Fototrip na nejvyšší horu Slovinska - Triglav

Honza Miklín

Triglav je povinným vrcholem pro každého Slovince. Množství chat okolo i zajímavých přístupových cest z něj dělá pěkný cíl i pro fotografy.

Bled a jeho jezero jsou bezesporu jedním z nejmalebnějších míst Slovinska, proto se tady cestou tam nebo zpět z hor rádi zastavíme. Pohledy na ostrov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie se totiž neomrzí. Poprvé jsem jej fotil z jižního břehu jezera, podruhé jsme vyšláply na vyhlídkové kopce Velika Osojnica a Ojstrica, nabízející pohled na jezero a ostrov s trochou nadhledu a perspektivy. Kouzlo má i procházka po břehu vodní plochy, při níž se objevují různé varianty průhledů na stavbu s 52 metrů vysokou věží.

Vzhůru do hor

Oblíbeným východiskem je chata Aljažev dom v závěru údolí Triglavske Bistrice. Při cestě podél řeky se nabízí minimálně jedna pěkná zastávka: vodopád Peričnik, který spadá ze skály majestátních 52 metrů vysoké. Z parkoviště před chatou už je třeba vyrazit pěšky. Výstup se sice dá stihnout za jeden dlouhý a namáhavý den tam i zpět, byla by to však škoda.


My si pro výstup vybrali cestu Pot čez Prag, která střídavě serpentinami, stupačkami a žebříky stoupá do sedla pod Begunjski vrhem, odkud pokračuje k chatě Triglavski dom Kredarica. Ta je ze všech chat obklopujících Triglav nejvýše položená (a proto nejpopulárnější). Disponuje obrovskou kapacitou a nenabízí příliš pohodlí, vynahrazuje to ale poloha přímo pod Triglavem a u vrcholu Kredarica, na který je to na ranní focení pár stovek metrů – ideální stav.
Na Triglav se lze samozřejmě dostat i jinudy – ze západu zajištěnou hřebenovkou Bambergova pot ze sedla Luknja, z jihu od chaty na Doliču nebo Planika. Další poměrně vysokou a blízkou chatou je Dom Valentina Staniča. Od Aljaževova domu do sedla pod Begunjski vrhem stoupá i Tominškova pot.

Nejvyšší bod Slovinska

Stoupání z Kredarici na Triglav začíná prudkým výstupem nově zajištěnou cestou, vedoucí nejprve na Mali Triglav (2739 m n. m.). Pak pokračuje místy docela ostrým hřebínkem a finálním výstupem na samotný vrchol (2864 m n. m.). Jištění není třeba, všude se dá krásně držet lana či kolíků, pro lidi trpící závratěmi to ale není. 


Jedním ze symbolů Triglavu je plechový bivak ve tvaru rakety. Během naší návštěvy zrovna procházel rekonstrukcí, ale musí to být perfektní místo pro přečkání noci – pokud teda nepřijde bouřka. Výhledy z Triglavu jsou totiž přenádherné a kruhové, co taky od nejvyšší hory čekat… Za jasného počasí lze vidět mimo jiné i Grossglockner, nejvyšší horu sousedního Rakouska.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Slovinsko.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Agroturistika - dovolená na farmě

Další článek

Je čas vyrazit na cestu - Fidži

Související články

Články

Fototrip pod nejvyšší hory Kyrgyzstánu

S průměrnou nadmořskou výškou okolo 3 000 m n. m. a množstvím horských pásem je Kyrgyzstán rájem trekařů a horolezců. Dlouhý a náročný je trek pod nejvyšší vrcholy země, k ledovci Inylček. Odměnou je ale krásná krajina a nezapomenutelné zážitky Horské pastviny Celkově více než 140 kilometrů dlouhá trasa vede od zelených údolí plných stád ovcí a koní pasoucích se pod dohledem pastevců k zaledněným vrcholkům Ťan-Šanu, obklopujícím nejdelší kyrgyzský ledovec. V zásadě existují dvě možnosti treku: začít v pohraniční základně Ečkili-Taš a tím…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

Fototrip za pustou krásou Negevské pouště

Izrael rovná se biblické památky, města, kde kráčela historie. Ale i v Izraeli se lze vydat na treky skoro liduprázdnou krajinou. Liduprázdnou, pustou a přesto krásnou. Vítejte v Negevské poušti na jihu země. Kaňony Ein Avdat Midreshet Ben Gurion je univerzitní městečko, které vzniklo nedaleko kibucu Sde Boker jako kampus. Pro cestovatele nabízí strategickou polohu na hraně kaňonu vádí Nachal Cin, možnost ubytování (prakticky s výhledem do údolí) a prochází jím několik značených cest. Přímo z města klesá…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…