Fototrip - Okolo Arequipy

J. Miklín

Arequipa je druhé největší peruánské město, centrum jihu země a turisty vyhledávané východisko. Lehce odsud můžete vrazit k pramenům Amazonky, oázám okolo vesnice Yura, kaňonu Colca nebo vysoké sopky.

Bílé město

Arequipu založil nechvalně známý conquistador Francisco Pizarro v roce 1540. Velkolepou historii pod španělskou korunou připomínají mnohé kostely, kláštery a další budovy.
Centrem města je náměstí Plaza de Armas, z nějž je skrze listy palem možné pozorovat vrcholky okolních hor – sopek El Misti a Chachani. Jejich erupce a zemětřesení často měnily tvář města…

Na vrcholky hor

Právě vysoké sopky jsou prvním z lákadel pro horaly. El Misti (5822 m n. m.) má krásně pravidelný kuželovitý tvar. Sopka je symbolem Arequipy a relativně snadno dostupná, i když výstup v sopečném prachu nepatří k nejpříjemnějším.
O něco vyšší Chachani sice není na pohled tak pěkná, zato ale přesahuje hranici šesti tisíc metrů a patří k nejsnáze dostupným šestitisícovkám světa. Teoreticky by byla dostupná i několikadenním trekem po vlastní ose, i kvůli nedostatku vody na trase většina turistů volí jednodušší postup.
Do základního tábora ve výšce 5400 m n. m. se dá vyjet autem, tam přespat a brzy ráno vyrazit. Pokud má člověk štěstí a nenapadne mu čerstvý sníh jako nám, za pár hodin vyjde na vrchol a ještě ten samý den večer může dobytí vrcholu oslavit se skleničkou pisca v Arequipě. Samozřejmostí je ale dobrá aklimatizace.

K pramenům Amazonky

Rio Amazonas, nejdelší řeka světa, vzniká soutokem řek Marañon a Ucayali. Její vody pochází ze srážek a ledovců hřebene And, od samého severního okraje v Kolumbii až po jih Peru. O tom, která ze zdrojnic je nejdelší, nejvodnatější či s největším povodím se přeli geografové dlouhá léta. Snad poslední slovo v této diskuzi vznesl český hydrolog, docent Jánský, který po několika expedicích určil čtyři zdrojnice řeky Apurímac jako hlavní prameny královny řek.

A právě k jezírko Bohemia, odkud vytéká říčka Carhuasanta, vede hlavně Čechy oblíbený trek. Jezero leží kousek pod vrcholem sopky Mismi (5628 m n. m.), jejíž hřbet je nejvzdálenějším místem, odkud ještě teče voda do Atlantiku.
Výchozím bodem pro túru je vesnice Tuti, jejíž náměstíčko leží ve výšce 3816 m n. m. Za dva dny se dá dojít až na vrchol sopky Mismi, pokochat se výhledy na okolní liduprázdnou pustinu a obzor v čele s mnohem vyšší sopkou Coropuna, sejít k jezírku Bohemia a další den pokračovat podél Carhuasanty do Tuti a odtud už do Arequipy.

Neznámá Yura

Jen málo turistů potkáte okolo vesničky Yura. Mezi suchými, žlutohnědými svahy se jako zelený had vinuly v údolí terásky polí a políček. Všechny políčka jsou vodou zásobovány ze sněhových polí na Chachani. Vzhledem k tomu, že sníh taje čím dál rychleji, místní pole neustále rozšiřují.
Voda napájí i vodopád, který může být hlavním cílem výletů. Faktem ale je, že vody už v něm moc není, a tak zajímavější je údolí zelených oáz samo o sobě.

Do hlubin

Naopak davy turistů přitahuje kaňon řeky Colca, prý třetí nejnavštěvovanější místo Peru. Řeka Colca se tady zařízla do svého podloží pěkně hluboko – statistiky udávají hloubku 3270 m, což z něj dělá jednoho z rekordmanů této disciplíny.
Zhruba sedmdesátikilometrový kaňon byl osídlen už v předinckých dobách, pak jej ovládli Inkové, a nakonec dobyli Španělé. Památky a kultura kaňonu je tak pestrou směsicí těchto vlivů.

Krásné přírodní scenérie doplňují zvířata – snad všichni zahlédnou kroužit mohutné kondory andské, nepřehlédnutelnými je dělá třímetrové rozpětí křídel. K jeho pozorování je vyhlášená vyhlídka Cruz del Condor. Ve vzduchu poletuje i největší z kolibříků – kolibřík velký – ve srovnání s kondory ale drobeček. 
Nejhlubší místo řeky jen málo přesahuje 1000 m n. m., sestup a výstup z okolních planin je docela namáhavý. Kaňon lze poznat i během několikadenního treku po jeho dně a indiánských vesnicích.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Peru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Peru poznáváme.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Proč zrovna teď vyrazit do Cancúnu

Další článek

Naplánujte si dokonalý výlet na italské Amalfské pobřeží

Související články

Články

10 nejlepších dobrodružství v Peru

Peru je nejvíce známé jako kolébka starověkých civilizací, jeho topografie z něj ale dělá také úžasné místo pro řadu dobrodružství. Ledové horské vrcholy And přitahují turisty a horolezce, divoké pouštní pobřeží obklopené vynikajícími vlnami je jako stvořené pro surfaře a pro průzkumníky je zde Amazonie – rozsáhlé území mokřadů a deštného pralesa plného opic, papoušků a plížících se vzácných kočkovitých šelem. Zařaďte rychlost – Peru je divoká jízda! Výhled na Machu Picchu © Marc Senn / 500px Vydejte se po stopách Inků Klikatá stezka stoupající z hlubin údolí Urubamba vede podél zřícenin starých zastávek a přes párou zahalené lesy. Pro Inky byla tato silnice hlavním přístupovým bodem do posvátného království Machu Picchu. Pro tisíce cestovatelů,…

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…