Dubaj – město s extrémními „NEJ“

© Dubai, pixabay

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit.

1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa

Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími výtahy s nejdelší dráhou jízdy na světě. Některé jejich části dodala i pardubická firma Pega Hoist.

Dubaj - Brj KhalifaDubaj - Burj Khalifa - nejvyšší budova světa od roku 2008

2. The Dubai Fountain – největší tančící fontána na světě

Přímo pod nejvyšší budovou a vedle největšího obchodního domu na světě se nachází dvanáctihektarové uměle vytvořené jezero, do něhož byl umístěn 275 m dlouhý systém, který se stará o vskutku velkolepou podívanou: představení největší tančící fontány na světě. Voda elegantně vystřikuje až do výše 150 m za doprovodu klasické hudby, arabských písní i moderních songů. Vše je doprovázeno působivými světelnými efekty.

Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími výtahy s nejdelší dráhou jízdy na světě. Některé jejich části dodala i pardubická firma Pega Hoist.
 

3. The Dubai Mall – největší nákupní centrum světa

Obrovských nákupních center je v Dubaji několik, největší z nich se jmenuje The Dubai Mall. Celkový počet všech ploch tohoto centra je vyšší než 1 000 000 m2. Kromě více než 1 200 obchodů tu jsou restaurace, kinosály, jedno z největších akvárií světa i ledová plocha na bruslení. To vše v těsné blízkosti nejvyšší budovy světa a největší tančící fontány na světě.

Dubai Mall
The Mercato Mall - další z velkých obchodních center v Dubaji

4. Ski Dubai – nejdelší krytá sjezdovka na světě

Že teploty v Dubaji lehce vyšplhají až k 50 °C? Žádný problém, lyžovat lze i tak – a to ne na písku, ale na uměle vytvořeném sněhu, který je od toho pravého k nerozeznání. Nejdelší krytá sjezdovka na světě se nachází uvnitř jednoho z největších obchodních center Mall of the Emirates. Na ploše 22 500 m2 tu najdete pět sjezdovek, nejdelší z nich je dlouhá 400 m. Lanovka je samozřejmostí. 

5. Metro v Dubaji – nejdelší plně automatizované na světě

Přestože se neustále rozrůstá, je dubajské metro už od roku 2012 zapsáno v Guinessově knize rekordů. Je totiž nejdelším metrem bez strojvedoucího na světě. Moderní stanice metra jsou inspirovány přírodou, stejně tak jako dva designové lustry zdobící interiér stanic BurJuman a Al Rigga. Jejich autorkami jsou Jitka Kamencová Skuhravá a Katarína Kudějová Fulínová z české firmy Lasvit.

Dubai celkově
Dubaj je moderní město uprostřed pouště

6. Burj Al Arab – nejluxusnější hotel světa

Hotel Burj Al Arab bývá označován jako nejluxusnější hotel na světě. Tato subjektivní nálepka je zpečetěna sedmi hvězdičkami přiřazenými hotelu, přestože oficiálně kategorie sedmihvězdičkový hotel neexistuje. Budova vysoká 321 m postavená anglickými designéry je ikonou Dubaje a připomíná tradiční arabskou plachetnici dhow. Vnitřní atrium je se svou výškou 180 m nejvyšší na světě.

7. Hotel JW Marriott Marquis – nejvyšší hotel světa

Neustále se měnící panorama Dubaje výrazně dokresluje dvouvěžový hotel JW Marriott Mauquis – nejvyšší hotel na světě. Pokoje k ubytování si lze pronajmout i ve vůbec nejvyšší budově světa Burj Khalifa, ovšem toto je aktuálně nejvyšší budova na světě sloužící výhradně jako hotel. Ten se zaměřuje na kongresovou turistiku, je vysoký 355 m a pyšní se zápisem v Guinessově knize rekordů.

8. Dubajská letiště – nejvytíženější a brzy i největší na světě

Dubajské letiště Dubai International Airport, ležící unikátně takřka v centru města, se na začátku roku 2014 poprvé stalo nejvytíženějším a nejrušnějším letištěm světa. Celý Terminál 3 patří letecké společnosti Emirates a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší budova na světě co do rozlohy jednoho patra. Ambicí Dubaje, brány na Blízký východ, je mít největší letiště na světě. Tím by se mělo stát současné druhé dubajské letiště Al Maktoum.

Dubaj - přístav
Dubaj - přístav se svými moderními výškovými budovami
 

9. Gold Souk – největší zlatý trh

Dubajský Gold Souk je největším tržištěm se zlatem na světě. Právě tady lze údajně nakoupit zlato za nejlepší světové ceny. Za výlohou jednoho z obchodů je vystaven i honosný prsten, který se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Jedná se totiž o největší zlatý prsten na světě. Jeho obvod činí více než 2 m, váží téměř 64 kg a je posetý 615 drahými kameny značky Swarovski.

10. Nejrychleji se měnící město 21. století

Dubaj je aktuálně nejrychleji se měnícím městem 21. století. Vše se tu mění takřka ze dne na den a přívlastků „nej“ neustále přibývá. V současné době tu můžete vidět také nejvyšší výhradně rezidenční budovu světa Princess Tower či nejvyšší zatočený mrakodrap světa Cayan Tower. A také je zde  jeden z nejambicióznějších projektů – umělý ostrova The Palm, který je údajně viditelný i z vesmíru. A to není vše. Ambiciózní dubajská „nej“ na prstech jedné ruky zdaleka nespočítáte.


Pláže v Dubaji
Dubaj jsou také dlouhé písečné pláže...
 

Přečtěte si další zajímavosti o Spojených arabských emirátech nebo rovnou vyrazte na některý z poznávacích zájezdů do Dubaje!
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Dubaje? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Dubai & Abu Dhabi
 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Šupíková & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Další článek

Všechno, co jste chtěli vědět o plachtění, a báli jste se zeptat

Související články

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Poznejte celý svět na jednom místě

Čekají vás pečlivě vybrané přednášky, čerstvé expedice či důkladné know-how pro oblíbené outdoorové sporty. Nebude chybět ani dobré jídlo, pivo či večerní koncert. Pohltí vás skvělá atmosféra na místě, kde se potkávají fajn lidi. Součástí festivalu je i předvánoční market užitečných dárků. To vše zažijete na jednom místě v Praze, přímo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy! Nabitý program: Celkem 9 sálů, 30 osobností, 25 přednášek, 10 filmů a 25 workshopů Díky Ivanu Brezinovi poznáte Indii, do které nás zavede přes Turecko, Írán a Pákistán. Dlouhou cestu vlaky a autobusy absolvoval s figurkou Pepka námořníka, na které vám ukáže, jak cestovatelova duše vnímá neznámé krajiny,…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…