Fotobonboniéra – NORSKO

Tolikrát popsané a hojně navštěvované Norsko. Může nabídnout ještě něco nového a stojí za to jej navštívit? Rozhodně ano, jak se pokusíme vás na následujících fotografiích přesvědčit. Norský sever nabízí úchvatnou přírodu a drsné severské podmínky.

Blankytné moře, vrcholky ostrých hor a rozkvetlá vegetace. Jako bychom nebyli na severu Evropy, ale někde v Karibiku.

 

Malá městečka, rozesetá kolem hlavní obslužné komunikace na Lofotech vybízí k mnoha překrásným výhledům. Co chvíli zastavuji, abych se pokochal fascinujícími pohledy.

 

Městečko Reine na jihu Lofot je cílem mnoha turistů. Původně rybářská osada dnes žije turismem, ale potkáte se tu i s tradičním zdrojem obživy místních obyvatel.

 

Typické severské dřevěné domky hýří barvami, zejména sytě červenou. Jako skvělá izolace poslouží na střeše hustý travnatý porost.

 

Léto je na Lofotech opravdu úžasné. Příjemné teploty, dlouhý den a mnoho možností turistiky jsou ideální pro ty cestovatele, kteří hledají aktivní prožití volného času.

 

Jedno z nejfotografovanějších míst na Lofotech. Z nízkého silničního mostu můžete pořídit tuto fotografii městečka Hamnøy.

 

Vysoko nad Reine najdete úžasnou vyhlídku Reinebringen. Jih Lofot se vám otevře jako na dlani a z nočních výhledů, kdy slunce kopíruje vrcholky hor, se vám zatají dech. 

 

Jelikož jsme nad polárním kruhem, slunce v létě prakticky nezapadá. Pokud se chcete dobře vyspat je nutné kvalitní zatemnění. Fotografové ale jásají, ideální podmínky, kdy je slunce nízko nad obzorem, trvají téměř celou noc. 

 

Vyhlídka Tungeneset na ostrově Senja, který je zatím jedním z méně navštěvovaných míst norského severu. To se ale jistě v budoucnu změní.

 

Ostrov Senja nabízí mnoho nádherných zastávek u hlavní okružní silnice. Nová vyhlídka Bergsbotn je jednou z nich. Nemusíte absolvovat žádný náročný trek. 

 

Půlnoční slunce kreslí v krajině nad polárním kruhem nádherné výjevy. Pokud se vám nechce spát, můžete celou noc sledovat barvy hrající si na okolních horách.

 

Stmívá se tu jen na malou chvíli, a to, když slunce na okamžik zapluje za některý z vrcholků. Polární den je pro seveřany část roku, kdy nabírají energii nezbytnou pro přečkání polární noci. 

 

Divoce žijící i domestikované soby tu budete potkávat na každém kroku. Velmi mile vyhlížející, a pro nás středoevropany trochu exotická zvířata, jsou pro Sámy životně důležití.


 

Jsme na Nordkappu, údajně nejsevernějším bodě Evropy. Tím je ale výběžek Knivskjellodden, nacházející se cca 4 km severozápadně od Nordkappu, což ale nemění nic na zážitku a pocitu, který mám, když zde stojím. Severní pól je už jen 2000 km daleko.  

 

Průvodci Lonely Planet mi dělají společníky po celém světě. Norsko nemohlo být výjimkou.

Autor Jarda Bouzek — cestovatel a fotograf — má za sebou mnoho cest do různých koutů světa od Havajských ostrovů až po Nový Zéland. Z těchto cest přiváží fascinující fotografie jako svědectví o prostředí kolem nás. Pravidelně vystupuje se svými cestovatelskými a fotografickými zážitky na mnoha místech České republiky, ve školách a na cestovatelských festivalech. Realizoval již několik autorských výstav svých fotografií. Pravidelně přispívá svými fotografiemi a články do časopisů. Více o něm na webu nebo na Instagramu a FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Norska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Norsko.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Bouzek Jarda

Předchozí článek

29 příležitostí, jak si zdarma užít Abú Dhabí

Další článek

Dovolená na Maledivách - Lokální ubytování nebo resort?

Související články

Články

Fotobonboniéra – SEYCHELY

Seychelské ostrovy jsou pravým tropickým rájem Indického oceánu. Zaručeně se tu nebudete nudit, protože nabízí mnohem více než jen překrásné pláže. Nevěříte? Hlavní Seychelský ostrov Mahé je poměrně hornatý. Jeho nejvyšší bod je přes 900 metrů vysoko nad hladinou moře. Najdete tu také přes 200 km krásných turistických tras, i když je pravdou, že v místním horkém a vlhkém podnebí se na dlouhé výšlapy příliš turistů nevydává.      Hlavním cílem…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…

Články

Fotobonboniéra - REUNION

Indický oceán, aktivní vulkán, nádherná příroda, úžasné turistické trasy, skvělé jídlo a pohodoví lidé. To je jen málo z toho, s čím se můžete potkat na ostrově, který je francouzským zámořským departmentem a současně tak i nejvzdálenějším koutem Evropské unie. Představujeme Reunion. Stromové kapradiny potkáte na Reunionu na každém kroku. Pod jejich korunami si člověk připadá jako na výletě do prehistorie.   Vodopád Le Trou de Fer je sevřený zeleným příkrovem deštného lesa. Vede sem krásná turistická trasa, ale můžete jej obdivovat také z vrtulníku, což je neuvěřitelný…

Články

Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Tasmánie je australskou spolkovou zemí a její návštěva ve vás zanechá nezapomenutelný dojem. Nejen, že zde můžete nalézt poslední zbytky lidmi neporušené přírody v Národním parku Southwest, ale hlavně tu najdete poklidnou a domáckou atmosféru. A to i přes, to, že tento ostrov v minulosti sloužil jako místo pro uvěznění nejtěžších zločinců. Nádherná příroda, pohnutá minulost a drsnost zdejšího podnebí předurčuje v budoucnu Tasmánii k tomu, že se stane cestovatelským evergreenem. Zatím tomu tak, ale naštěstí není.   Zátoka Wineglass Bay je jedním z nejnavštěvovanějších míst východní Tasmánie. Není divu. I tak zde ale rozhodně nenarazíte na davy turistů. ​​​​​   Skály na pobřeží jsou pokryté oranžovými a červenými lišejníky. Vypadají, jako by je pomaloval nějaký extravagantní umělec.    Na…