Fototrip - Zima na Siněviru

Shutterstock

Zakarpatská Ukrajina láká nejen svým historickým dědictvím kdysi našeho území, ale hlavně pěknou krajinou – bezpočtem hor připomínajících Malou Fatru nebo Nízké Tatry, ale bez davů lidí a omezujcích regulací.

Zimní romantika

Nejznámější vesnicí je díky Ivanu Olbrachtovi a jeho knihám Koločava, zdejší národní park dostal název po Siněviru, městečku ležícím o pár kilometrů proti proudu řeky Terebla výše. Nedaleko něj leží i Siněvirské jezero, zdaleka nejnavštěvovanější atrakce parku.


Láká hlavně místní tím, že se sem dá dojet autem a samotná procházka je krátká. V zimě od parkoviště k jezeru jezdí místní se saněmi taženými koňmi, cinkání jejich rolniček vytváří romantickou atmosféru. Kolorit doplňují stánky s nejrůznějším zbožím od čajů po alkohol prodejců rozestavěných okolo jezera.

Vzhůru na hory

Zasněžené oblé kopce lákají k přechodu na sněžnicích nebo skialpech. Drsnější volí několikadenní přechody hřebene se spaním ve stanu či záhrabu, pohodovější zimní výlety lze udělat z vesnic v údolí. Z každé po bočních hřebenech stoupá bezpočet cest na hlavní hřeben, ať už jde o poloninu Piškoňa (na severu) nebo na jih.


Nejvyšším bodem poloniny Piškoňa je Něgrovec (1709 m n. m.), oddělený jen nízkým sedlem od skoro stejně vysokého Čopu, který korunuje zdaleka viditelný kříž. O něco východněji se zvedaá mohutná pyramida Strimby (1719 m n. m.), na jihu až po Usť-Čornu se táhne polonina Krásná.

Cestotipy

-    Na Zakarpatskou Ukrajinu se dá dojedt kombinací vlaku a autobusu nebo autem – rychlá a pohodlná je cesta po maďarských hranicích a přes hraniční přechod Tiszabecs/Vilok s malým provozem a rychlým odbavením.
-    Ubytování je k dispozici přehršel, od stylového koločavského skanzenu přes (trochu jinak stylové) hotely v sovětském stylu po ubytování v soukromí.
-    Za levné peníze se dají nakoupit nakládané a sušené houby, domácí sýry a další produkty.
-    Relativně bez problémů se domluvíte česky, skoro všichni místní muži stejně pracují na Moravě.
-    Dobře vaří v kultovní hospodě Četnická stanice, která se nachází – jak název napovídá – v budově dřívější československé četnické stanice.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Ukrajiny? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Ukraine.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Portugalsko mimo sezonu

Další článek

Kouzlo běhání

Související články

Články

Fototrip pod nejvyšší hory Kyrgyzstánu

S průměrnou nadmořskou výškou okolo 3 000 m n. m. a množstvím horských pásem je Kyrgyzstán rájem trekařů a horolezců. Dlouhý a náročný je trek pod nejvyšší vrcholy země, k ledovci Inylček. Odměnou je ale krásná krajina a nezapomenutelné zážitky Horské pastviny Celkově více než 140 kilometrů dlouhá trasa vede od zelených údolí plných stád ovcí a koní pasoucích se pod dohledem pastevců k zaledněným vrcholkům Ťan-Šanu, obklopujícím nejdelší kyrgyzský ledovec. V zásadě existují dvě možnosti treku: začít v pohraniční základně Ečkili-Taš a tím…

Články

Sedm dní v klášteře Hemis

V Malém Tibetu jsem strávil už neuvěřitelných sedmatřicet dní, když jsem se rozhodl, že se na další týden zašiju do kláštera, kde budu od rána do večera jíst banány, meditovat a povídat si s mnichy o životě. Koneckonců, tohle tu dělám už skoro měsíc a půl. Pokud dokážu klesnout ve svých potřebách, vystačím si v Indii bohatě se stovkou na den. Stopování, život v klášteře a náhlý uvědomění, který k člověku přicházejí, zatímco ztrácí svou mysl a nachází svou duši. Na cestě (s palcem vzhůru) V severní Indii už bylo pravý poledne a správnej čas zamířit k národní dálnici číslo 1. Hned za městem jsem stopnul jednoho kliďase, co uměl celkem dobře anglicky a hodil mě deset kiláků do Choglamsaru, kde sídlí Dalai Lama, když přednáší v Ladakhu. U jeho rezidence mi zastavilo…

Články

Gurmánův průvodce po Rusku

Jedním z významných ruských trumfů je neskutečná rozmanitost všeho, co se připravuje ve zdejších kuchyních a servíruje v restauracích a kavárnách. Počínaje kašou (pohanková kaše) z Kaliningradu až po čerstvě ulovené kraby na Kamčatce… největší země světa nabízí bohatství "domácích" chutí, stejně jako gurmánských lahůdek, které vás donutí se vrátit pro druhou porci. Ochucenávodka se zakuski (chuťovkami) - v Rusku se tradičně každý panák zajídá soustem něčeho dobrého© Simon Richmond / Lonely Planet Jídla evropské části Ruska S polechtáním vašich chuťových pohárků začněte na západě Ruska. Je to oblast úrodné černozemě bohaté na živiny, kde se daří zejména obilí,…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…