Dovolená na Maledivách - Lokální ubytování nebo resort?

GO2

Už se vám někdy stalo, že jste jeli na dovolenou a chtěli jste pryč, jen co jste na místo dorazili? Anebo spíš hledáte i na Maledivách lokální zkušenost se vším všudy?

Podle mně je dovolená na  Maledivách více luxusní dovolenkovou destinací. Jistě se vám hned vybaví krásné pláže s bílým pískem, chatičky na pláži pod palmami, drink v baru u bazénu s výhledem na oceán, šnorchlování, opalování.... prostě pohoda. Ne vždy se však sny protnou s realitou.
Na Maledivách je nabízeno ubytování na lokálních ostrovech, kde žijí místní - neboli lokálech, a v klasických turistických resortech. Pojďme se podívat na to, jaký je v tom rozdíl a na co si dát pozor při rezervaci pobytu.  

Informujte se dopředu, první úskalí při transferech na lokální ubytování

Koupili jste si letenku, bookli levný hotýlek a už se vidíte v maledivském ráji. Ale pozor - tímto vaše zařizování dovolené ještě nekončí. Maledivy se skládají z téměř 2000 ostrovů. Tady to nefunguje tak, že přiletíte na letiště, vezmete si taxík a ten vás doveze do hotelu. K přepravě do hotelu budete na Maledivách potřebovat loď, a pokud jste si bookli ubytování hodně daleko od Malé, tak i letadlo. A to cenu ubytování může prodražit. Cena za transfer u pobytů na lokálních ostrovech není nikdy započítaná v ceně ubytování a transfery je nutné zajistit si předem. Většinou však cesta na lokální ostrov veřejnou lodí je velmi levná, problém je, když nestihnete loď nebo není k dispozici dobré spojení. Musíte jet privátní lodí, připravte si stovky dolarů.
   

Veřejná doprava mezi ostrovy - pomalu a levně, nebo rychle a draze?

Pokud tedy přiletíte do Malé, tak se z letiště přesunete na jeden z lokálních ostrovů v okolí letiště buď pomalým trajektem, nebo rychlolodí.
Tady vás čeká první zádrhel - levný pomalý trajekt jezdí každý den mimo pátek, protože ten je na Maledivách braný jako neděle a nepracuje se. Takže pozor na přílety v pátek. Trajekty jezdí většinou jednou za den a většinou úplně jinak než potřebujete. Můžete na něj čekat několik hodin nebo i do druhého dne, takže si budete muset zaplatit nocleh u letiště.  
Pokud plánujete přiletět a zůstat v hlavním městě Malé první noc a prohlédnout si ho, pak toho moc nečekejte. Je to město plné vysokých budov a předražených obchodů a kaváren. Určitě tam můžete strávit pár hodin, ale je lepší ho strávit na pláži nebo šnorchlováním, za čímž na Maledivy asi letíte. Trajekty neodplouvají z ostrova, na němž je letiště, nýbrž z vedlejšího ostrova, na němž se nachází hlavní město Malé. 

Dražší a rychlejší variantou, jak se na lokální ostrov dostat, je rychloloď, kterou vám zařídí každé ubytování. Ale zatímco za trajekt zaplatíte pár dolarů, za rychloloď to může být klidně 200-300 USD a více.

Transfery do resortu

Naopak pokud jedete do turistického resortu, kterých je na Maledivách více než 140, pak transfer, ať už letadlem, lodí a nebo hydroplánem, máte v ceně zájezdu a zařídí vám ho cestovní kancelář. Nemusíte se tedy o nic starat.
Transfer na resort rychlolodí nebo hydroplánem většinou hned navazuje na váš přílet do Malé. U transferu letadlem můžete na odlet čekat 2-3 hodiny. Na letišti na vás také čeká delegát nebo zástupce resortu, který vás na transfer odvede a nemusíte nic složitě hledat. Hned po po příletu vás tedy čeká pláž a do hotelu se složitě nedostáváte skoro celý den nebo dva. 

Alkohol - jak nezůstat 14 dní na suchu

Pokud si na dovolené dáte rádi pivo nebo sklenku alkoholu a jedete si dovolenou užít se vším všudy, tak na lokální ostrovy rovnou zapomeňte. Alkohol je na nich striktně zakázaný a nekoupíte ho tam. Že si ho přivezete z domova? To zapomeňte. Kufry jsou na letišti skenované a lahve budete muset odevzdat. A pokud jste si zaplatili ubytování s all inclusive v domnění, že v něm alkohol obsažený bude, tak vězte, že opravdu nebude.  
Konzumace alkoholu je povolena pouze na turistických resortech. Na lokálu si dáte tak maximálně nealko pivo a limču.

