Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

© bigtrip.cz

Egypt byl naší vstupní branou do Afriky a my vám nyní zkusíme ukázat, že toho má v nabídce výrazně víc, než najdete v katalogu cestovních kanceláří. Je to nejen země přímořských letovisek a bohaté historie, ale také úžasných míst, výborného jídla a skvělých lidí.

Wadi Hitan - kostry velryb uprostřed pouště

Údolí uprostřed západní egyptské pouště, zhruba dvě stě kilometrů od Káhiry, kde se nalézají zkamenělé důkazy dávné přítomnosti oceánu. Ne zcela je pravdou, že je místo přístupné jen terénním autem a v konvoji za doprovodu vojáků. V minulosti toto jedinečné místo navštívila pouhá tisícovka lidí za rok. Dnes jsou to dvě až tři tisícovky nadšenců. I přes zvýšený počet návštěvníků je to stále místo málo navštěvované a tak si jej můžete vychutnat v klidu a bez davů. Přeci jen je mimo hlavní trasu a ne každému se chce vláčet takovou dálku. Ale právě to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme jej zařadili do našeho plánu. Pro jeho výjimečnost a malou frekvenci návštěvníků.

Wadi Hitan - kosterní pozůstatky mořských živočichů

Jedná se o jedno z nejvýznamnějších míst s fosíliemi na světě vůbec, jenž pomohlo nalézt mnoho odpovědí na téma evoluce života na zemi. Stáří fosílií zde nalezených se odhaduje na 40-42 milionů let.  Díky faktu, že jsme přijeli "mimo sezónu", jsme si tuhle krásu mohli užívat úplně sami. Celé Wadi Hitan bylo dva dny jen a jen pro nás a tak jsme se mohli toulat po stezkách mezi fosíliemi a pískovými útvary. Zkamenělé pozůstatky koster mořských živočichů jsou důkazem, že zde opravdu bylo před desítkami milionu let moře. To vše bylo pečlivě zakonzervováno v pískových usedlinách, které díky erozi teprve nedávno začali odkrývat svá tajemství. Vítr a déšť vedle své kreativity a tvorby rozličných útvarů, postupně odkrývá nová tajemství a důkazy, čímž pomáhá vědcům získávat odpovědi na téma evoluce na zemi. Zkamenělé kostry velryb, fosílie mangrove a nebo drobné nálezy žraločích zubů uprostřed pouště jsou fascinující.

Wadi HItan - výhled na údolí v poušti, které skrývá kostry velryb
Několik metrů dlouhé kostry ležící v písku jsou stejně úchvatné jako západ slunce nad celým údolím a pouští jako takovou. My si první západ slunce dopřáli z vyhlídky na konci prohlídkové trasy odkud je vidět na většinu údolí. Noční posezení u grilu s beduíny pak bylo příjemnou tečkou za každým dnem stráveným uprostřed ničeho.

Wadi Hitan - nalezená páteř velryby potvrzuje, že všude tady bylo kdysi moře

White a Black desert - poušť nemusí být jen nuda a písek

Když už jsme zvolili trasu skrze pouště na západě Egypta, pokračovali jsme ještě západnější cestou navštívit další z klenotů. Black a White desert jsou objížďkou přes Káhiru snadno dostupné po silnici a obzvláště na druhou jmenovanou jsme slyšeli jen dobré ohlasy.

Černá poušť připomíná měsíční krajinu, plnou kopců ve tvaru vulkánů. Určitě stojí za to si na některý z nich vyšplhat. Pohled shora, má zkrátka jinou perspektivu a tak je vidět množství vulkanických čepic, mezi nimiž se nenápadně táhne silnice.

Black desert - vulkánové čepice při pohledu z vrcholu jedné z nich

Bílá poušť je již o malinko známější, ale vůbec nic jí to nebere na výjimečnosti. I tady nás všichni varovali před nemožností průjezdu a složitým permitem. Ve skutečnosti zde není žádná oficiální brána a je zcela na Vás a na možnostech vašeho stroje, kam se dostanete a kde všude se budete toulat mezi vápencovými útvary.
Pokud nepřijíždíte vlastním vozem, lze si najmou řidiče s autem a průvodce v jednom. Potom je však nutné počítat s poplatkem za vstup do národního parku, který vám velmi ochotně naúčtují.

Black desert - silnice vedoucí prostorem od nikam do nikam
Naše Octavia měla sice určitý limit, ale i tak jsme s ní zajeli do míst, která jsou oficiálně osobním autům zapovězená a věřte, stojí to za to. Ani zde nečekají zástupy turistů a tak si člověk může v klidu vychutnávat krásy a samotu.
Příroda zde demonstruje svou kreativitu. Velké i malé útvary a bílé sochy z vápence kolem vás vypadající jako bílé houby, hlava kobry či pták. Záleží jen na vaší fantazii co si při pohledu na tu krásu představíte. Místy bílé pláně připomínající solná jezera či kontrast jemného zlatavého písku. To vše jsou krásy White desert.

White desert - bílá poušť má mnoho tváří a tak nepřekvapí ani tráva

Kempování v Bílé poušti, je pro milovníky samoty a nebe plného hvězd nad hlavou jako stvořené. Zážitek umocňuje příjemné klima a absence bodavého hmyzu toužícího po vaší krvi. Určitě stojí za zmínku i fakt, že v těchto končinách a především v blízkých městech poznáváme zcela jinou, lepší mentalitu lidí této země, což staví Egypt rázem do jiného světla.

