Na Phuketu, největším thajském ostrově, najdete snad všechny typy kuchyní, od luxusních mořských plodů po pouliční ruské občerstvení. Co však jedí místní?
Odpověď je mnohem složitější než jen pàt tai, protože Phuket byl kosmopolitním kulturním mixem dávno před tím, než začali přijíždět klienti cestovních kanceláří a milovníci slunce na plážích.
Evropští kupci na ostrov jezdili už od šestnáctého století a jejich čínští či muslimští kolegové tu byli dokonce ještě dříve. Největší a nejvlivnější vlnu migrace však spustil rozmach těžby cínu ve dvacátém století – tehdy přišli fuťienští a kantonští Číňané, z nichž mnozí přicestovali přes malajsijský ostrov Penang. Přinesli s sebou svá regionální čínská jídla, ale také malajské a jihočínské pokrmy. Obzvláště ty posledně jmenované jsou unikátní směsicí jihoasijských a čínských přísad i kuchařských technik.
Výsledkem je, že phuketská kuchyně vychází z mnoha různých vlivů a jinde v Thajsku nemá obdoby. Na Phuketu vládne vepřové maso a sojovou omáčku tu používají raději než rybí – což je nepochybně důsledek čínského vlivu. Chutě jsou v porovnání se zbytkem Thajska většinou méně intenzivní. Díky spojení s Penangem tu zapustilo kořeny i pár jídel z Indie, Anglie či Portugalska.
Nabízíme vám deset phuketských pokrmů, které rozhodně stojí za ochutnání. Některé z nich jsou k dostání po celém ostrově, nejlepší varianty však většinou seženete ve vnitrozemském hlavním městě Phuketu.
Mee Hokkien na Phuketu seženete všude
Nudle ve fuťienském (hokkienském) stylu patří na Phuketu k základním jídlům. Po celém ostrově − ale nejvíce v městě Phuket − smaží kuchaři vydatné pšeničné nudle s mořskými plody a kousky vepřového masa a podávají je v řídké omáčce připomínající šťávu z masa. Pokud máte chuť, můžete poprosit, aby vám do misky přidali čerstvě uvařené vajíčko. Stejně jako řada dalších jídel z Fu-ťienu je i tento pokrm slanější a chuťově jemnější. Okuste jej v proslulém podniku specializovaném na nudle, Mee Ton Poe.
Loba je pokrm z vnitřností servírovaný s omáčkou
Jedno z nejoblíbenějších phuketských jídel je zároveň vhodné jen pro návštěvníky se silnějším žaludkem. V pokrmu loba najdete vepřovou hlavu, jazyk a vnitřnosti – srdce, plíce, střeva – dušené ve směsi pěti koření a podávané s pikantními fritovanými přílohami, jako jsou jarní závitky, krevety nebo nadívané tofu. Obě složky jídla spojuje sladký pálivý dip (omáčka k namáčení). Jednotlivé části si můžete vybrat sami, takže si nemusíte dělat hlavu, když mezi vaše oblíbené pochoutky zrovna nepatří třeba dušený vepřový rypáček. Jídlo koupíte u stánků nebo v neturistických restauracích, jako je třeba jídelní kout Lock Tien ve městě Phuket.
Oh tao je fritované v pikantním těstíčku
Oh tao se skládá z vajec, na kostičky nakrájených kořenů tara (kolokázie jedlé), fritované vepřové kůže a malých ústřic smažených dohromady v pikantním měkkém česnekovém těstíčku – představte si proslulou thajskou smaženou mušlovou omeletu na druhou. Je to vydatné jídlo, které sem asi přinesli čínští horníci těžící cín. Najdete je v nabídce pouličních stánků ve městě Phuket i jinde na ostrově.
Oh eaw (O-aew) je místní vylepšená ledová tříšť
Ledová tříšť je snad celosvětově známá pochoutka, phuketská velmi sladká a jasně zbarvená verze však zřetelně vyčnívá z průměru. Najdete v ní kostičky želé, vyrobeného ze semínek fíků (Ficus pumila) a banánového škrobu, a červené fazole, které jsou v Thajsku brané jako dezert. Všechno je zasypané ledovou tříští a štědře zalité sladkým červeným sirupem. Mimo město Phuket se dá sehnat jen těžko; zavítejte do stánku v Lock Tien, což je velká, částečně otevřená jídelna v městě Phuket.
V pokrmu moo hong se mísí místní a čínské vlivy
Moo hong jsou tučné kousky vepřového dušené na hnědém cukru a sladké sojové omáčce s česnekem a černým pepřem. Je to jedno z nejrozšířenějších jídel kombinujících místní a čínské přísady i kuchařské styly. Můžete si je objednat v lepších restauracích po celém ostrově, jako je třeba kouzelný podnik Raya v bývalém panském sídle ve městě Phuket.
Naam prik kung siap je dip se spoustou chilli
V Thajsku můžete ochutnat téměř nekonečné množství naam prik, tedy dipů s chilli, jejichž složení se napříč provinciemi liší. Phuketský příspěvek k této rozmanitosti obsahuje krevetovou pastu, čerstvé chilli papričky, limetkovou šťávu, cukr a hlavně uzené krevety. Stejně jako jinde se pokrm servíruje s talířem čerstvých i vařených bylinek a zeleniny. Ochutnejte v některé z phuketských restauracích, jako je útulný podnik One Chun.
Roti je oblíbená thajská snídaně
Na tyto thajsko-muslimské „omelety“ narazíte v různých částech Thajska. Na Phuketu kuchaři trhají roti na cáry, takže vytvoří hromádku útržků, na které položí vajíčko připravené jako volské oko, a přidají malou misku voňavé kari omáčky. Nejlepším místem, kde ochutnáním typické phuketské pochoutky zahájit den, je Aaroon’s Restaurant ve městě Phuket.
Ka nom jeen s krabem je místní pochoutkaTenké rýžové nudle s různými variantami kari jsou v celém Thajsku zcela běžné. Lidé na Phuketu však obzvláště milují ka nom jeen, což je základ snídaně po celém ostrově. Oblíbenými místními variantami kari jsou nam va pu, tedy pikantní kari s kokosovým mlékem a krabem, podávané v jižním stylu s velkým výběrem bylinek, zeleniny, ovoce a koření. Všechny ingredience se mají smíchat s nudlemi a kari. Jídlo připravují stánky i neturistické restaurace Phuketu, například na denním trhu Thanon Ranong.
Mee hun je nudlový pokrm s vepřovým vývarem
Mee hun jsou tenké rýžové nudle smažené v sojové omáčce a podávané s miskou vepřového vývaru, což vykazuje všechny znaky čínského původu. Přesto místní legenda říká, že jídlo vymysleli na Phuketu. Ať už pochází odkudkoli, nejlépe je připravují ve městě Phuket, obzvláště v jídelním koutu známém pod názvem Lock Tien.
Apong je lehký pokrm ovlivněný jižní Indií
Připravte se na místní verzi jihoindického jídla appom, tedy na tenkou křupavou placičku z rýžové mouky. Na Phuketu se připravuje s trochou cukru a podává se k snídani nebo jako sladké občerstvení. Většinou ji prodávají pouliční prodejci, například ti, kteří stojí na rohu ulic Soi Sun Utis a Thanon Yaowarat ve městě Phuket.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.