Fotobonboniéra - REUNION

J. Bouzek

Indický oceán, aktivní vulkán, nádherná příroda, úžasné turistické trasy, skvělé jídlo a pohodoví lidé. To je jen málo z toho, s čím se můžete potkat na ostrově, který je francouzským zámořským departmentem a současně tak i nejvzdálenějším koutem Evropské unie. Představujeme Reunion.

Stromové kapradiny potkáte na Reunionu na každém kroku. Pod jejich korunami si člověk připadá jako na výletě do prehistorie.

 

Vodopád Le Trou de Fer je sevřený zeleným příkrovem deštného lesa. Vede sem krásná turistická trasa, ale můžete jej obdivovat také z vrtulníku, což je neuvěřitelný adrenalinový zážitek.

 

Tato hluboká údolí a ostré hory vznikly před dávnými časy díky erozi svahů vyhaslé sopky Piton des Neiges. Ta je současně se svojí výškou 3069 m n. m. nejvyšším vrcholem tohoto nevelkého ostrova. 

 

Přes údolí a hory byla vybudována špičková síť skvěle značených turistických tras. Dnes se díky tomu můžeme kochat nepřekonatelnými výhledy

 

Tuto rostlinu známe u nás jako Vánoční hvězdu. Na Reunionu ji najdete růst ve velkých keřích na mnoha místech.

 

Krajina na Reunionu působí opravdu drsně. 

 

V takových vesničkách na svazích hor a kopců žijí místní poklidným životem. Není kam spěchat, nevedou zde žádnésilnice a k uspěchanému způsobu života ve městech je daleko.

 

Great Basin aneb Ztracené údolí. Malá vesnička, kam se lze dostat jen pěšky je nádhernou ukázkou života v těchto podmínkách. Zásobování takových míst na Reunionu mnohdy zajišťují vrtulníky.

 

Vodopádů najdete na Reunionu stovky, a to více či méně přístupných. Tento se nachází poblíž vesničky Great Basin a můžete se zde pohodlně vykoupat

 

Kromě nádherných pláží na břehu Indického oceánu naleznete na Reunionu také pláže s tmavým sopečným pískem. Ten je pozůstatkem po mnohých sopečných erupcích. 

 

Reunion je jedním z několika míst na světě kde můžete vidět lávové tunely. Se zkušeným průvodcem a patřičným vybavení vstoupíte do světa ohně a budete moci prozkoumat místa, kde ještě teprve nedávno protékala žhavá láva.

 

Jediná příjezdová silnice vedoucí k sopce Piton de la Fournaise, která je jednou z nejaktivnějších sopek světa. 

 

Cestou k Piton de la Fournaise budete projíždět místy, kde si budete připadat jako na Marsu. Sopečná krajina je krásná ve své jednoduchosti a už jen projet si tato místa je nesmírně zajímavý zážitek.

 

Kráter aktivní sopky Piton de la Fournaise, na jehož okraj se dá po značené turistické trase vystoupit, na fotografii z vrtulníku. Kráter je samozřejmě přístupný pouze v době, kdy je sopka neaktivní, ale budete-li mít štěstí zažijete na Reunionu i sopečné erupce.

Autor Jarda Bouzek — cestovatel a fotograf — má za sebou mnoho cest do různých koutů světa od Havajských ostrovů až po Nový Zéland. Z těchto cest přiváží fascinující fotografie jako svědectví o prostředí kolem nás. Pravidelně vystupuje se svými cestovatelskými a fotografickými zážitky na mnoha místech České republiky, ve školách a na cestovatelských festivalech. Realizoval již několik autorských výstav svých fotografií. Pravidelně přispívá svými fotografiemi a články do časopisů. Více o něm na webu nebo na Instagramu a FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Reunionu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mauricius, Reunion & Seychely.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Bouzek Jarda

Předchozí článek

Přestavujeme - Střední Amerika

Další článek

Neobyčejná dobrodružství po celém světě

Související články

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Fototrip do Angkoru, města bohů

Pozůstatky královského města Angkor každoročně navštíví miliony návštěvníků, které sem lákají dech beroucí fotografie majestátních rozvalin. Dá se vůbec užít si Angkor bez davů a pořídit zde podobně hezké fotky, jaké zdobí pohlednice? Město bohů V Angkoru, hlavním městě Khmerské říše, žilo v době největšího rozkvětu – v 11. a 12. století – okolo milionu lidí. Po úpadku ve století 13. a 14. bylo z větší části město opuštěno a postupně jej téměř pohltila džungle, až jej v 19. století pro svět znovuobjevil Henri Mouhot. Během 20.…

Články

Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Tasmánie je australskou spolkovou zemí a její návštěva ve vás zanechá nezapomenutelný dojem. Nejen, že zde můžete nalézt poslední zbytky lidmi neporušené přírody v Národním parku Southwest, ale hlavně tu najdete poklidnou a domáckou atmosféru. A to i přes, to, že tento ostrov v minulosti sloužil jako místo pro uvěznění nejtěžších zločinců. Nádherná příroda, pohnutá minulost a drsnost zdejšího podnebí předurčuje v budoucnu Tasmánii k tomu, že se stane cestovatelským evergreenem. Zatím tomu tak, ale naštěstí není.   Zátoka Wineglass Bay je jedním z nejnavštěvovanějších míst východní Tasmánie. Není divu. I tak zde ale rozhodně nenarazíte na davy turistů. ​​​​​   Skály na pobřeží jsou pokryté oranžovými a červenými lišejníky. Vypadají, jako by je pomaloval nějaký extravagantní umělec.    Na…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…