Fototrip za pustou krásou Negevské pouště

© Jan Miklín

Izrael rovná se biblické památky, města, kde kráčela historie. Ale i v Izraeli se lze vydat na treky skoro liduprázdnou krajinou. Liduprázdnou, pustou a přesto krásnou. Vítejte v Negevské poušti na jihu země.

Kaňony Ein Avdat

Midreshet Ben Gurion je univerzitní městečko, které vzniklo nedaleko kibucu Sde Boker jako kampus. Pro cestovatele nabízí strategickou polohu na hraně kaňonu vádí Nachal Cin, možnost ubytování (prakticky s výhledem do údolí) a prochází jím několik značených cest. Přímo z města klesá silnice a turistická značka k národnímu parku Ein Avdat, místu, kde se široký kaňon mění v úzkou, hluboce zařízlou soutěsku s prameny, tůňkami a vodopády. Díky pramenům bylo toto místo dlouhodobě osídleno, což dokazují jak jeskyně upravené činností člověka, tak nálezy nástrojů z pazourků.

Negevská poušť_1

Vodopády jsou závislé na vodě, které je tady nejvíc v zimním období (i tak ale v lednu spadne průměrně jen kolem dvaceti milimetrů srážek). Proto po většinu roku jimi protéká jen malý čůrek, nebo jsou vyschlé úplně, změnit se to může po bouřkách, které tady často způsobují bleskové povodně. Nejvyšší vodopád je vysoký čtyřicet metrů a leží na jižním okraji národního parku, u pramene Ejn Ma'arif. Asi nejhezčí a nejznámější je patnáctimetrový vodopád u pramene Ejn Avdat, který padá do hodně úzké soutěsky se stěnami tvořenými výraznými vodorovnými vrstvami, které se zrcadlí v hladině tůněk. Procházka národním parkem zase tolik času nezabere, a tak se na celodenní výlet dá prodloužit některou ze stezek v okolí – třeba k vodopádu Parsa a pramenům Ein Akev, tvořícím v suché poušti oku lahodící oázy.

Negevská poušť_2

Na hraně kráteru

Městečko Mitzpe Ramon leží na neuvěřitelně krásném místě – přímo na hraně obřího kráteru Machteš Ramon. Ideální východisko na túry do okolí, kde za krásnými výhledy stačí popojít pár set metrů z centra. Ostatně už samotný název to naznačuje – slovo „mitzpe“ znamená „výhled“. Upravených vyhlídek je zde několik, třeba Velbloudí vyhlídka, a každý večer na ně míří spousta místních, kochat se světelným divadlem nad skalami. Machteš se obvykle překládá jako kráter, avšak nejedná se o kráter v pravém slova smyslu, tedy prohlubeň vzniklou dopadem nějakého tělesa. Machteš je útvar, který se vyskytuje v Negevské poušti a na první pohled má kráterovitý tvar: velká prohlubeň s relativně plochým dnem, ohraničený příkrými stěnami. Vzniká však působením eroze v oblastech, kde na sobě střídavě leží vodorovně uložené odolné a měkké vrstvy.

Negevská poušť_3

Machteš Ramon je s délkou 40 km a šířkou až 10 km největší machteš. Vytvořila jej řeka Arava a odhaleny tady jsou až 200 milionů let staré horniny, včetně sedimentů obsahujících zkameněliny. Nejznámějším místem, k němuž vedou i turistické stezky, je Amonitová zeď – doklad toho, že dnes vyprahlá Negevská poušť byla kdysi mořem. Na první pohled nejsou zkamenělí hlavonožci až tak vidět, při podrobnějším pohledu jich lze vidět stovky, od rozpadlých pozůstatků po hezké celé exempláře o velikosti několika málo desítek centimetrů. Jinde se zase na povrch dostává černý čedič se sloupcovitou odlučností nebo fialové vulkanické horniny.

