Festival Holi - aneb trochu barevnější svátek jara

© Getty

Světově proslulý Holi festival, jehož podstatou je vítání jara, je jednoznačně rozpustilá pestrobarevná taškařice. Láska je v popředí tohoto spontánního dovádění a symbolizuje láskyplné city v té nejčistější podobě, akorát ji slavící projevují prazvláštním způsobem. Všichni na sebe hází plné hrsti barevné směsi, čím barevnější a sytější, tím samozřejmě lepší!

Jedinci i davy propadají neskonalé euforii veselí, jsou báječně naladění a hrají všemi barvami.

Představte si, že na severu Indie v regionu Braj tyto radovánky trvají celý týden a jeden den mají ženy právo vzít na muže hole a symbolicky jim vyprášit kožichy! Ti se ovšem chytře ukrývají pod ochrannými štíty. 

Holi Festival_1

Velikonoce trochu jinak

Holi v Indii je podobný svátek jako Velikonoce u nás. Mám na mysli tu prapodivnou tradici s karabáčem, mrskání žen i dívek roztodivnými způsoby a polívání vodou, za což si ještě „násilníci” mužského pohlaví odnesou výslužku, a ti plnoletí hrknou na madle nespočet panáčků alkoholu.

Podle mne je Holi jednoznačně Festival barev anebo něco obdobného v bledě modrém, tedy ne doslovně, protože tento speciální den se barvami jen hemží, růžová, červená, žlutá, oranžová, zelená, modrá, tyrkysová a nezáleží na tom, jestli jste muž nebo žena, bohatý či chudý, místní nebo cizinec. Od nejmenšího dítě až po nemohoucí staříky se všichni navzájem zmalují od hlavy až k patě a nikoli obrazně, ale doslova a do písmene! Takže na konci dne jste jako živá pochodující kraslice.

Holi Festival_2

Barvy v hlavní roli

Barvy jsou opravdu unikátní, až oči přecházejí, umělci a malíři se při této příležitosti vyřádí nejvíce, stejně jako fotografové. Místní originální zábava je neuvěřitelnou fotogenickou lahůdkou, obličeje i těla jsou pohyblivá plátna, radost pohledět a nestačíte ani mačkat spoušť při pohledu na tu nepopsatelně barevnou spoušť.

Holi Festival_3

Vycházet v ten den je jen na vlastní nebezpečí a bez nabité vodní pistole s pořádnou směsicí a kilovými zásobami prašné nábojnice je neuváženost. Tyto boje jsou skotačivé, bezbolestné, ale náležitě viditelné, které ze sebe jen tak nesmyjete. Je úchvatné sledovat, s jakým zapálením a vášní se navzájem piplají. Obřad probíhá následovně: naplní si hrsti barevného pudru a vrhnou se na vybranou oběť, jež drží pokorně jako beránek a neuhýbá. Nejprve dokonale zušlechtí obličej, takže dotyčný má na několik dní permanentní různobarevný make-up. Pak hojnou dávku vsypou do vlasů a nezůstane ušetřeno ani oblečení. A následně se láskyplně, přátelsky obejmou a popřejí si vřele „Happy Holi”. Nádherná podívaná, až dojímavá. Pokud si lidé navzájem projevují lásku a líbají se, tak už to nejsou pusinky, ale „toxinky”.

Holi Festival_4

Barevná extravagance

Z tohoto pohledu není festival ekologicky vznešený, právě naopak, jedná se o neekologické hrátky prvního stupně a daly by se kvalifikovat jako ekologická pohroma, protože se ten den nakazí toxicky jídlo, voda, je to hrůza. Hrozí alergie kůže, rozdrážděná ústní sliznice, oční záněty atd. Ale jak se říká, každá sranda něco stojí...

A jako vždy, co je zdraví škodlivé, je u většinové populace nejvíce oblíbené, a proto není divu, že tato masová, barevná extravagance je už populární všude na světě. Tato duhově syntetická epidemie propuká pravidelně na každém kontinentě. 

