Devět mokřadů ideálních na pozorování zvířat

Mokřady patří k nejbohatším ekosystémům na světě. Kromě toho, že přímo kypí životem, nám poskytují jídlo – včetně rýže, která je základní potravinou všude na světě – a palivo, filtrují vodu a slouží jako nárazníkové zóny při bouřích.

Poznávání indického státu Kérala z lodi. SolStock/Getty


Během posledního století přišla naše planeta kvůli odvodňování pro stavební nebo zemědělské účely asi o polovinu rozlohy svých mokřadů. Ty zbývající navíc ohrožuje nadměrný rybolov a znečištění způsobené čím dál intenzivnější lidskou činností.
Místní komunity však naštěstí hledají způsoby, jak mokřady chránit prostřednictvím udržitelného hospodaření. Svou troškou do mlýna můžou přispět i zodpovědní cestovatelé, pokud si budou vybírat služby ohleduplné k životnímu prostředí.

Pozorování jaguárů je vrcholným zážitkem návštěvníků Pantanalu. Hans Wagemaker/Shutterstock

Pantanal, Brazílie

Největší mokřad světa se rozkládá na více než 180 000 kilometrech čtverečních a většina z něj leží v brazilském státě Mato Grosso do Sul. Pantanal však zasahuje i do sousedních států Bolívie a Paraguay. Zdejší mozaika jezer, lagun, řek a bažin kypí tropickou faunou i flórou, včetně plachých jaguárů, vyder obrovských, jelenců bahenních a arů hyacintových. Je to jeden z nejlépe zachovalých mokřadů světa, ačkoli se zákonné ochraně těší méně než dvě procenta jeho rozlohy a zbytek je v soukromém vlastnictví. První rezervací, která začala v jižním Pantanalu provozovat ekoturismus, je Caiman  Lodge, kde dnes probíhá průkopnický ochranářský Onçafari Jaguar Project.

Nejlepší doba k návštěvě: Zdejší savce budete moct nejsnáze pozorovat během období sucha od května do října, protože v období dešťů mohou být cesty nesjízdné.

Nejsnazším způsobem, jak poznat Everglades, je lodní výlet. Sergei Tungusov/Shutterstock

Everglades, USA

Národní park Everglades na jihu Floridy je se svou rozlohou 6200 kilometrů čtverečních největším travnatým mokřadem Severní Ameriky. Většina z něj je přístupná pouze na lodi a výlety do mangrovů můžete podniknout z oblastí Flamingo a Gulf Coast. Zkušení kanoisté můžou strávit celý týden na 160 kilometrů dlouhé trase Wilderness Waterway, zatímco pro ty méně ostřílené pořádají strážci parku kratší výlety na kánoích, kajacích nebo na kole. Nevadí vám, že si namočíte nohy? Vydejte se na pěší výpravu do močálů, abyste se dostali blíž k brodivým ptákům, želvám, a dokonce i k aligátorům. Kempy, kam se dá dojet autem, najdete v Long Pine Key a Flamingo, prostší tábornická místa jsou roztroušená uvnitř parku.

Nejlepší doba k návštěvě: Období sucha trvá od prosince do května, od října do listopadu tu však je méně lidí.

Mezi nejkrásnější obyvatele Camargue patří bílí koně a plameňáci růžoví. Uhryn Larysa/Shutterstock

Camargue, Francie

Mokřad Camargue se rozkládá na divokém pobřeží jižní Francie mezi oblastmi Provence a Languedoc-Rousillon (Okcitánie) v místech, kde se do moře vlévá řeka Rhôna, a může se pochlubit rozlohou téměř tisíc kilometrů čtverečních. Tvoří ho slané i sladkovodní bažiny a laguny a můžete se těšit na bohatství života i místních tradic. Hnízdí tu plameňáci růžoví a oblast proslavily dva jedinečné druhy zvířat – černí camargští býci a polodivocí bílí koně, pro které je Camargue domovem po tisíce let. Dobrým místem k pozorování plameňáků a volavek je ornitologický park Pont de Gau severně od městečka Saintes-Maries-de-la-Mer. Jsou zde také jízdárny, kde si můžete domluvit výlety na koních, a ubytovací podniky všech cenových kategorií.

