Deset nejlepších zážitků na Bahamách

Pixabay Staniel Cay

Bahamy - sedm set ostrovů. Dva a půl tisíce korálových útesů a ostrůvků. Čtyři dny volna. Co dělat? Od Nassau po Out Islands − zde je náš přehled toho nejlepšího, co Bahamy nabízejí, ať už jde o poznávání, popíjení, nebo obyčejné lenošení.

Každý ze 700 bahamských ostrovů nabízí něco jedinečného © Danita Delmont / Shutterstock

1. Kajakářství a kiteboarding, Exuma

Exuma, zářivé přírodní hřiště, jež ohraničují osamělé zátoky a útesy přetékající životem, je tvořena stovkami ostrůvků, které jsou v délce přes 190 km rozesety v průzračně modrých vodách. Plavte se kolem palmových slunečníků a brodivých ptáků u George Townu nebo pádlujte k břehům chráněné oblasti Exuma Cays Land & Sea Park, osídlené leguány. Milovníci adrenalinu mohou zkusit svištět kolem drsných břehů na kiteboardu. Out-Islands Explorers poskytuje informace o kajacích, Exuma kitesurfing poradí, kde chytit vítr.

2. Goombay smash u Miss Emily’s, Abaco

Bar Miss Emily’s Blue Bee září jako jasně modrý kus želé nedaleko centra New Plymouthu, perníkového městečka, které je přilepené k větrem ošlehané zátoce Green Turtle Cay na ostrovech Abaco. Desítky let se do Blue Bee sjíždějí jachtaři a výletníci, aby si vychutnali koktejl Goombay smash nalévaný ze džbánu – nápoj vznikl právě zde – a bezstarostný šarm Violet Smith, dcery Miss Emily. Trajekty odplouvají z přístaviště Green Turtle Ferry Dock poblíž Treasure Cay.

Obdivujte podmořské bohatství u pobřeží ostrovů Andros © Michael Lawrence / Getty Images

3. Potápění s přáteli, Andros

Potápěči se předhánějí ve vyprávění historek v podniku Small Hope Bay Lodge na Androsu, kde jedinou příjemnější věcí než výhled přes hlubokomořský příkop Jazyk oceánu je povídání o dobrodružství s kamarády. A v tomto příjemném rodinném útočišti nedaleko Fresh Creeku jsou kamarádi všichni. Díky domáckému jídlu u bufetu, ubytování šetrnému k přírodě a happy hours plným veselí nabízí Small Hope kromě písní k táborovým ohňům vlastně všechno.

Junkanoo má kořeny v západoafrických tradicích © Jo Crebbin / Shutterstock

4. Oslava Junkanoo, Nassau

Vánoce v Nassau nekončí koledami a cukrovím. V časných ranních hodinách na Štěpána 26. prosince vyrazí celé město ulicí Bay Street za ohlušujícího doprovodu píšťal, klaksonů, bubnů a kravských zvonců. Součástí oslavy, která má kořeny v západní Africe a náboženských obřadech z plantážnické éry, jsou přepestré kostýmy a soutěže o ceny, jichž se účastní týmy z jednotlivých čtvrtí. Pokud nestihnete průvod na 2. svátek vánoční, další se koná na Nový rok a v létě probíhají zahřívací kola.

Výhled na marinu v městečku Dunmore Town na luxusním ostrově Harbour Island © Walter Bibikow / Getty Images

5. Stylové lenošení, Harbour Island, Eleuthera

Ke kouzlu elegantní obce Dunmore Town na módním ostrově Harbour Island, který svou pláží s třpytivým zářivým růžovým pískem láká obchodníky z Wall Street, supermodelky a kitesurfery, patří i kokrhající kohouti a prskající golfové vozíky. Mimo lenošení tu mnoho požadavků nebývá: oběd v Sip Sip, koktejly v Rock House a setkávání v klubu Vic Hum, kde jako taneční parket slouží basketbalové hřiště.

