Fidži je opět v pohodě

©

Nastražte uši – cesta do ráje se zase trochu zjednodušila. Fidži opět získalo rovnováhu po státním převratu a ústavní krizi a na turisty čeká vylepšené Mezinárodní letiště Nadi. A na co se těšíte nejvíc? Na lenošení v některém z luxusních letovisek, extrémní sporty nebo klasické potápění, jachting a rybaření? Toto tropické souostroví má skutečně mnoho co nabídnout.

Fidži

Po desetiletí nejistoty, které následovalo po státním převratu komodora „Franka“ Bainimaramy z roku 2006 a ústavní krizi roku 2009, zavládl na Fidži opět mír a klid. Na konci roku 2014 dostál Bainimarama konečně svému slibu uspořádat demokratické volby. Stal se premiérem a do značné míry obnovil konstituční pořádek (třebaže se právě on sám spolupodílel na jeho narušení).

V roce 2016 by měly být dokončeny úpravy Mezinárodního letiště Nadi. Významně se navýší jeho kapacita a doprava do tohoto ráje na zemi bude zase o něco snazší. Fidžijské mezinárodní aerolinky Fiji Airways jsou přesvědčeny, že vaše prázdninové zážitky by měly začínat už v okamžiku, kdy nastoupíte na palubu letadla. A úsměvy palubního personálu jsou jenom začátkem. 

Fidži vždy oplývalo přírodní krásou a podnebím, které dělá z oblečení jen společenskou nezbytnost, ale dnes získalo navíc nebývalé sebevědomí a vitalitu. Ať tu hodláte lenošit v některém z letovisek, nebo se věnovat extrémním sportům, potápění, jachtingu či rybaření, rok 2016 je báječným časem, kdy si vychutnat vše, co může Fidži nabídnout.
Fiji

Zážitky, které změní váš život

Jakmile dorazíte na Fidži, budete se na každém kroku setkávat se zpěváky, kteří své sladké písně doprovázejí na kytary či ukulele. Přivítají vás na letišti, v hotelu, a dokonce i v místních autobusech. Ale pokud skutečně chcete nahlédnout do každodenního života této velmi tradiční kultury, vypravte se v neděli do vesnického kostela. Vezměte si vhodný oděv (místní vám poradí, co na sebe) a nechte se unést harmonií tradičních zpěvů.

Na tyrkysových vodách kolem ostrovů Mamanucase pohupuje plovoucí pizzerie a bar Cloud 9, který navštěvují surfaři, potápěči, námořníci i výletníci. Doplavte sem a objednejte si pizzu z pece vyhřívané dřevem, natáhněte se na pohovku, poslouchejte hudbu a pak si skočte šipku do nádherného oceánu pod vámi. Jsou tu připraveni i na děti (ale řekli jsme vám, že je tento podnik ze všech stran obklopen mořem?) a cena na jeden den je all­inclusive. Z Viti Levu sem doplujete motorovým člunem za čtyřicet minut a z letoviska Musket Cove Island Resort asi za deset minut.

Mamanuco
Až se budete potápět ve fidžijské úžině Somosomo u ostrova Tavenui, budete si připadat jako David Attenborough. Jeden z nejkrásnějších korálových útesů na světě, Rainbow Reef (Duhový útes), je proslulý svým podmořským životem. Když proplavete tunelem, objeví se před vámi zářivá Great White Wall (Velká bílá stěna), vertikální sráz pokrytý měkkým bílým korálem, který vypadá jako třpytící se sníh. Pokud dáváte přednost zábavě na souši, ostrovy Vanua Levu a Taveuni jsou také skvělým místem pro pozorování ptáků a výlety do lesů.

Co zrovna letí

  • Právě když už jste si začínali myslet, že lidské nadání vymýšlet nové šílenosti v oblasti sportu dosáhlo svých mezí, objevil se flyboarding. Jedná se v podstatě o jízdu na vznášedle poháněném tryskami, které vám umožňuje létat nad vodou, stoupat prudce vzhůru, vrhat se střemhlav do vln a tak pořád dokola! Flyboarding si můžete vyzkoušet na Bounty Islandu. 

O čem se mluví

  • Afroamerická hudba si našla cestu i na Fidžijské ostrovy. To, co začalo jako nápodoba amerických a jamajských rytmů, se vyvinulo v typický místní styl – hudebníci jako E.3 & Cracker (hip hop), 1stribe (reggae) a Kula Kei Uluivuya neboli KKU (pop) se stále hlásí k těmto hudebním kořenům, ale odrážejí také zkušenost soudobých Polynésanů.

Nejbizarnější podívaná 

  • Vilavilairevo (chůze po rozžhavených uhlících) je rituál, který původně provozoval pouze kmen Sawau z ostrova Beqa, jenž leží u jižního pobřeží Viti Levu. Dnes však můžete podobné představení vidět téměř kdekoli na Fidži. S ceremoniálem byla tradičně spojena přísná tabu, která řídila chování mužů před obřadem a která jim měla zajistit ochranu před popálením. 

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Žhavější než chilli paprička

Další článek

Bydli u mě, mám dobrou pojistku

Související články

Články

Kolo Štěstěny

Quito, to je město malebných zákoutí, ze kterých na vás dýchá historie, i majestátních moderních budov, jež vás ohromí svou elegancí. Toto srdce Ekvádoru, zapsané na Seznamu UNESCO, se neustále rozrůstá, návštěvníky potěší zrenovované vlakové nádraží či nové letiště. Kromě unikátní architektury vás jistě potěší i možnost výletu k vulkánům lanovkou, dále můžete navštívit zdejší tenisové či golfové turnaje. A rozhodně byste neměli vynechat místo, kterým prochází rovník – v jedné chvilce se tak ocitnete zároveň na obou polokoulích! Ekvádorské město Quito, to je ráj plný protikladů, který vás okouzlí. Neustále se vyvíjí a rozrůstá díky financím z ropy, které proudí do města silou Amazonky. Nadchne vás zdejší unikátní architektura v jihoamerickém koloniálním stylu, zapsaná na Seznam UNESCO, a pokud bude i nadále dost peněz na její…

Články

Indie s novou fazónou

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá. Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji…

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…