Galicie - poznejte křižovatku španělské a keltské kultury

©

Galicie sice není samostatná země, ale severozápadní kout Španělska, oddělený od zbytku země jak geograficky, tak kulturně, nemá s typickým španělským obrázkem společného téměř nic.

Hlavní sídlo autonomního společenství, Santiago de Compostela, je světoznámé: okouzlující město, jehož vznosná románská katedrála je hlavním cílem poutníků zdolávajících Camino de Santiago. Ponoříte-li se hlouběji, objevíte kraj, v němž se nevídaným způsobem spájí moderní Španělsko s keltskými kořeny, jež se projevují vlastním jazykem i stylem kultury.

Galicie je fascinující tajemství, které si přeje být odhaleno.

Galicie_1
Úrodný svěží kraj Galicie © tichr / Shutterstock

Útesy a mysy

Vjíždíte-li do Galicie přes kopce, které ji oddělují od vyprahlých kastilských plání, nejdříve vás překvapí krajina: zelená, vlídná, protkaná řekami. A pak se dostanete k pobřeží. Galicijské pobřeží, dlouhé 1200 km, se často prudce zvedá a tvoří jedny z nejefektnějších útesů a mysů v Evropě, např. Cabo Ortegal, kde Atlantik přechází v Biskajský záliv, či Cabo Fisterra na nebezpečně krásném Pobřeží mrtvých (Costa da Morte), pojmenovaném podle stovek lodí, které u drsných břehů ztroskotaly.

Mezi řadou mysů s majáky se břehy zařezávají hluboko do vnitrozemí řadou rías. Hluboké zálivy na západním pobřeží, zvané Rías Baixas, zasahují až 30 km do vnitrozemí, zálivy na severní straně pobřeží, Rías Altas, jsou obecně kratší, ale obklopené efektnější krajinou.

Galicie_2
Vesnice San Andrés de Teixido hnízdí v zelené krajině na dramaticky působícím pobřeží poblíž mysu Cabo Ortegal v Rías Altas © John Noble / Lonely Planet

 

Pobřeží je poseté stovkami převážně písčitých pláží v rozpětí od rozlehlého dvoukilometrového pásu Praia A Lanzada po odlehlé zátoky u útesů, jako je Praia do Picón.

Toulat se po těchto březích je čirá radost. K řadě malebných značených stezek patří nedávno zprovozněná Camiño Natural da Ruta do Cantábrico, které vede v délce 133 km z Ribadea do O Viceda. A příboj je tu také: Praia de Pantín je každý srpen/září místem konání Světové surfařské ligy. Neopreny jsou nutné – toto je severní Atlantik!

Několik souostroví u Rías Baixas tvoří jediný galicijský národní park, Parque Nacional de las Islas Atlánticas de Galicia. Jeho největší chloubou je Illas Cíes bez motorových vozidel, ptačí rezervace, kde se můžete potulovat mezi panoramatickými vyhlídkami a lenošit na krásné pláži Praia das Rodas s lagunou.

Galicie_3
Pláž Praia da Mar de Fora na pobřeží Costa da Morte © John Noble / Lonely Planet

Nejlepší plody moře v Evropě

Díky délce pobřeží a desítkám rybářských vesnic přetékají galicijské tržnice i tabule plody moře, jejichž rozmanitost, kvalita a čerstvost nemá v Evropě prakticky konkurenci. Nevěřili byste, že chobotnice může chutnat tak skvostně jako v jídle pulpo á feira – křehké plátky chapadel s olivovým olejem a sušenou paprikou. Toto zásadní galicijské jídlo dostanete v celém Španělsku, kde se mu ovšem říká pulpo a la gallega, ale nikde nebude ani z poloviny tak dobré jako v Galicii.

A pak je tu nekonečně druhů krabů, výborné čerstvé ryby a kvanta korýšů. Nejvíce ceněnou lahůdkou jsou percebes (vilejši stvolnatí), které na skalách bičovaných vlnami odvážně sbírají specializovaní percebeiros. Percebes znepokojivě připomínají tlapy s drápy – přidržíte drápy, odlomíte zbylou část a vyjíte šťavnatý vnitřek.

V celém Španělsku je rovněž pověstné kvalitní maso ze štědrých pastvin v galicijském vnitrozemí. Kraj však nespí na vavřínech, které mu vynesly zdejší špičkové suroviny: generace kuchařů, jejichž krédem je „nova cociña galega“, připravuje nápadité chuťové senzace v restauracích celé Galicie. Zkuste Abastos 2.0 a O Curro da Parra v Santiagu de Compostela, další restaurace najdete na seznamu Grupo Nove.

Galicie_4
Rybáři u svých sítí v přístavu Fisterra na pobřeží Costa da Morte © John Noble / Lonely Planet

Vína z galicijské půdy

Galicijská vína nejsou (dosud) tak známá jako některá jiná španělská vína, ale zažívají velké obrození – a jsou dokonale přizpůsobená galicijské kuchyni i atmosféře. Nejznámější jsou ovocitá bílá vína albariño z oblasti Rías Baixas DO (Denominación de Orígen) – jejíž půvabná maličká „metropole“ Cambados byla pro rok 2017 vybrána jako Evropské město vína. Ochutnat byste však měli také bohatá červená vína mencía ze strmých svahů oblasti Ribeira Sacra DO či bílá vína z Ribeira. Mnohá galicijská vinařství pořádají pro návštěvníky ochutnávky a exkurze.