Nejlepší doba k návštěvě: Jaro a podzim, kdy v Camargue přistávají tisíce stěhovavých ptáků.

Díky tak pestrým obyvatelům, jako je tento mandelík fialovoprsý, je delta Okavanga rájem pro milovníky ptáků. Jeremy Woodhouse/Getty Images

Delta Okavanga, Botswana

Delta řeky Okavango je jednou z největších vnitrozemských delt světa. Začíná v západní vysočině Angoly a končí v Botswaně, kde se větví do bludiště říčních ramen, lagun a ostrovů. Během vlhčích let může pokrýt rozlohu téměř 60 000 čtverečních kilometrů. Třetina z toho leží v přírodní rezervaci Moremi Game Reserve, zbylá část je v soukromém vlastnictví. Zdejší prostředí láká obrovské množství druhů živočichů, včetně slonů a lvů. Jedním z nejsnazších způsobů návštěvy delty je plavba na zdejší tradiční dlabané kánoi mokoro. Safari, kde se účastníci přesouvají mezi kempy, je většinou levnější variantou než ubytování v některé z chat.

Nejlepší doba k návštěvě: Od června do října, kdy je v deltě nejvíce vody.

Mokřad Walthamstow Wetlands je bránou do divočiny kousek od Londýna. Ray Wise/Getty Images

Walthamstow Wetlands, Velká Británie

Největší příměstský mokřad v Evropě se rozkládá pouhých patnáct minut od centra Londýna. Po skončení velkého revitalizačního projektu za 10,6 milionu liber se v říjnu 2017 Walthamstow Wetlands otevřel poprvé za posledních 150 let široké veřejnosti. Zdejších deset vodních ploch pod správou společnosti Thames Water zásobuje vodou tři a půl milionu domácností. Celá oblast je však zároveň rájem vodních ptáků, jako jsou kachny kopřivky či lžičáci, oblíbenou zastávkou stěhovavých čejek a sluk a hnízdištěm ledňáčků. Pro návštěvníky je tu dvacetikilometrová pěší a cyklistická stezka, návštěvnické centrum a kavárna s věží, kde hnízdí rorýsi a odpočívají netopýři. Krásné pohledy na Londýn se rozprostírají z vyhlídkové plošiny památkově chráněné věže Coppermill Tower.

Nejlepší doba k návštěvě: Po celý rok, sedm dní v týdnu a to celé zdarma.

V bažinách australského národního parku Kakadu se skrývají krokodýli. Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock

Kakadu, Austrálie

Jedním z nejznámějších míst v rozlehlém národním parku Kakadu v australském Severním teritoriu je mokřad Yellow Water Billabong. Patří do záplavové oblasti řeky South Alligator River a je jednou z nejlepších lokalit, kde pozorovat australské živočichy v jejich přirozeném prostředí. Dopřejte si kratší lodní výlet Yellow Water Cruise. Lodě vyplouvají denně z Jabiru a umožní vám spatřit krokodýly mořské, orly mořské, husičky stěhovavé nebo buvoly. Park Kakadu můžete navštívit také v rámci 733 kilometrů dlouhé silniční trasy Nature’s Way, která začíná v Darwinu a vine se přes mokřady, soutěsky a vodopády krajinou bohatou na aboriginskou kulturu.

Nejlepší doba k návštěvě: Nejpříznivější je období sucha od června do srpna.

