Deset nejlepších zážitků v Buenos Aires

LP

Buenos Aires pohání nostalgie a kosmopolitní ambice. Na každou skupinku rozesmátých trendsetterů nad koktejly připadá skupinka pamětníků shromážděných kolem rádia, z nějž zní Carlos Gardel opěvující zářící pouliční lampy milovaného města, a nejednomu posluchači se při tom po tváři kutálí slza.

Díky generaci šikovných designérů, fútbolistas (fotbalistů), hudebníků a restauratérů se z této metropole stala jedna z nejvíce probíraných cestovatelských destinací na světě.

Buenos Aires nabízí nepřeberné množství zážitků – zde je deset našich nejlepších © Fabian Schmiedlechner / EyeEm / Getty Images

Ten humbuk je koneckonců zasloužený – steaky jsou skutečně nejlepší na světě, taneční sály se každý večer plní studenty tanga, fotbalové zápasy jsou vášnivé, víno je cenově dostupné a lahodné.

Nicméně přitažlivost Buenos Aires, jak vám řekne každý porteño (místní obyvatel), sahá daleko za takováto klišé. Z architektonického hlediska je město fascinujícím mikrokosmem slohů a stylů, od koloniálního přes secesní po modernistický. Kavárny v pařížském stylu, za nimiž stojí zajímavá literární historie, jsou rájem pro knihomoly a milovníky kávy, avantgardní módní scéna láká cestovatele, kteří se zajímají o design.

Záhy začnete vnímat hořkosladké kouzlo – palčivý střet starosvětského sentimentu a soudobých revolučních změn –, které vzrušuje návštěvníky a starce nutí uronit jednu dvě slzy. Nenechte si tyto zážitky z Buenos Aires ujít.

Projděte se řadou ulic hřbitova Recoleta © Fandrade / Getty Images

1. Vzdejte čest drahým zesnulým na hřbitově Recoleta

Pokloňte se zesnulým velikánům z hlavního města v efektní nekropoli Cementerio de la Recoleta, sdostatek zdobné na to, aby mohla konkurovat pařížskému hřbitovu Père Lachaise či nadzemním městům mrtvých v New Orleansu. Působivé místo je labyrintem úzkých uliček, které lemují drolící se mramorové sochy a zdobná mauzolea v architektonických slozích od secese po novogotiku. Vydejte se za toulavými kočkami do uliček, kde najdete kamenné reliéfy s cherubíny, vitrážová okna se závoji pavučin, mramorové anděly a hořkosladké básně vytesané do žuly.

Zamiřte na stadion La Bombonera a zažijte fotbalovou horečku © Terry Carter / Lonely Planet

2. Nechte se nakazit fotbalovou horečkou na stadionu La Bombonera

V Buenos Aires není fotbal jenom hra. Národní zábava vyvolává v porteños téměř náboženské vášně, dokáže vylidnit ulice a diváky přivádí k záchvatům extáze i úzkosti, ať už se shlukují u televizních obrazovek, nebo statečně čelí výbušným davům na stadionech. Zhlédnout zápas na proslulém stadionu klubu Atlético Boca Juniors, La Bombonera, je nezapomenutelný zážitek.

Projděte se půvabnými ulicemi čtvrti San Telmo © celta4 / Getty Images

3. Projděte se uličkami půvabné čtvrti San Telmo

Barrio San Telmo vyzařuje zašlou slávu a bohémského ducha. Elegantní secesní architektura a omšelé vily jsou připomínkou zlatých časů čtvrti v 19. století. Než vznešená společnost uprchla před žlutou zimnicí a cholerou do vyšších poloh, proháněla se po zdejších dlážděných ulicích v kočárech španělská aristokracie. Po skončení epidemie si z opuštěných sídel v San Telmu udělali provizorní domovy chudí imigranti a oblast začala rychle chátrat. Půvabná čtvrť od té doby oplývá neokázalou dělnickou atmosférou a zdejší starožitnictví, kluby tanga i restaurace v posledních letech lákají stálý příliv turistů i místních.

Kavárenská scéna Buenos Aires může konkurovat i té francouzské © Jeffrey Greenberg / UIG / Getty Images

4. Srkejte cappuccino v klasické kavárně

Dobrá zpráva pro frankofily, knihomoly i cestovatele, kteří bez ranní dávky kofeinu nejsou schopni ani promluvit: Buenos Aires se nepřezdívá „Paříž jihu“ pro nic za nic. Kromě honosných bulvárů a secesní architektury, které ke srovnávání s francouzskou metropolí vybízejí, připomíná pařížský šarm i zdejší živá kavárenská kultura.

Zavítejte do některé z tržnic ulovit suvenýry © Holgs / Getty Images

5. Nakupujte do úpadu v městských tržnicích pod širým nebem

Slunce svítí, stříbro září a pesos vám propalují díru v kapse – řemeslnému trhu v neděli dopoledne se nic nevyrovná. O víkendech přetékají buenosaireské venkovní trhy lovci pokladů, kteří se přetahují o vše, od starožitných čajových konvic a stříbrných šperků inspirovaných mapučskou kulturou po kašmírové svetry a ručně vyráběné kožené holínky.

