Deset nejlepších jídel na Phuketu - co a kde ochutnat

Getty Images

Na Phuketu, největším thajském ostrově, najdete snad všechny typy kuchyní, od luxusních mořských plodů po pouliční ruské občerstvení. Co však jedí místní?

Podíváme se na nejlepší jídla na Phuketu a zjistíme, kde je ochutnat – od pouličních trhů po restaurace zaměřené na nudlové pokrmy. @deniscostille/Getty Images

Odpověď je mnohem složitější než jen pàt tai, protože Phuket byl kosmopolitním kulturním mixem dávno před tím, než začali přijíždět klienti cestovních kanceláří a milovníci slunce na plážích.
Evropští kupci na ostrov jezdili už od šestnáctého století a jejich čínští či muslimští kolegové tu byli dokonce ještě dříve. Největší a nejvlivnější vlnu migrace však spustil rozmach těžby cínu ve dvacátém století – tehdy přišli fuťienští a kantonští Číňané, z nichž mnozí přicestovali přes malajsijský ostrov Penang. Přinesli s sebou svá regionální čínská jídla, ale také malajské a jihočínské pokrmy. Obzvláště ty posledně jmenované jsou unikátní směsicí jihoasijských a čínských přísad i kuchařských technik.

Zdejší kuchyně je ovlivněná mnoha kulturami a mezi jednotlivými provinciemi se může lišit. @Geet Theerawat/Shuttestock

Výsledkem je, že phuketská kuchyně vychází z mnoha různých vlivů a jinde v Thajsku nemá obdoby. Na Phuketu vládne vepřové maso a sojovou omáčku tu používají raději než rybí – což je nepochybně důsledek čínského vlivu. Chutě jsou v porovnání se zbytkem Thajska většinou méně intenzivní. Díky spojení s Penangem tu zapustilo kořeny i pár jídel z Indie, Anglie či Portugalska.

Nabízíme vám deset phuketských pokrmů, které rozhodně stojí za ochutnání. Některé z nich jsou k dostání po celém ostrově, nejlepší varianty však většinou seženete ve vnitrozemském hlavním městě Phuketu.

Mee Hokkien je nudlový pokrm s čínskými vlivy. @Austin Bush/Lonely Planet

Mee Hokkien na Phuketu seženete všude

Nudle ve fuťienském (hokkienském) stylu patří na Phuketu k základním jídlům. Po celém ostrově − ale nejvíce v městě Phuket − smaží kuchaři vydatné pšeničné nudle s mořskými plody a kousky vepřového masa a podávají je v řídké omáčce připomínající šťávu z masa. Pokud máte chuť, můžete poprosit, aby vám do misky přidali čerstvě uvařené vajíčko. Stejně jako řada dalších jídel z Fu-ťienu je i tento pokrm slanější a chuťově jemnější. Okuste jej v proslulém podniku specializovaném na nudle, Mee Ton Poe.

Loba patří na Phuketu k oblíbeným jídlům a připravuje se převážně z vepřových vnitřností. @Austin Bush/Lonely Planet

Loba je pokrm z vnitřností servírovaný s omáčkou

Jedno z nejoblíbenějších phuketských jídel je zároveň vhodné jen pro návštěvníky se silnějším žaludkem. V pokrmu loba najdete vepřovou hlavu, jazyk a vnitřnosti – srdce, plíce, střeva – dušené ve směsi pěti koření a podávané s pikantními fritovanými přílohami, jako jsou jarní závitky, krevety nebo nadívané tofu. Obě složky jídla spojuje sladký pálivý dip (omáčka k namáčení). Jednotlivé části si můžete vybrat sami, takže si nemusíte dělat hlavu, když mezi vaše oblíbené pochoutky zrovna nepatří třeba dušený vepřový rypáček. Jídlo koupíte u stánků nebo v neturistických restauracích, jako je třeba jídelní kout Lock Tien ve městě Phuket.

Oh tao koupíte u pouličních stánků ve městě Phuket. @Austin Bush/Lonely Planet

Oh tao je fritované v pikantním těstíčku

Oh tao se skládá z vajec, na kostičky nakrájených kořenů tara (kolokázie jedlé), fritované vepřové kůže a malých ústřic smažených dohromady v pikantním měkkém česnekovém těstíčku – představte si proslulou thajskou smaženou mušlovou omeletu na druhou. Je to vydatné jídlo, které sem asi přinesli čínští horníci těžící cín. Najdete je v nabídce pouličních stánků ve městě Phuket i jinde na ostrově.

Oh eaw je phuketskou odpovědí na ledovou tříšť, tedy šťavnatý jasně zbarvený místní dezert. @Austtin Bush/Lonely Planet

Oh eaw (O-aew) je místní vylepšená ledová tříšť

Ledová tříšť je snad celosvětově známá pochoutka, phuketská velmi sladká a jasně zbarvená verze však zřetelně vyčnívá z průměru. Najdete v ní kostičky želé, vyrobeného ze semínek fíků (Ficus pumila) a banánového škrobu, a červené fazole, které jsou v Thajsku brané jako dezert. Všechno je zasypané ledovou tříští a štědře zalité sladkým červeným sirupem. Mimo město Phuket se dá sehnat jen těžko; zavítejte do stánku v Lock Tien, což je velká, částečně otevřená jídelna v městě Phuket.