Pelikáni bílí v deltě Dunaje při západu slunce. Calin Stan/Shutterstock

Delta Dunaje, Rumunsko

Druhou největší říční deltu v Evropě vytváří majestátní Dunaj, který teče v délce téměř tří tisíc kilometrů z Německa až do Rumunska, kde ústí do Černého moře. Delta má rozlohu 5700 čtverečních kilometrů a je domovem přibližně tří set druhů stálých i stěhovavých ptáků, včetně pelikánů bílých, kormoránů malých nebo bernešek rudokrkých. Celkem tu žije více než 3400 druhů živočichů a roste 1700 druhů rostlin. Nejlepší pohledy na deltu se rozprostírají z lodi, ať už plujete trajektem, zúčastníte se organizovaného výletu, nebo si půjčíte vlastní kánoi. Ubytujte se v rumunském městě Tulcea, tábořte v kempech nebo si pronajměte hausbót.

Nejlepší doba k návštěvě: Jaro a podzim, protože léta tu můžou být horná a vlhká.

Mokřady Bangweulu jsou jedním z posledních míst, kde se vyskytují člunozobci afričtí. LagunaticPhoto/Shutterstock

Mokřady Bangweulu, Zambie

Mokřady Bangweulu tvoří hlavně zaplavované travnaté pláně a jejich jméno znamená „místo, kde se voda setkává s oblohou“. Je to komunitně vlastněná chráněná oblast, kde žijí tvorové jako ohrožená vodomilná antilopa voduška červená. Zdejší hlavní atrakcí je však hojnost ptáků. Mezi 430 místních druhů patří husy, pelikáni, kolpíci, čápi, volavky, ibisové nebo jeřábi. Hlavní hvězdou je však velký člunozobec africký, který díky svému obrovskému zobáku vypadá jako tvor z pravěku. Mokřady Bangweulu jsou jedním z jeho posledních hnízdišť. Od té doby, co se o celou oblast začala v roce 2008 starat nezisková organizace African Parks, klesla míra pytláctví a zdejší populace živočichů se zdárně zotavují.

Nejlepší doba k návštěvě: Ptáci jsou nejhojnější od února do dubna, kdy se za nimi vyráží na lodích. Od května do července je možné jezdit autem.

Meandrující říčka v mokřinách Kéraly. Andreas Polz/Shutterstock

Mokřady Kérala, Indie

Mokřady Kérala se rozkládají v délce více než 900 kilometrů podél jihoindického Malabarského pobřeží jako síť jezer, lagun a vodních kanálů napájených téměř čtyřiceti řekami. Sladká voda vtékající do Arabského moře vytváří jedinečné prostředí pro mnoho vodních živočichů, včetně krabů, žab a ptáků. Místní lidé po staletí využívali malebné vodní plochy vroubené palmami k rybaření, zemědělství i dopravě rýže a koření. Mokřady také lákají návštěvníky, kteří se po nich plaví na tradičních lodích kettuvallam − upravených na plovoucí hotely −, aby si co nejvíce užili místní atmosféry.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na jih Španělska za sluncem mimo sezónu

Další článek

Nejlepších 10 věcí, které můžete poznat v Polsku

Související články

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Kde v Patagonii pozorovat zvířata

Nevíte, na které živé tvory se zaměřit? Podívejte se na náš seznam nejzajímavějších živočichů celé oblasti a míst, kde je nejsnadněji zastihnete. Mírné deštné lesy, vysoká pohoří, travnaté pláně, fjordy, jezera a řeky Patagonie tvoří jednu z největších přírodních oblastí na světě. Najdete tu obrovské rozlohy panenské divočiny, kterou obývá více než pět set druhů živočichů. Díky tomu patří Patagonie mezi nejrozmanitější a druhově nejbohatší oblasti…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Fototrip do ráje zvířat - Etosha

Národní park Etosha je asi největším lákadlem Namibie, a to právem. Na rozloze bezmála třetiny České republiky žijí tisíce divokých zvířat, která je možno pozorovat z pohodlí vlastního vozu. Právě možnost pohybovat se po národním parku po vlastní ose, bez průvodce či cestovní agentury, je velkým benefitem Etoshy. Půjčení auta volí v Namibii skoro všichni cestovatelé, a při dodržování pravidel je možné projet v něm i národní park. Ty nejdůležitější zásady jsou dodržovat maximální povolenou…