V některé z buenosaireských restaurací či bodegas objevte svou ideální odrůdu vína © In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images

6. Ochutnávejte víno z nejlepších argentinských vinařství

Znalci vína pozvedávají sklenky, aby připili Argentině, jednomu z nejlepších producentů vína na světě. Centrem odvětví je provincie Mendoza a okolí, kde jsou díky slunnému a suchému podnebí ideální podmínky pro pěstování révy. K oblíbeným odrůdám patří Malbec, z nějž se vyrábějí středně tělnatá červená vína, a místní Torrontés, z nějž vzniká aromatické odrůdové bílé.

Poučte se o historii buenosaireského náměstí Plaza de Mayo © Ed-Ni-Photo / Getty Images​​​​


 7. Vzdejte hold Las Madres na náměstí Plaza de Mayo

Plaza de Mayo, založená v roce 1580, je jevištěm, na němž se odehrála řada dramatických událostí moderní argentinské historie. Centrální náměstí bylo v roce 1945 svědkem mohutných odborářských demonstrací i plamenných výkřiků Evy Perónové z dolního balkonu budovy Casa Rosada, v roce 1955 zažilo armádní bombardování a během ekonomické krize v roce 2001 smrt pěti protestujících, které zastřelila policie. Na náměstí plném holubů se pořádají demonstrace a shromáždění téměř denně, ale nejpůsobivější a nejdojemnější je čtvrteční mírumilovná vigilie Las Madres de Plaza de Mayo (Matek z náměstí Plaza de Mayo).

Ve Fundación Proa se seznamte s buenosaireskou i zahraniční uměleckou scénou © View Pictures / UIG / Getty Images

8. Rozjímejte nad výtvarným uměním i průmyslem ve Fundación Proa v La Boce

Až poprvé spatříte elegantní stříbrnou budovu Fundación Proa, která se majestátně tyčí nad řekou a budovami čtvrti La Boca, nebudete věřit svým očím. Nejvýznamnější umělecká galerie ve městě je po rozsáhlé rekonstrukci ve skvělé formě. Proa je výjimečná nejen svým vlivem na mezinárodní umělecké scéně − její znovuotevření ozdobila výstava Marcela Duchampa −, ale také svou nepravděpodobnou polohou v recyklované budově na nábřeží řeky ve čtvrti La Boca, kilometry daleko od galerijních oblastí Recoleta a Palermo.

Zaposlouchejte se do tradičních melodií v buenosaireském podniku peña ve venkovském duchu © Magaiza / Getty Images

9. Připojte se k veselici ve venkovském podniku peña

Neplačte si do piva (cerveza), pokud nemáte dost času na to, abyste strávili den na venkovském ranči (estancia) – nasát něco z gaučovské kultury můžete, aniž opustíte hranice města. Peñas jsou folklorní hudební kluby, na jejichž pódiích vystupují regionální hudebníci a kde si rozjařené publikum pochutnává na venkovské kuchyni. Pravá zábava začíná po skončení oficiálního programu, když si hosté předávají harmoniky a charangos (pětistrunné kytary) a propukne společné muzicírování.

Navštivte některý z mnoha buenosaireských parků, například Parque Tres de Febrero in Palermo © Anibal Trejo / Shutterstock

10. Uchylte se do svěží městské oázy v některém z veřejných parků

I ten nejkosmopolitnější cestovatel potřebuje občas uniknout z přecpaných ulic centra Buenos Aires. Připravte si jídlo na polední piknik – stačit by měl půltucet empanadas (slaných plněných taštiček) a menší láhev malbeku – a vyrazte strávit lenivé odpoledne do některého ze zelených městských prostranství. Až budete na trávě popíjet víno a kolem vás budou poskakovat sportovně založení porteños v lesklých cvičebních úborech, přepadne vás nádherný pocit shovívavosti.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepších 10 věcí, které můžete poznat v Polsku

Další článek

Představujeme - Island

Související články

Články

Jak se vyhnout turistickým cestám v Bolívii

Bolívie je zemí superlativů, která se v rámci svých hranic chlubí největší pozemskou solnou plání, nejvyšším splavným jezerem a nejrozmanitějším národním parkem. Pozoruhodná místa jako Salar de Uyuni, jezero Titicaca a Národní park Madidi jsou právě tím, co přitahuje většinu návštěvníků do vnitrozemské části Jižní Ameriky, ale také lidi navádí na jasně vymezené stezky, kterým se dá těžko vyhnout. Proto jsme sestavili seznam sedmi alternativních destinací, které vás zavedou daleko od profláknutých cest a do méně turistických zákoutí Bolívie. Zatoulejte se mezi nádherné budovy v El Alto, Bolívie. © AIZAR RALDES / Getty Images El Alto Alternativa k La Paz. Většina cest do Bolívie začíná v de facto hlavním městě La Paz. Nicméně těsně nad touto rozlehlou metropolí leží ještě větší satelitní město El Alto, které je považováno za nejvyšší…

Články

Ekvádor - země několika tváří

Ekvádor. Země relativně malá na to, kolik různorodostí se v ní skrývá. Přestože se jedná o jednu z nejmenších zemí Jižní Ameriky, čekají na vás studené vysoké hory, deštné pralesy Amazonie i horké písečné pláže Pacifiku. Jak si tedy dovolenou v této zemi naplánovat? Doprava Letecky se z Evropy dostanete do hlavního města Quito, které bylo i pro nás výchozím bodem pro cestování. Nachází se zde několik autobusových nádraží odkud jezdí linky do celého Ekvádoru i jiných zemí. Těšte se na komfortní autobusy s klimatizací, které jezdí relativně na čas za cenu cca 1USD/hod.…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…