Fototrip – neznámé Apeniny

Getty Images

Hory + Itálie = Dolomity. Nebo ne? Itálie skrývá i další pohoří, pro nás méně známá a vzdálenější, ale krásná a lákavá. Podívejme se do střední Itálie do dvou horských národních parků.

Stát na vrcholu hory

Nejnudnější část cesty – nekonečné roviny zemědělské krajiny jižně od Benátek – zpestří k nebi čnící zub hory Monte Titano, okolo níž se rozkládá ministát San Marino. Vyplatí se tady aspoň na pár hodin zastavit a Citta di San Marino projít. Malebné uličky, stavby z okrového kamene, a hlavně daleké výhledy od několika hradů a věží na samém vrchu za zastávku stojí.

Zaoblené kopce Monti Sibillini

Parco Nazionale dei Monti Sibillini zabírá téměř 700 km2 z horského pásma Apenin ve střední Itálii. Jednou z jeho nejzajímavějších částí je náhorní plošina u pitoreskní vesničky Castelluccio, lemovaná oblými horami jako vymodelovanými z plastelíny. Do hor stoupá několik cest, park protíná i horská silnice mezi městy Norcia a Visso. 
Oblast v srpnu 2016 postihlo zemětřesení, které bohužel těžce poškodilo i návštěvníky vyhledávanou vesnici Castelluccio, které se již od 13. století vypíná nad okolní rovinu na malém kopečku s nadmořskou výškou 1452 metrů, což z ní dělá nejvýše položenou osadu Apenin. 
Okolí naštěstí mnoho poznamenáno nebylo. Středem je takřka dokonale rovná pláň na místě, kde se dříve rozkládalo jezero. To bylo napájeno a odvodňováno systémem krasových ponorů a vyvěraček. Turisté sem jezdí hlavně v časném létu, kdy políčka a pastviny zaplaví červené květy vlčích máků i spousta dalších rostlin. V teplejší části roku se na plošině pasou stáda ovcí, koní a krav, z výšky vypadající jako bílé flíčky rozházené po krajině. Planinu lemují hory, po nichž se dají udělat nejrůznější výšlapy s pěknými výhledy na všechny strany.

Italský Tibet na Gran Sasso

Ještě jižněji se zvedá Gran Sasso, součást rozsáhlého národního parku Gran Sasso e Monti della Laga. Žijí tady vlci, divoké kočky, kamzíci či orli skalní. Jednou z částí pohoří je náhorní plošina Campo Imperatore, právem přezdívá italský Tibet. 
Náhorní plošina se rozpíná v nadmořské výšce 1500–1900 m n. m., na délku měří 27 km a průměrná šířka dosahuje 8 kilometrů. Obklopují ji přes dva tisíce metrů vysoké hory, včetně nejvyšší hory Apenin – impozantní skalnaté Corno Grande (2912 m n. m.). Tibetský ráz krajiny s častým studeným větrem a mraky převalujícími se po krajině dotváří stáda ovcí, krav a polodivokých koní, která se tady přes letní sezónu pasou.

Nejhezčí italské městečka?

Na úpatí náhorní plošiny leží několik malebných středověkých opevněných městeček, které se pravidelně objevují v seznamech italských nej. Nejznámější z nich je Santo Stefano di Sessanio, opevněné město, v němž spousta budov pochází již z 11. století. Tvář mu vtiskli Medicejové, kteří nechali postavit mimo jiné monumentální věž na kruhovém půdorysu – jeden ze symbolů města.
Calascio je dalším z historických městeček na úpatí pohoří Gran Sasso, vybudované dávno k ochraně královských stezek na zdejší vysokohorské pastviny. Zřícenina hradu nad ním se vypíná v nadmořské výšce 1460 m n. m. Doplňuje jej impozantní kostel Santa Maria della Pietà, postavený na osmibokém půdorysu na přelomu 16. a 17. století. Naproti Rocca Calascio stojí Castel del Monte. Stejně jako Santo Stefano, i Castel del Monte prožívá v posledních letech úpadek, znásobený důsledky nedávného zemětřesní.

