Fotobonboniéra – SEYCHELY

J. Bouzek

Seychelské ostrovy jsou pravým tropickým rájem Indického oceánu. Zaručeně se tu nebudete nudit, protože nabízí mnohem více než jen překrásné pláže. Nevěříte?

Hlavní Seychelský ostrov Mahé je poměrně hornatý. Jeho nejvyšší bod je přes 900 metrů vysoko nad hladinou moře. Najdete tu také přes 200 km krásných turistických tras, i když je pravdou, že v místním horkém a vlhkém podnebí se na dlouhé výšlapy příliš turistů nevydává.   

 

Hlavním cílem většiny návštěvníků Seychelských ostrovů jsou samozřejmě pláže. Najdete jich tu opravdu mnoho. Nabízejí spoustu možností, jak zde můžete strávit příjemný čas, ale to hlavní je samozřejmě teplé moře a spousta sluníčka.

 

Vyjdete-li si na nejvyšší vyhlídkový bod v pohoří Morne Seychellois, budete odměněni krásnými výhledy na pobřeží ostrova Mahé s korálovými útesy a na malé přilehlé ostrůvky.

 

K transferu mezi jednotlivými ostrovy je možné využít jak trajektovou přepravu, která je velmi rychlá a pohodlná, tak i přelety malými letadly. Můžete tak spojit příjemné s užitečným a pokochat se pohledem z ptačí perspektivy.

 

Když budete mít dost polehávání na plážích, vydejte se například na krátký pobřežní trek na severozápadě ostrova Mahé. Cesta po pobřeží s krásnými výhledy na nedaleký ostrov Silhouette vás dovede až na nádhernou opuštěnou pláž Anse Major.

 

Na ostrově La Digue zažijete pravé nefalšované cyklistické dobrodružství. Jeden z nejmenších ostrovů Seychel totiž nemá žádnou automobilovou dopravu. Všichni zde jezdí na kolech. 

 

Pravděpodobně nejfotogeničtější pláže Seychel naleznete právě na ostrově La Digue. Rozhodně vás neminou fascinované pohledy na tuhle přírodní krásu.

 

Nádherné, téměř soukromé, malé pláže mezi kamennými bloky, korálové útesy a minimum turistů dělají z ostrova La Digue ráj na zemi. Jen pozor na mořské ježky.​​

 

Pokud přijedete brzy ráno, budete zde velmi pravděpodobně úplně sami. A to už za brzký budíček rozhodně stojí.

 

V přestávkách mezi koupáním a opalováním si můžete zajít na osvěžení do některého z místních malých plážových barů. Stačí si jen vybrat ovoce a už se to mixuje.  

 

Na La Digue také pravděpodobně navštívíte soukromou plantáž. Vede přes ni totiž jediná cesta na nejhezčí pláže a vstup, respektive průjezd touto plantáží, se platí. Může se ale cestou zastavit například na místě, kde se pěstuje vanilka. 

 

Jídelníček je na Seychelách poměrně bohatý. Nejlepší jsou ale ryby. Po cestě z pláže si můžete u místních rybářů postávajících podél silnic koupit čerstvé úlovky a večeře je téměř hotová.

 

Ostrov Praslin se může chlubit posledním místem, kde roste původní seychelský les. Kromě mnoha druhů palem tu najdete také tu nejslavnější, a to palmu Lodoiceu seychelskou. Tato plama je endemická a její semena prakticky nelze získat. Ročně smí zemi opustit maximálně deset kusů.

 

Ve vyšších polohách Pohoří Morne Seychelois najdete tyto masožravé rostliny lákající drobný hmyz do nitra svých kalíšků.

 

Také milovníkům podvodního života a ptactva mají Seychely co nabídnout. 

 

Jedním z endemicky se vyskytujících seychelských živočichů jsou obří suchozemské želvy. Potkáte se s nimi pravděpodobně na většině ostrovů a nutno říci, že je to vždy úchvatná podívaná. Tito rozvážně se pohybující tvorové jako by přišli odněkud z pravěku.

 

Slunce zapadne, pláže se vylidní a vy máte pocit, že jste prožili krásný den na úžasně pohodovém místě. A není to jen pocit!

Autor Jarda Bouzek — cestovatel a fotograf — má za sebou mnoho cest do různých koutů světa od Havajských ostrovů až po Nový Zéland. Z těchto cest přiváží fascinující fotografie jako svědectví o prostředí kolem nás. Pravidelně vystupuje se svými cestovatelskými a fotografickými zážitky na mnoha místech České republiky, ve školách a na cestovatelských festivalech. Realizoval již několik autorských výstav svých fotografií. Pravidelně přispívá svými fotografiemi a články do časopisů. Více o něm na webu nebo na Instagramu a FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Reunionu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mauricius, Reunion & Seychely.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Bouzek Jarda

Předchozí článek

Představujeme - Grand Canyon

Další článek

Lichtenštejnsko - Alpské potěšení pro milovníky outdooru