V každém případě, pokud se rozhodnete navštívit některé z těchto míst, vyplatí se mít s sebou dostatek paliva neb i přes fakt, že cestou míjíme ropná pole je tu problém sehnat benzín. Naštěstí podnikavý lidé a černý trh funguje všude na světě a tak je jen otázka chvilky se doptat na to správné místo. I tohle patří ke kouzlům odloučené části Egypta.

White desert - různorodost v prostoru

Abú Simbel – jižní klenot

Toto místo nepatří mezi neznámé, avšak někdy pro svou vzdálenější polohu, lehce opomíjené. My měli to štěstí vlastního vozu a průjezdu celým kontinentem. Díky tomu jsme si při cestě do Súdánu, nemohli jeho návštěvu odpustit.

Ležící na západním břehu Násirova jezera a stejně jako většina egyptských památek jsou zdejší chrámy ikonické. Pohled na dvaceti metrové sochy sedícího Ramsesse II v průčelí hlavního chrámu, je dech beroucí. Pokud přijedete, stejně jako my, hned ráno když se komplex otvírá, dostane se vám navíc jedinečného pohledu.

Abú Simbel - když příchod dne vykreslí umění starých mistrů
V paprscích vycházejícího slunce totiž průčelí obou chrámů dostává sytějších barev a stíny vykreslují všechny detaily a um dřívějších řemeslníků.
Opomenout samozřejmě nelze ani útroby chrámů, které jsou volně přístupné. Nabízejí nádhernou přehlídku vnitřní výzdoby chrámů, spousty kreseb a soch. Zkrátka milovníci historie si přijdou na své a ti ostatní, se jimi snadno stanou.

Abú Simbel - ohromí velikostí a zpracováním
O dalších zajímavých místech napíšeme zase příště, těšte se na Súdán...

Autoři článku a fotografií - BigTrip.CZ - Láďa & Káťa, posádka oranžové škodovky, co to dala za více jak dva roky kolem celého světa. Nepovažujeme se za cestovatele a už vůbec si nenárokujeme právo někomu radit. Na druhou stranu se však nebráníme tomu, podělit se o naše zkušenosti a zážitky, které mohou být zajímavou inspirací. Prozradíme vám, z našeho pohledu, nejzajímavější místa na cestě kolem zeměkoule.

Cesta kolem světa trvala 777 dní / 127.843km / 50 zemí na všech obydlených kontinentech a víc než cokoliv jiného, byla o tom, splnit si velký cestovatelský sen. Kde jsme všude byli můžete sledovat na webu, Facebooku, YouTube či Instagramu.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: BigTrip.cz & Láďa a Katka

Předchozí článek

Norsko - dovolená v náručí přírody

Další článek

Objevte svůj cíl, svou destinaci... Aplikace Lonely Planet Guides

Související články

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Rodopy - horské túry, krasové útvary i pestrá etnická směs - I. část

Rila, Pirin, Rodopy. Možná si také ještě pamatujete z hodin zeměpisu výčet hlavních bulharských pohoří. Stejně seřadit by se nejspíše dala co do popularity a návštěvnosti, ale zatímco Rila a Pirin nabízejí především úžasné vysokohorské scenérie a dlouhé hřebenové túry, Rodopy vám naopak ukážou zázraky, které v krasové krajině vykouzlila Matka Příroda, a občas přispěl svou tvořivou činností i člověk. A nemusí vás to stát ani příliš energie. Pokud navíc zavítáte do východní části hor, zlehka vás ovane orientální atmosféra, díky etnickým Turkům, kteří tuto oblast obývají. Nejlepší dobou pro návštěvu hor jihovýchodní Evropy je pozdní léto, tak proč už nezačít plánovat svou letošní horskou dovolenou? Výhled na Plovdiv z archeologického parku Proč zrovna do Bulharska? Dá se říct, že Bulharsko se již trvale zabydlelo v nabídkách cestovních kanceláří i v hledáčku těch, co touží po exotické dovolené, která nezruinuje jejich rodinný rozpočet. Není divu, tato země má totiž pro nás Čechy hned několik…

Články

Což takhle cestovat Avií?

Road-trip jako styl cestování dneska táhne, road-tripy ve starých autech jsou v poslední době také na vzestupu. Na cestách potkáte už snad vše, od renovovaných vymazlených veteránů až po, nedá se říct jinak, šroty. Oblibu osobně vidím (v řadě spíše směrem k těm „šrotům“) v „punkovém“ a docela levném stylu cestování. Nízká pořizovací cena auta, někam dojet, přespat ve stanu/autě, jet dál. Kam patříme my s Avií? Devět lidí v jednom autě na cestě do Mongolska Tohle by nás ještě tolik neodlišovalo od jiných výprav, i když více lidí už asi jezdí jen v autobusech a asi ne do Mongolska. Cíle našich výprav jsou ale hlavně v přírodě a outdoorových sportech. Avie jsou původně náklaďáky, takže naložení třeba dvou…

Články

Tak trochu jiný velký evropský roadtrip - 1. část

Chtěli jsme zažít velké a taky dlouhé dobrodružství, a proto jsme naplánovali evropský roadtrip. Na cestě byla naše "parta" více než 100 dní a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky z cesty kolem Evropy... Náš tříčlenný tým tvoří Anet, Filip a náš čtyrnohý kamarád  Baddy. Cestovatelská vášeň se v nás probudila již dávno. Anet pracovala jako au-pair v Anglii, nějakou dobu žila v Itálii a zkoušela i surfovat na pobřeží Atlantiku. Filip pracoval několik měsíců na Aljašce. Několikrát navštívil Spojené státy,…