Zdivočelá země Calanchi di Atri

Když už budete v této části Itálie, byla by škoda nesjet k moři k městečku Atri. Krajina u něj má dvě tváře. Malebnou mozaiku políček, olivových sadů a vinic střídají divoké strže v místech, kde se eroze zakousla hluboko do země. Oblast calanchi, jak jí Italové říkají, je dnes rezervací WWF, v níž žijí mimo jiné dikobrazi.

Cesto & fototipy

-    Celá oblast je ideální na roadtrip. Silnice stoupají vysoko do hor, spousta zajímavostí se nachází přímo u nich. Na Campo Imperatore lze i snadno kempovat.
-    Při plánování cesty je třeba počítat s docela velkou vzdáleností (od českých hranic okolo 1100 km), cestu prodraží nejen benzín/nafta, ale hlavně italské dálniční poplatky. 
-    Na horách fotograf užije i teleobjektiv pro přitáhnutí zajímavých detailů, v městech je naopak nezbytný širokoúhlý objektiv.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Itálie poznáváme.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Cookovy ostrovy - ráj v Pacifiku stvořený pro líbánky

Další článek

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

Související články

Články

Fototrip - Mangart – velikán na italsko-slovinském pomezí

Mangart je nejvýraznějším vrcholem západní části hřebenu slovinských Julských Alp. Na hranici dvou tisíc metrů sem navíc stoupá nejvyšší slovinská vysokohorská silnice, takže jde o snadno dostupné vyhlídkové místo. Serpentiny a zatáčky Pohledů na impozantní severní stěnu Mangartu si lze užít od hladiny dvojice jezer Lago di Fusine, vlnící se jihovýchodně od Tarvisia. Velké parkoviště u jezera je evidentně oblíbeným neoficiálním kempem s opravdu malebným okolím. Z Itálie, od dalšího krásného jezera Lago del…

Články

Fototrip do toskánských měst a městeček

Do Toskánska míří každé jaro snad stovky českých fotografů, které lákají křivky krajiny mezi Pienzou a San Quirico d´Orcia. Možná hezčí a zajímavější jsou ale zdejší města, scénicky posazená na vrcholcích kopců a dýchající bohatou historií. Stověžaté San Gimignano San Gimignano, město se čtrnácti kamennými věžemi a krásně zachovalým gotickým centrem stojí na protáhlém hřebínku, který své okolí – údolí Val d´Elsa – převyšuje zhruba o 150 metrů. Ve 13. a 14. století město vedlo množství ozbrojených šarvátek, a obranné kamenné věže zde rostly…

Články

Fototrip - Istanbul – město na pomezí kontinentů

Konstantinopol, Nový Řím, Cařihrad i Byzantion, to jsou jména, která ve své dlouhé historii neslo největší město Turecko, vstupní brána do Orientu a město rozkročené na hranici Evropy a Asie. Dnes je Istanbul domovem patnácti milionů obyvatel, městem mnoha starobylých památek z éry Osmanské říše i moderním obchodním centrem. Právě pestrost památek z nejrůznějších dob, kontrast s tepem současné obrovské metropole dělá z Istanbulu dobrý fotografický cíl. Dědictví dávných dob Z doby východořímské říše se do dnešních dnů zachoval třeba obelisk na Hippodromu, část akvaduktu nebo Yerebatanská cisterna. Ta rozhodně pro svou…

Články

Fototrip na nejvyšší horu Slovinska - Triglav

Triglav je povinným vrcholem pro každého Slovince. Množství chat okolo i zajímavých přístupových cest z něj dělá pěkný cíl i pro fotografy. Bled a jeho jezero jsou bezesporu jedním z nejmalebnějších míst Slovinska, proto se tady cestou tam nebo zpět z hor rádi zastavíme. Pohledy na ostrov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie se totiž neomrzí. Poprvé jsem jej fotil z jižního břehu jezera, podruhé jsme vyšláply na vyhlídkové kopce Velika Osojnica…