Deset neotřelých strašidelných míst po celém světě

LP

Vzhledem k velkému počtu strašidelných míst po celém světě není úplně spravedlivé, že si veškerou pozornost získávají jen známé destinace, jako je hrad Bran v Transylvánii.

Zkuste přenocovat v pokoji číslo 202 v hotelu Fort Garry ve Winnipegu, jestli máte odvahu! © Benedek / Getty Images

Proto vám přinášíme deset méně známých hrůzu nahánějících míst naší planety, která vám určitě naženou husí kůži.
Poznámka editora: Před plánováním jakékoli cesty si prosím zkontrolujte nejnovější cestovní omezení a vždy postupujte podle vládních doporučení. 

1.    Hotel Fort Garry – Winnipeg

Většina nadpřirozených událostí v hotelu Fort Garry ve Winnipegu se odehrává v místnosti 202, kde se podle legendy před mnoha lety oběsila v komoře žena poté, co se dozvěděla o smrti svého manžela. Od té doby se objevují zprávy o kapání krve po stěnách místnosti a o tom, jak hosty ze spaní budí zjevení maskované ženy vznášející se na úpatí postele. Pokud si potrpíte na strašidelné zážitky, můžete požádat o rezervaci pokoje 202. 

LaLaurie Mansion je jednou z nejznámějších rezidencí v New Orleans. © Steven Wagner / Getty Images

2. LaLaurie Mansion – New Orleans

LaLaurie Mansion v New Orleans je bývalým domovem prominentní a nyní (díky televizní show American Horror Story: Coven) známé sadistické Madame Delphine LaLaurie. Spojují se s ní scény děsivých událostí třicátých let devatenáctého století. 
Objevovaly se zprávy o výkřicích vycházejících z domu a přízracích mučených otroků, kteří za jeho zdmi zemřeli. Na skupinových zájezdech někteří turisté na místě omdleli nebo se jim dělalo zle. Herec Nicholas Cage dům chvíli vlastnil, ale podle svých slov sám na vlastní kůži žádné neobvyklé události nezažil. 

3. hrad Ross – Irsko

Mezi mnoho strašidelných hradů v Irsku patří hrad Ross z 16. století, který se nachází v hrabství Meath, a nyní slouží jako airb&b s pěti ložnicemi. (Poznámka: nejedná se o hrad Ross Castle v Killarney). Ross Castle, který postavil anglický lord Richard Nugent, velice krutý aristokrat, je údajně pronásledován jeho dcerou Sabinou.
Když se Sabina zamilovala do syna nepřátelského irského náčelníka, utekla za ním. Nicméně oba milenci byli chyceni v bouři, když veslovali přes jezero Sheelin a Sabinin manžel zemřel. Sabina byla tak rozrušená, že nedokázala jíst ani pít a brzy nato také zemřela. Říká se, že Sabina i její muž jsou na panství běžně viděni. Hosté hlásili, že slyšeli hlasy a spatřili dveře, které se samy někdy až s překvapivým prásknutím zavírají. 
Poznámka editora: Hrad Ross je dočasně zavřený. Sledujte průběžně webovou stránku o aktuálním dění na hradě. 

Navzdory jeho kráse má za sebou ostrov Daksa strašidelnou minulost. © Adam Berry / Getty Images

4. Ostrov Daksa – Chorvatsko

Přestože ostrov Daksa patří k hlavním nemovitostem nedaleko pobřeží Dubrovníku, je tak děsivý, že si ho nikdo nechce koupit. Opuštěný ostrov byl po osvobození Dubrovníku místem masakru 48 nacistických sympatizantů, včetně starosty. Nepohřbená těla se rozpadala po celá desetiletí na povrchu země a říká se, že z ostrova je zejména za bouřlivých nocí slyšet sténání.

5. Magnetic Hill – Orhei, Moldavsko

Jižně od města Orhei v Moldavsku leží Magnetic Hill, strašidelné místo se zajímavým úkazem. Legenda praví, že nacisté v této oblasti páchali zvěrstva a od té doby tu dochází k podivným událostem. Název Magnetic Hill dostal podle nevídaného fenoménu - pokud umístíte své auto přímo na silnici vedoucí dolů z kopce a zařadíte na neutrál, váš vůz pojede nahoru navzdory opačnému sklonu. Pokud včas nezabrzdíte, skončíte až v provozu na silnici M2.

Duch Charlese Pfistera, zakladatele hotelu, údajně stále bloudí po jeho chodbách. © Tony Savino / Shutterstock

6. Hotel Pfister – Milwaukee, Wisconsin

Hotel Pfister je údajně pronásledován duchem svého vlastního zakladatele Charlese Pfistera, který zemřel v roce 1927. Místo je obzvláště nechvalně proslulé mezi návštěvami baseballových týmů hrajících v Miller Park. Někteří hráči byli údajně tak vyděšení, že si ze svých kapes uhradili pobyt v jiném hotelu.
Zaměstnanci a hosté hlásili, že duch Pfistera stál na velkém schodišti hotelu, procházel se po tanečním sále a po devátém patře. Rádia a televize se prý spontánně zapínají, ozývají se kroky, klepání na pokoje, nábytek se sám přesunuje stejně jako osobní věci a blikají světla.