Moo hong je nasládlý pokrm z vepřového, v němž se mísí čínské a místní chutě. @Austin Bush/Lonely Planet

V pokrmu moo hong se mísí místní a čínské vlivy

Moo hong jsou tučné kousky vepřového dušené na hnědém cukru a sladké sojové omáčce s česnekem a černým pepřem. Je to jedno z nejrozšířenějších jídel kombinujících místní a čínské přísady i kuchařské styly. Můžete si je objednat v lepších restauracích po celém ostrově, jako je třeba kouzelný podnik Raya v bývalém panském sídle ve městě Phuket.

Recept na naam prik kung siap se v různých thajských provinciích liší – určitě ochutnejte phuketskou verzi. @Austin Bush/Lonely Planet

Naam prik kung siap je dip se spoustou chilli

V Thajsku můžete ochutnat téměř nekonečné množství naam prik, tedy dipů s chilli, jejichž složení se napříč provinciemi liší. Phuketský příspěvek k této rozmanitosti obsahuje krevetovou pastu, čerstvé chilli papričky, limetkovou šťávu, cukr a hlavně uzené krevety. Stejně jako jinde se pokrm servíruje s talířem čerstvých i vařených bylinek a zeleniny. Ochutnejte v některé z phuketských restauracích, jako je útulný podnik One Chun.

Dejte si k snídani phuketskou roti, tedy tenkou „omeletu“ s volským okem. @Austin Bush/Lonely Planet

Roti je oblíbená thajská snídaně

Na tyto thajsko-muslimské „omelety“ narazíte v různých částech Thajska. Na Phuketu kuchaři trhají roti na cáry, takže vytvoří hromádku útržků, na které položí vajíčko připravené jako volské oko, a přidají malou misku voňavé kari omáčky. Nejlepším místem, kde ochutnáním typické phuketské pochoutky zahájit den, je Aaroon’s Restaurant ve městě Phuket.

Khanom jeen, druh pálivého kari s mořskými plody, je další druh snídaně, typické pro Phuket. @Austin Bush/Lonely Planet

Ka nom jeen s krabem je místní pochoutkaTenké rýžové nudle s různými variantami kari jsou v celém Thajsku zcela běžné. Lidé na Phuketu však obzvláště milují ka nom jeen, což je základ snídaně po celém ostrově. Oblíbenými místními variantami kari jsou nam va pu, tedy pikantní kari s kokosovým mlékem a krabem, podávané v jižním stylu s velkým výběrem bylinek, zeleniny, ovoce a koření. Všechny ingredience se mají smíchat s nudlemi a kari. Jídlo připravují stánky i neturistické restaurace Phuketu, například na denním trhu Thanon Ranong.

Mee hun, tedy nudle smažené v sojové omáčce a podávané s vepřovým vývarem, prý lidé vynalezli zde na Phuketu. @Austin Bush/Lonely Planet

Mee hun je nudlový pokrm s vepřovým vývarem

Mee hun jsou tenké rýžové nudle smažené v sojové omáčce a podávané s miskou vepřového vývaru, což vykazuje všechny znaky čínského původu. Přesto místní legenda říká, že jídlo vymysleli na Phuketu. Ať už pochází odkudkoli, nejlépe je připravují ve městě Phuket, obzvláště v jídelním koutu známém pod názvem Lock Tien.

Apong je phuketské provedení sladké palačinky z rýžové mouky. @Austin Bush/Lonely Planet

Apong je lehký pokrm ovlivněný jižní Indií

Připravte se na místní verzi jihoindického jídla appom, tedy na tenkou křupavou placičku z rýžové mouky. Na Phuketu se připravuje s trochou cukru a podává se k snídani nebo jako sladké občerstvení. Většinou ji prodávají pouliční prodejci, například ti, kteří stojí na rohu ulic Soi Sun Utis a Thanon Yaowarat ve městě Phuket.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Miami - pár tipů, jak si jej opravdu užít

Další článek

LP Magazine 05/2022

Související články

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…

Články

Jak vypadá život v tradiční vesnici v Thajsku?

Thajsko zná většina z nás jako typickou dovolenkovou destinaci. Mnozí z nás zde již byli několikrát. Ale známe opravdu Thajsko takové, jaké je? Jak vypadá realita všedního života v Thajsku, kterou jako turisté nemáme šanci poznat? Jak lidé pracují, čím se živí, jak se baví a jaké jsou kulturní zvyky na vesnicích? Žila jsem měsíc v jedné vesnici na úplném jihu Thajska, kam turista nezabloudí ani omylem a cizinec je tu atrakcí. I přesto, že jsem v Thajsku strávila již pár měsíců, byly mi donedávna některé věci utajené. Stále se seznamuji s něčím novým. Jak tedy vypadá život mimo turistický ruch Thajska? Oblékání…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…