Lokální ostrovy - levné ubytování, dražší jídlo

Pokud jde o jídlo, tak každý turistický resort má více restaurací a barů a můžete si vybrat ze stravovacích plánů polopenzi, plnou penzi nebo all inclusive. Jídlo, případně i pití, máte zaplacené dopředu a víte, co který stravovací plán obsahuje. 
Na lokálním ostrově najdete bary a restaurace také, ale s menší nabídkou jídla a bez alkoholu, nočního života a hudby. Lokální ostrovy jsou pro místní. Obchody, kavárny a restaurace jsou pro Maledivce. Na lokálních ostrovech bývá několik menších obchodů s potravinami, sortiment však není velký a ceny jsou vyšší. Na Maledivy se vše dováží. Překvapivě vysoké jsou i ceny jídel v restauracích. Když jedete do turistického resortu, tak vás asi jídlo za 20 USD nepřekvapí. Na lokálním ostrově s tím ale jaksi nepočítáte. Počítejte s cenou za oběd nebo večeře za 7 - 20 USD.

Zpozorněte, koupání v plavkách - jak to doopravdy je

Největším nemilým překvapením pro lidi, kteří přijedou na lokální ostrov a dopředu si nezjistí, jak to tam chodí, je koupání. Na lokálním ostrově, i když třeba má nádherné pláže kolem dokola, je vyhrazeno na koupání jen několik málo míst. Koupací pláže jsou většinou dál od ubytovaní, ne na moc hezkých místech, často jsou oddělené od veřejné pláže plotem a poblíž je třeba místní skládka. Ověřte si dopředu, jak to tedy s koupáním na konkrétním ostrově je.
V bikinách se po lokálním ostrově promenádovat nemůžete. A jsou i ostrovy, kde se na veřejnosti odhalit nemůžete vůbec. Maledivci jsou muslimové a je třeba to respektovat. Pohledy místních vás budou pronásledovat, když jako muž půjdete po ostrově jen v kraťasech bez trička. Nuda pláže tu nejsou a za opalování “nahoře bez” vás čeká deportace z ostrova. 
Na turistickém resortu se můžete koupat všude, samozřejmě v plavkách. Bez plavek to nejde ani tady. Dress code zde není nijak striktní, i na 4* resortech můžete přijít na večeři v kraťasech a tričku a klidně i bosí.

Vilka na pláži nebo výhled do zdi

Ubytování na lokálním ostrově je obyčejnější a samozřejmě levnější než v turistickém resortu. Jestli vám stačí jen postel na přespání, tak budete spokojeni. Jestli hledáte luxus v podobě výhledu na oceán z vilky na pláži a klidu, tak na lokální ostrov spíš zapomeňte. Ubytování je většinou v patrových budovách dál od pláže a může se vám i stát, že budete mít výhled do zdi a poblíž bude celý den rachot ze stavby v sousedství. Lokální ostrovy jsou hustě zastavěné a na mnohých z nich probíhá výstavba dalších budov, přístavů nebo letišť nebo zvětšování plochy ostrova. To vám ale majitelé neřeknou.
Pokud si chcete užít pravou dovolenou na Maledivách, jeďte do plážových bungalovů na turistický resort. Budete mít ubytování přímo na pláži, hned před bungalovem svoje lehátka a dostatek soukromí. A nebojte se, že pláž bude narvaná jako ve Španělsku. Na Maledivách totiž na pláži málokdy uvidíte někoho dalšího.

Šnorchlování z pláže

Šnorchlování je jednou z nejoblíbenějších aktivit na Maledivách. Ne všechny lokální ostrovy kolem sebe mají korálový útes a ne všude je šnorchlování dovoleno. Někdy si proto musíte zaplatit šnorchlovací výlety na korálové útesy poblíž. Z turistických resortů v každé cenové kategorii vyberete takový, který korálový útes má a šnorchlovat pak můřeze rovnou z pláže.  

Lokál nebo resort?

Pokud hledáte bezproblémovou dovolenou na krásné pláži se šnorchlováním u resortu a jídlem a pitím v ceně, pak jeďte na resort. Nejlevnější resorty, jako je Embudu Village nebo Biyadhoo, nejsou o tolik dražší než lokální guesthousy.
Dovolená na lokálním ostrově vás vyjde o trochu levněji, ale na místě vás mohou čekat nemilá překvapení a možná se pak budete snažit dostat na normální resort a dovolená se vám ve finále prodraží. Na druhou stranu, jestli chcete poznat, jak se žije na lokálním ostrově, tak proč ne.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malediv? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Maledivy.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Fotobonboniéra – NORSKO

Další článek

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

Související články

Články

Velký únik - BALI a LOMBOK

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Tyto tři malé ostrovy s celkovou rozlohou 15 km2 najdete mezi Bali a Lombokem. Od Bali se nacházejí asi jen 35 km. Kdo má rád pláže s bílým pískem a tyrkysově modré moře, neměl by Gili ostrovy vynechat. Sice se už i z těchto ostrůvků Gili stalo turistické místo, ale i tak jde ještě pořád o malý kus ráje. A najdete tu mnohem hezčí pláže, než ty na Bali. Na své si zde přijdou jak baťůžkáři, tak lidé co dávají přednost pohodlí a luxusu. Jak se tam dostanete Na Gili jezdí nespočet rychlých lodí z jihu Bali a to ze Sanuru nebo Seranganu. Další možností je přístav Padang Bai a nově se tam dostanete i z Amedu na východě Bali. Záleží, v jaké části Bali zrovna jste. Pozor – rychlé lodě jezdí pouze na Gili Trawangan a Gili Air, na Gili…