emoce. S naší skupinkou šili všichni čerti a Finové i Švédové si v pohodě seděli a nic je nerozházelo. „Oni to snad vůbec neprožívají! Vždyť mám co dělat, abych tu nejásala místo nich.“

Snad aby atmosféra působila trochu hokejově a bylo co vysílat do televize, pouštěla centrální obrazovka nad kluzištěm v některých momentech návod ke skandování. Nejprve se zobrazily animované tleskající dlaně a pak text Suomi (Finsko). Vždy byla tučně vyznačená slabika, kterou jsme měli pokřikovat. To byl jediný moment, kdy se publikum do hry zapojilo.

Hokejoví Finové_2

3 přání na Mistrovství světa

Rok, který jsem strávila v zemi tisíců jezer, byl hokejově velmi vydatný. Kromě zmíněného Karjala Cupu se tu konalo Mistrovství světa v hokeji 2012. Jako správní fandové jsme s paní sekretářkou a jejím mužem vyrazili podpořit český tým. Pro mě i pro „naše hochy“ bylo nejzásadnější poslední finálové klání o třetí místo. Splnila jsem si hned tři přání, která jsem před utkáním měla.

Hokejoví Finové_5

Přání první

Abyste pochopili, tak správný „erasmák“ si na památku odveze vlajku státu, kde pobýval, a má ji plnou podpisů od přátel z celého světa. Za celý rok jsem si vlajku nekoupila. Chtěla jsem, aby měla příběh, a ne že ji koupím v obchodě se suvenýry. Když už jsem málem na svou zásadu kapitulovala, přání se stalo skutečností. Při odchodu z našeho sektoru jsem zahlédla válet se na zemi finskou vlajku, zvedla jsem ji a ptala se, komu patří. Nikdo se nehlásil, a tak mi zůstala. Dodnes jsem ji nevyprala.

Hokejoví Finové_6

Přání druhé

Jste-li v cizí zemi a oklepali jste se ze zdárně nezdárného příjezdu, máte pocit, že každý sen se stává skutečností. Alespoň tak jsem se cítila já, a tak jsem vytáhla kamaráda a šli jsme se vyfotit s komentátorským guru, Robertem Zárubou. Moc mu to slušelo, byl velmi milý, přátelsky si s námi povídal a zkrátka mu děkuji za jeho vřelý přístup k fanouškům.

Hokejoví Finové_7

Přání třetí

Co by si holka z Čech ve Finsku na hokeji mohla přát víc? Skromností jsem v daný moment neoplývala, spíše průbojností. Chtěla jsem podpisy hokejistů. Kamarád někde venku nabral ještě svoji partičku a jako velká skupina jsme se vydali za národním týmem. Samozřejmě nás vyrazili u prvního vchodu. Ale jsem v čínském znamení tygr, a dokud kořist neulovím, tak po ní jdu! Věděla jsem, že sama to zvládnu! Neohroženě jsem vyrazila do VIP zóny na místo, kde parkovaly autobusy pro hokejisty.

Nejprve mě nechtěli pustit, ale potkala jsem Roberta Zárubu, který mi zamával, což patrně na sekuriťáka udělalo dojem, a pustil mě dovnitř.

Svou chatrnou finštinou jsem se zeptala řidiče autobusu, jestli čeká na české hokejisty. Smutně pokýval hlavou, něco mi vyprávěl, ale na to mé jazykové znalosti už nestačily. Dokonce mě tam nechal sedět samotnou na schodech autobusu (aby mě neviděla ochranka), když si musel odskočit. Náhle se otevřely dveře a tam stál fešák, koukal na mě překvapeně asi jako já na něj. Vysvětloval mi anglicky, že tam nemám co dělat. Koukla jsem na jeho kartičku a byl to sám Jakub Petružálek. Radostně jsem mu pověděla: „Já tu čekám na vás.“ Trochu se zarazil, ale vzápětí pochopil, když jsem po něm chtěla podpis. Nakonec se mi na české vlaječky podepsal celý „nároďák“ a já mohla s klidným a veselým srdcem opustit stadion. Můj úkol číslo jedna byl splněn!

Hokejoví Finové_8
Autorka článku Pavlína Fabiánová pobývala mezi lety 2011 a 2012 ve Finsku v rámci výměnného studijního programu Erasmus a pracovala půl roku jako stážistka na Velvyslanectví ČR v Helsinkách. Těšte se na pokračování jejích zážitků z této ledové severské země.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Finska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Pavlína Fabiánová

Předchozí článek

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Další článek

Bangkok aneb město rozmanitostí

Související články

Články

Jak procestovat svět velmi levně

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci. Co je to vlastně dobrovolničení? Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých…

Články

Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

Lotyšsku trvalo 25 let, než se zbavilo pozůstatků komunismu, ale dnes je tato pobaltská republika připravena v plném lesku oslavit stříbrné výročí. Země obnovuje prastaré tradice, opravuje rozpadající se hrady a panská sídla ukrytá v borových lesích a svou kdysi fádní kuchyni přeměňuje v moderní gastronomii v severském duchu. Okouzlující Riga, jejíž populace se stále rozrůstá, získala v roce 2014 titul Evropské hlavní město kultury, značně vylepšila infrastrukturu a přistoupila k celkové renovaci svých budov. Panoramatický pohled na hlavní město Riga.   Lotyšsko se dává do gala u příležitosti svého stříbrného výročí. Letos oslaví 25 let od chvíle, kdy odhodilo sovětské okovy, a po více než dvou desetiletích, během nichž se snažilo dohnat své evropské sousedy, má namířeno do čela pelotonu. A opravdu si…

Články

Nezadržitelný trend poshtelů. Víte, o co jde?

Máte tušení, co je to poshtel? Nejnovější trend ve světě cestování je vlastně kombinací stylu a komfortu butikových hotelů a ceny a dalších výhod hostelu. V podstatě jde o lepší a luxusnější hostely. Celý trend se rozvinul z potřeb cestovatelů, kteří mají na paměti při cestách do různých koutů světa svůj rozpočet, ale zároveň nechtějí počítat šváby pod postelí v ušmudlaném pokoji plném chrápajících baťůžkářů. Jednoduše chtějí za dobrou cenu najít příjemné a zajímavé místo, kde se dá pohodlně přespat.…

Články

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Vappu, finský Svátek práce (tedy spíše volna), je nejočekávanějším svátkem roku. Kdo nezažil, nepochopí. Klidní, rozumní, pracovití a rozvážní Finové zahazují veškeré zábrany, upouštějí od všech pravidel i zásad a oddávají se nezřízené zábavě. Vše je předem dovoleno, vždyť je Vappu! Jindy mlčenlivým a vážným Finům jiskří oči radostí, kulišáckými nápady a… alkoholem. Dokonce se s vámi jen tak dají do řeči, bez racionálního důvodu, i když se vůbec neznáte. V jakýkoli jiný den něco nemyslitelného. Odkud se název Vappu vzal? Pro neznalé malé nahlédnutí do historie. Název Vappu pravděpodobně pochází z finského slova vapaa, česky volný, anebo se všeobecně traduje, že tento svátek nese název po svaté Valburze, bavorské abatyši, která byla kanonizována právě 1. května. Co se na Vappu slaví? Že neznáte…