6. Relaxace po šnorchlování v Nippers, Abaco

Matka příroda se spokojeně usmála, když stvořila Great Guana Cay, svěží ostrůvek vznášející se jen kousek od Velkého bariérového útesu Abaco, přetékajícího rybami a korály. Nippers Beach Bar & Grill k jejímu úsměvu přidává chlazené pivo, příjemnou atmosféru plážového baru a bezplatné půjčování výbavy na šnorchlování. Pečení prasete v neděli odpoledne je legendární. Trajekt na Guana Cay kotví vedle podniku Conch Inn v Marsh Harbour.

V aquaparku letoviska Atlantis žije přes 20 000 exotických ryb © Pola Damonte / Getty Images

7. Vodní dobrodružství a akvária, Paradise Island

Přepadl vás dospělácký smutek? Vraťte se do dětských let, k čemuž vám pomůže dvacetimetrová strmá skluzavka, plavba v peřejích či jízda proskleným válcem obklopeným žraloky v 57hektarovém areálu Aquaventure at Atlantis u ostrova New Providence. V rozlehlém, ale pěšky dobře zvládnutelném labyrintu nádrží a jezírek žije přes 20 000 exotických ryb a mořských tvorů – od oranžových Nemů po majestátní manty obrovské.

8. Pirátské toulky, Nassau

Guvernér Woodes Rogers sice piráty z Nassau v roce 1718 vypověděl, ale to neznamená, že opravdu odešli. Muzeum pirátů z Nassau udržuje námořnické legendy naživu zajímavými expozicemi o papoušcích, dřevěných nohách a Černovousovi, 260 let starý Graycliff Hotel okouzluje hosty chvastounskými povídačkami o svém bukanýrském zakladateli. A Rogersova socha vše ostražitě sleduje ze svého podstavce uprostřed města.

Na akci Fish Fry ve Smith's Point určitě dostanete karbanátky z mořských šneků © Designs by Jack / Shutterstock

9. Fish Fry ve Smith’s Point, Grand Bahama

Každý taxikář na ostrově ví, kudy na tradiční středeční Fish Fry (Rybí večer) na Smith’s Point, jenž leží východně od čtvrti Lucaya na ostrově Grand Bahama. Místní se co nejdříve řadí do fronty na kanice, humry a chňapaly, smažené v bahamském duchu v dřevěném přístřešku u moře. Můžete nám věřit, že všichni už jsou buď tady, nebo sem míří. Zůstaňte a počkejte si na tancování, které propukne po večeři.

10. Prozkoumejte Lukajský národní park (Lucayan National Park), Grand Bahama

Tento 16hektarový park je národní poklad. Park, který leží zhruba 40 km východně od kruhového objezdu Ranfurly Circus, je známý podmořským jeskynním systémem, jenž patří k nejdelším na světě. Dvě z jeskyní – Benovu jeskyni a Jeskyni pohřební mohyly – si mohou návštěvníci snadno prohlédnout z krátkých stezek. Benova jeskyně je útočištěm malých netopýrů listonosů Sezekornových, v Jeskyni pohřební mohyly byly v roce 1986 objeveny kosti prvních obyvatel ostrova, Lukajů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Jak strávit prodloužený víkend v Amsterdamu na maximum

Další článek

Projeli jsme Amerikou − zde je sedm našich nejmalebnějších tras

Související články

Články

Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí. Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek. Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Nejkrásnější místa na Havajském ostrově – Oahu

Havaj je známá svou nádhernou přírodou, kterou oceňují nejen turisté ze všech koutů světa, ale například i filmaři a fotografové. Na spoustě místech, které jsme i my jako turisté navštívili, byl nějaký ten filmový nebo seriálový záběr pořízen. Pojďme se tedy společně podívat na krásná zákoutí jednoho z Havajských ostrovů - Oahu, které si musíte prostě zamilovat. Honolulu Musíme začít jak jinak, než hlavním městem, které leží právě na ostrově Oahu. Honolulu do překladu znamená „Chráněná zátoka“, nebo také „Křižovatka Pacifiku“. Honolulu je plné obchůdků se suvenýry, restaurací a luxusních hotelů vystavěných u pláží, kde se ceny ubytování za noc pohybují v…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…