Hřbitov Cluj je považován za Bermudský trojúhelník Rumunska. © Juan Facunido Mora Soria / Shutterstock

7. Les Hoia Baciu – Rumunsko

Místní obyvatelé, kteří bydlí poblíž Cluj-Napoca v Transylvánii, nazývají les Hoia Baciu „rumunským Bermudským trojúhelníkem“. Tvrdí, že tato oblast je po staletí spojována se zlem a pronásledováním rolníků, kteří zde byli zavražděni a jejichž duše jsou uvězněny v lese.
Mizeli tu lidé, bylo tu viděno UFO, často se objevují světla a nevysvětlitelné elektrické jevy a lidé říkají, že se cítí neustále pod něčím dohledem. Paranormální aktivita je soustředěna v neúrodném kruhu na náhorní plošině, kterou už nečeká žádný rostlinný život.

Turisté z celého světa cestují na Ostrov panenek, aby pověsili plastové panenky na tamní stromy. © avf71 / Shutterstock

8. Ostrov panenek – Mexiko

Jižně od města Mexiko se nachází neobydlený Ostrov panenek – Island of the Dolls, který má za sebou smutnou historii smíchanou se strašidelnými jevy. Legenda říká, že se ve vodách obklopujících ostrov utopila dívka a někdy později se na pobřeží ostrova začaly vyplavovat panenky.  Správce ostrova a jeho jediný obyvatel Julian se o toto místo stará přes padesát let a aby utěšil ducha utonulé dívky, pověsil na strom panenky, které později nacházel vyplavené na stejném místě, kde voda vydala tělo utonulé dívky. Ostrov je nyní turistickou atrakcí, kam lidé přinášejí a věší panenky, aby uklidnili zdejší duchy. Na strašidelnosti místa bezpochyby přispívají i zprávy, které tvrdí, že panenky někdy pohybují hlavami i pažemi, otevírají oči nebo si navzájem šeptají.

Boggo Road Gaol nabízí strašidelné výlety třikrát do týdne. © Matt Palmer / Getty Images

9. Boggo Road Gaol Museum – Brisbane

Věznice Boggo Road Gaol byla proslulá svými špatnými životními podmínkami a byla dějištěm zhruba sta úmrtí, z toho dvaačtyřiceti oběšení. Posledním popraveným v Queenslandu byl Ernest Austin a je údajně hlavním zdrojem zdejšího strašení ve věznici. 
Austinův duch údajně obtěžuje jak vězně, tak stráže, kteří by udělali cokoli, aby se vyhnuli práci na noční směně, včetně toho, že se navzájem podplácejí tabákem. Věznice byla uzavřena v roce 1989 a znovu otevřena jako muzeum v roce 1992. Prohlídky se konají ve středu, v pátek a v neděli večer.
Poznámka: Vzhledem k situaci s Covidem je v nabídce omezené množství lístků. Zkontrolujte webové stránky Boggo Road Gaol Museum pro aktuální informace.  

Okolo stovky lidí spáchalo sebevraždu v lese Aokigahara.  © Jef Wodniack / Getty Images

10. Aokigahara – Japonsko

Aokigahara proslul jako „les sebevražd“ a patří k nejstrašidelnějším místům na úpatí hory Fuji. Jeho přezdívka pochází z historie lesa, který se zapsal jako místo, kam se lidé přicházejí zabít: každý rok zde údajně spáchá sebevraždu asi stovka lidí. V lese jsou vyvěšeny cedule v japonštině i angličtině, které vyzývají lidi, aby vyhledali pomoc, včetně nápisu „Poraďte se s policií dřív, než se rozhodnete zemřít“. Není překvapením, že lidé věří historkám o tom, jak v lese straší. Místo podle legendy obývají duchové těch, kteří si vzali život, i dřívějších obětí, které zde byly ponechány k vyhladovění v dobách hladomoru.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Krize v cestovním ruchu nepřináší jen negativa

Další článek

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Související články

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

Nejúžasnější stromové domy pro rodinou dovolenou v Evropě

Kdy naposledy jste vylezli po vrzajícím žebříku a nalezli klid v korunách stromů? Pokud odpověď zní „před desítkami let“, je možná ideální čas svolat děti a začít plánovat útěk do stromového domu. Ukrývání se do tajných doupat ve větvích je dětský rituál a touha, která nás nikdy neopouští. Nabízí únik z každodenního života, spojení s přírodou a ztenčení bariér mezi námi a divočinou. Kmen prorůstající středem stromového domu v Lovtag © Lovtag Treetop Hotel / Søren Larsen Kdy naposledy jste vylezli po vrzajícím žebříku a nalezli klid v korunách stromů? Pokud odpověď zní „před desítkami let“, je možná ideální čas svolat děti a začít plánovat útěk do stromového domu. Ukrývání…

Články

Největší skvosty světové architektury

Když cestujeme, často to bývá kvůli tomu, abychom viděli nějakou stavbu - Taj Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovku... S oblibou pak vyfotíme sami sebe před danou budovou a - řekněme si to upřímně – s radostí si návštěvu tohoto místa "odškrtneme" ze seznamu svých turistických cílů. Ale proč? Protože stavby jsou nekonečně fascinujícími objekty krásy, symboly své doby a znaky lidského úsilí. Vezme vás na ohromující cestu po originálních a nádherných stavbách světa. Je to výběr pokrývající širokou škálu od klasických, historických "must-see" lokalit, po zázraky moderní architektury. Obsahuje přesně to, co světoznámý architekt Frank Lloyd Wright nazval "matkou umění" a „duší civilizace“. Petra,…