Holi Festival_5

Něco málo z historie festivalu

Festival má ovšem své zdůvodnění v historii. Traduje se, že hinduistický bůžek Krišna, který měl tmavě modrou barvu kůže poté, co ho jako dítě nakojil démon otráveným mlékem, se styděl za své vzezření. V mládí byl beznadějně zamilovaný do okouzlující Radhy a nevěděl si se svými city rady a zároveň se bál, že nebudou opětovány. Byl natolik zkroušený, že se jeho matka nemohla více dívat na jeho trápení a vyzvala ho, aby šel za svou vyvolenou a obarvil jí obličej jakoukoliv barvou. On ji uposlechl a od té doby byli svoji. Jak prosté řešení, lásce ani barvy nevadí.

Holi Festival_6

Věhlasný svátek se světí a slaví mezi Hinduisty (hlavně v Indii a Nepálu). Každý rok připadne na jiné datum, protože se jeho konání odvíjí podle úplňku měsíce. Ve své spirituální hloubce znázorňuje výhru dobra nad zlem, odpuštění a znovuobnovení zpřetrhaných přátelství, nových počátků a nastolení harmonie ve společnosti pomocí tradičních rituálů. Paradoxně podtextem oslavy je očištění se z emocionálního znečištění minulostí a přitom se takto každoročně toxicky přiotráví.

Holi Festival_7
Malá rada na závěr

Zúčastníte-li se někdy podobného dovádění, doporučuji mít na sobě ty nestarší hadříky, které pak jednoduše vyhodíte. Obličej si nejlépe ochráníte hutnou vrstvou make-upu a vlasy a tělo doporučuji naolejovat, takže vše jde snadněji smýt. Pokrývka hlavy, sluneční brýle a filtrační masky jsou nezbytné propriety. Nebuďte naivní, nikdo nevyvázne čistý a nepošpiněný, ale zato se vyřádíte jako malé děti. Happy Holi Everybody!!!

Holi Festival_8

Autorka článku a fotografií - Alexandra Kropp - světoběžnice a blogerka, jejíž aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé žití plnohodnotných dní”, který se krok za krokem odvíjí na stránkách www.samanacestach.cz a www.facebook.com/samanacestach.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet India.

India LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Alexandra Kropp

Předchozí článek

Davos - lyžařská metropole Švýcarska

Další článek

Městská evoluce - jak se mění cestování do měst

Související články

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Božský a bohy zapomenutý Šrínagar

„Nebe na zemi“, tak zelené údolí města Šrínagar nazval mocný indický císař Jehangir v 17.století. Jen málo se tu od té doby změnilo, obraz dokonalosti stále malují šplouchající pádla, rozrážející zrcadlovou hladinu jezera, rozléhající se modlitby, zelené hory a prameny z nich stékající a okolní zasněžené vrcholky sedmitisícovek. Člověk by skoro zapomněl, že se nachází v Kašmíru, na horké půdě mezinárodního konfliktu s nukleárním potenciálem, který zde s různou intenzitou propuká již skoro 70 let. Jiná Indie Sedím na terase koloniálního hausbótu na jezeře Dal v okrajové části Šrínagaru. Klid, který tu panuje, je až nereálný. Naprosté ticho ruší jen projíždějící šikary, lodi ve stylu gondoly, které jsou zde hlavním dopravním prostředkem. Voda v jezeře je průzračná, stále používaná na vaření. Nad…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…

Články

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Daj, daj peniaze pre chudobných! Diabolsky vyzerajúci spaľovač mŕtvol sa rukami špinavými od popola naťahoval po manželovej fotoveste s vreckami. Oči mal podliate krvou od večného dymu z kremačných ohňov a zuby červené od žuvania betelu. Musíš prispieť! postavil sa nám rozhodne do cesty. Manikarnika ghát je jedným z najznámejších, najpozoruhodnejších miest v indickom svätom meste Váranasí. Ich počet sa na ôsmich kilometroch posvätného brehu na vonkajšom ohybe rieky Gangy mení. Sú gháty kúpacie, také, kde sa perie, pri niektorých stoja chrámy, a tak tam veriaci chodia vykonávať rituálny…