Fototrip - Mangart – velikán na italsko-slovinském pomezí

Getty Images

Mangart je nejvýraznějším vrcholem západní části hřebenu slovinských Julských Alp. Na hranici dvou tisíc metrů sem navíc stoupá nejvyšší slovinská vysokohorská silnice, takže jde o snadno dostupné vyhlídkové místo.

Serpentiny a zatáčky

Pohledů na impozantní severní stěnu Mangartu si lze užít od hladiny dvojice jezer Lago di Fusine, vlnící se jihovýchodně od Tarvisia. Velké parkoviště u jezera je evidentně oblíbeným neoficiálním kempem s opravdu malebným okolím.
Z Itálie, od dalšího krásného jezera Lago del Predil, silnice nejprve stoupá přes sedlo Predel, a za stejnojmennou pevností před viaduktem nad řekou Predelicou se rozdvojuje. Na Mangart vystoupá v nekonečných serpentinách výškový kilometr, většinou je široká jen na jedno auto.

Na vrchol

Několik parkovišť leží až na hranici dvou kilometrů nad mořem, v blízkosti sedla Forcella della Lavina. Ze sedla se otevírá nádherný pohled na italskou stranu, nad strmě spadajícími skalami. Výhledů na Mangart, do údolí Koritnice i skalnaté hřebeny v okolí Jalovce si lze dosyta užít z kopečku Mali Vrh.
Cesta na vrchol není moc náročná z hlediska převýšení, obě možnosti jsou ale zajištěné cesty. „Normálka“ na italské straně jen občas řetězy (na některých místech se do začátku léta drží sníh), ferrata je klasifikována jako středně těžká. Z vrcholu (2677 m n. m.) se otevírají krásné kruhové výhledy od Triglavu po Grossglockner a Hochalmspitze.

Italské intermezzo

Pěkných hor téměř bez lidí si lze užít na relativně málo navštěvované italské straně Julských Alp. Od Lago del Predil stoupá několik turistických tras na hraniční hřeben. Cima del Lago nabízí krásný výhled přímo na jezero, pod Monte Robon (kudy probíhala během první světové války frontová linie, což připomínají docela mohutné pozůstatky opevnění) stojí jeskyňářský volně přístupný bivak.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Slovinsko.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Poznejte romatickou Hoi Ann

Další článek

LP Magazine 06/2020

Související články

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

Fototrip na nejvyšší horu Slovinska - Triglav

Triglav je povinným vrcholem pro každého Slovince. Množství chat okolo i zajímavých přístupových cest z něj dělá pěkný cíl i pro fotografy. Bled a jeho jezero jsou bezesporu jedním z nejmalebnějších míst Slovinska, proto se tady cestou tam nebo zpět z hor rádi zastavíme. Pohledy na ostrov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie se totiž neomrzí. Poprvé jsem jej fotil z jižního břehu jezera, podruhé jsme vyšláply na vyhlídkové kopce Velika Osojnica…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…