Krása v kameni

Tady bělostné vesničky nenajdete. Ve vlhkém severském podnebí odolává živlům nejlépe přírodní kámen. (Ano, pověsti o deštivé Galicii nelžou – ale na teplé slunné počasí narazíte často, a pokud ne, dešťové přeháňky obvykle střídají slunečné chvíle.)

Před dvěma tisíciletími opevnili Galicijci římské město Lucus Augusti (dnešní Lugo) dvoukilometrovým kruhem kamenných hradeb a 85 věžemi, které dodnes pyšně stojí. Zhruba před 800 lety vyzdobil kameník, známý jednoduše jako Maestro Mateo, portál katedrály Santiaga de Compostela dvěma stovkami biblických výjevů, které patří k největším dílům románského umění. A vesnici, již nekrášlí alespoň malý kamenný kostelík, tu najdete stěží. Ve venkovské krajině stojí starobylá šlechtická sídla, z nichž řada dnes patří k nejpůvabnějším ubytovacím podnikům v Galicii.

Kraje cest bohatě zdobí půvabné tesané kříže, jimž se říká cruceiros – jde o specificky galicijskou uměleckou formu, jejímž vrcholem je Cruceiro de Hío z 19. století s vytesanými zásadními křesťanskými výjevy od vyhnání Adama a Evy z ráje po ukřižování. Dalším malebným prvkem galicijského venkova jsou kamenné sýpky (hórreos) na kamenných pilotách – největší hórreo ve vsi Carnota má délku 34,5 metrů.

Galicie_5
Keltská horská pevnost/ vesnice na Monte de Santa Trega v jihozápadním galicijském rohu © John Noble / Lonely Planet

Jiný národ

Galicijci se považují za Kelty, kteří se liší od Španělů, a svůj původ spojují s migrační vlnou z východu v prvním tisíciletí před naším letopočtem. V krajině se dochovaly náspy z tohoto období, jimž se říká castros. Nejefektnější ukázky těchto rozvalin nabízí malebná Monte de Santa Trega v dalekém jihozápadním galicijském rohu.

Galicijština, galego, je stejně jako portugalština a kastilská španělština románský jazyk odvozený z hovorové latiny, jíž se mluvilo v římské éře – zahrnuje však také řadu výrazů nerománského, keltského původu.

Výkvětem dnešní keltské kultury je galicijská hudba, pro niž jsou zásadní dudy (gaita). Špičkoví dudáci jako Carlos Núñez a Susana Seivane jsou národními hrdiny. Na velkém náměstí Praza do Obradoiro v Santiagu de Compostela narazíte na houf pouličních dudáků denně. Nezapomenutelné jam sessions lidové hudby nabízí santiažská Casa das Crechas každou středu. A pokud se tu octnete v polovině července, můžete zamířit do Rías Altas na čtyřdenní Festival Ortigueira, na němž se scházejí hudebníci z celého keltského světa.

Zaujala Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace o Španělsku
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototip – mrakodrapy singapurské Marina Bay

Další článek

Co vše je potřeba, abyste vyletěli z hnízda přímo na Erasmus

Související články

Články

Prozkoumejte neznámý černohorský sever

Černohorský sever láká na množství horských dobrodružství. Nádherná krajina, zahrnující národní parky Durmitor, Biogradska Gora a Prokletije, je snovou destinací pro všemožné aktivity od pěší turistiky přes horskou cyklistiku po canyoning a rafting. Ovšem i těm, kteří dávají přednost klidu, nabízí tento drsný kraj kulturní a historické dědictví, radostné oslavy, vynikající místní produkci a venkovskou pohostinnost. Klášter Morača z poloviny 13. století patří k největším černohorským pokladům © Goncharovaia / Shutterstock Kulturní trasa Srdce černohorských severních hor – oblasti Bjelasica, Komovi a Prokletije – vyhledává mnohem méně návštěvníků než zbytek země. Oficiální kulturní trasa  nicméně příhodně spojuje…

Články

Alentejo - hodování v portugalském kraji tradic

Alentejo patří k nejbáječnějším dosud neobjeveným kulinářským destinacím na světě. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska. V oblasti se vyrobí polovina z celostátní produkce vína a vaří se tu řada nejproslulejších jídel. A krom toho tu najdete nejautentičtější restaurace v zemi – podniky, jež vyzdvihují staletí staré recepty a bytostné propojení s místní půdou. Vepřové a škeble se scházejí v pokrmu carne de porco à Alentejana…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

TOP video výběr Best in Europe 2017

Evropa nabízí velké množství cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Připravili jsme pro vás seznam nejlepších míst, kam byste se v roce 2017 měli určitě vypravit...