Negevská poušť_4

Fototipy

-        Národní parky v Izraeli mají otevírací dobu, takže na východ či západ slunce se do nich fotograf nedostane. V případě NP Ein Avdat to až zas tak moc nevadí, brzo dopoledne slunce ještě do soutěsek nesvítí a v temné vodní hladině se zrcadlí nasvícené skály.

-        Krásné „východové“ vyhlídky nabízí cesty okraji kaňonu, u nějž leží Midrešet Ben Gurion. Často se zde pasou kozorožci núbijští, a i když se lidí nebojí, trochu delší ohnisko se hodí. Teleobjektiv přijde vhod i na focení skalních detailů v poušti.

-        V Mitzpe Ramon se vyplatí přivstat si na východ slunce i zůstat do západu. Obojí má své neopakovatelné kouzlo a neopakovatelnou atmosféru, vzhledem k množství vyhlídek do Maktéš Ramon lze pokaždé najít nové neokoukané kompozice.

-        Díky nízké hustotě osídlení je nad Negevskou pouští docela hezké nebe se spoustou hvězd – vhodný stav pro noční fotografii.

Negevská poušť_5

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Izraele? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Izrael a palestinská území. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Bangkok aneb město rozmanitostí

Další článek

Běh mezi dvěma Bohy - Euroasijský maraton v Istanbulu stojí za to!

Související články

Články

Pohostinný Írán ukázal svou temnou stránku

„Říkám ti, že je tam menší kriminalita než tady v Česku!“ obhajoval jsem Írán ještě předtím, než jsem byl právě tam okraden. Pro většinu Čechů je Írán, velice mylně, válečnou oblastí Blízkého východu s fanatizovaným národem v „županech“. Pro mě, tehdy osmnáctiletého studenta, to byl cíl mé první větší cesty za hranice Evropy. Zoufalství po prvních hodinách v Íránu Sotva popadám dech. Po tváři mi teče nezvykle mnoho potu. Hrdlo mám od křiku vyschlé. Začínám brečet. Již ho nevidím. Zmizel a s ním i většina nadějí na splnění opěvovaného snu. Míra zoufalství se lehce rozezná podle skřeků, které z mých unavených hlasivek vycházejí.…

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…

Články

Jeden den v Jeruzalémě

Jeruzalém, hebrejsky Jerušalajm a arabsky al-Kuds, je jedním z nejzajímavějších měst světa, které rozhodně stojí za vidění. Naše první seznámení proběhlo za tmy ‒ přijela jsem okolo sedmé večer, vešla majestátní branou, z níž byly cítit zbytky historie, a prošla prázdným tržištěm k hostelu ve starém městě. Ještě před spaním jsem jako stará perfekcionistka nastudovala všechny dostupné informace o historii a pamětihodnostech v celém městě. Špatně jsem se smiřovala s myšlenkou, že město s rozlohou 125 km2 těžko projdu křížem krážem za jeden den. S předběžným plánem v hlavě, fotoaparátem v ruce, vybavena základními informacemi a plna očekávání jsem vyrazila ráno kolem osmé po snídani. Tělem i duší turistka, která musí za každou cenu vidět vše ‒ ať to stojí, co to stojí. Tady jsem ale zvolila poněkud jinou taktiku ‒ mým hlavním mottem bylo užít…

Články

Poprvé v Jeruzalémě

Jeruzalémské Staré město, posvátné pro židy, křesťany a muslimy, patří k nejpřednějším poutním místům na světě. A také k nejkouzelnějším – a nejdiskutovanějším – na Středním východě. Jestliže vůbec někde sedí nadužívané označení „živoucí historie“, pak je to zde. Ale Staré město není jedinou atrakcí ve městě. V moderní části Jeruzaléma jsou muzea, památníky a tržiště, jež můžete navštívit, a také vzkvétající kavárenská, barová a restaurační scéna, kterou lze objevovat. Společně představuje stará a nová část města pro cestovatele neodolatelnou a výjimečnou destinaci. Čtvrti…