Davos - lyžařská metropole Švýcarska

© Snow

Není to náhoda, že jméno Davos se k nám dostává často a v lecjakém kontextu. V tamním HC hrají či hrávali čeští hokejisté, prezidenti a světoví finančníci odtamtud rozhodují o ekonomické budoucnosti světa. Davos totiž není lyžařské středisko, ale opravdové město. Město rozlehlejší než Curych, s 12 tisíci obyvateli druhá nejvýznamnější aglomerace celého Graubündenu! Co na tom, že leží v nadmořské výšce bezmála jako naše Sněžka.

Davos_1foto: Davos Tourism

Novinky a tipy

Madrisa ožila!

Po investici 22 mil. franků, jejíž stavební realizace proběhla v létě 2016, se lyžařský areál nad Klosters posunul na další úroveň. Dostal totiž moderní šestisedačkovu lanovku Schaffürggli. Laser a hydraulika ovládá výšku sedáku lanovky při nástupu, takže se pohodlně nastupuje i nejmenším, a dokonce i tělesně handikepovaným lyžařům. V nadstandardní výbavě je i vyhřívání sedaček a samozřejmě ochranný kryt. Investice plynuly i do zasněžovacího systému, takže se Madrisa opět směle hlásí o zájem lyžařů. 

Davos_2

Davos Klosters Inside

Se zimním programem pro návštěvníky Davos Klosters Inside můžete středisko poznávat z různých stránek: místní znalci tu denně a zdarma nabízejí neobvyklá lyžařská dobrodružství jako lyžování za rozbřesku, první prašanové oblouky pod odborným dohledem nebo třeba noční jízdu v rolbě upravující sjezdovky. Za zmínku stojí i výlet po stopách slavných, kteří v Davosu žili, tvořili nebo ho navštěvovali jako hosté. V nabídce je celkem 20 různých aktivit. 

Nové centrum běžeckého lyžování

Renovací prošlo v roce 2016 centrum běžeckého lyžování v Davosu. Dřevěná stavba bude v přízemí sloužit veřejnosti. Horní patro je rezervováno pro švýcarský národní tým a místní skikluby.

Ledový sen – Eistraum Davos

V areálu sportovního centra v centru Davosu je od prosince 2016 otevřeno zábavní kluziště, které nahradilo to přírodní z minulých let. Sestává z vzájemně propojených různých tematických ledových ploch. Děti mohou první bruslařské krůčky zkoušet s pomůckami v dětském koutku, na Ice Circle se jezdí dokola a adrenalin se vyplaví na ledové crossové dráze. Hrát se tu dá hokej nebo metaná, legendární akcí na programu je Icedisco. 

Davos_3

Davos nastartovala k aktivnímu životu sláva horských „vzdušných“ lázní, za níž stojí růst mnoha sanatorií – prvními turisty tu totiž byli pacienti. Nebo lépe, pacienti se stali prvními turisty. Mimochodem slavný hokejový Spengler Cup nese jméno zakladatele první zdejší léčebny. Hostů tu bylo tolik, že se už v roce 1899 vyplatilo postavit horskou pozemní lanovku na Schatzalp.

Dvě části města Dorf a Platz již dávno srostla v jedno, které v sobě zahrnuje veškerou občanskou i turistickou vybavenost – najdete zde vše, co k životu potřebujete. A mnohem víc. Luxusní hotely, muzea, galerie, hokejový stadion a třeba i obří kongresové centrum. Ale hlavně mimořádně objemnou lyžařskou infrastrukturu.

Davos Klosters, tedy dnes používaná značka této lyžařské destinace, nabízí pět samostatných areálů: Parsenn, Jakobshorn, Madrisu, Rinerhorn a Pischu. 

Každý sálá jinou atmosférou, je samostatnou osobností, která dokáže lyžařsky zabavit bez kompromisů na celý den i déle. Obligátní konstatování, že každý lyžař si to své najde, zde platí jako nikde jinde. Pakliže údolní civilizaci chápeme jako město, pak lyžařské areály v jeho okolí zrcadlí jeho kvalitu a vybavenost.

Davos_4

Pischa, ta je zaslíbená freeriderům, za manšestrem tam nechoďte. Těch několik málo upravených sjezdovek, označovaných jako odjezdové, ale také není k zahození – přinejmenším uvidíte panorama Davosu z jiné perspektivy.

Rinerhorn je na samém konci průsmyku, proto skrytý a obvykle nejklidnější, díky tomu vhodný pro rodiny s dětmi (ale zdaleka nejen pro ně!), které může oslovit i tamní vyhledávaná sáňkařská dráha.

Parsenn je centrální a největší areál pro všechny, zejména osloví mimo jiných i cestovatele na lyžích, kteří se po trempu rozlehlými sjezdovkami můžou vrátit do Davosu zpoza údolí vlakem. Parsenn je lyžařskou výstavní síní Davosu, nicméně také nejzalidněnější.

Jakobshorn je kompaktní a sportovní areál s paletou tratí pro všechny oblouky, jeho třešničkou jsou pak živé restaurace a dokonce vrcholová vířivka!

A i Madrisa nabízí všechny možné lyžařské trumfy, vzhledem k nižší poloze i v úrovni lesa ji lze zvolit třeba při horší viditelnosti. Navíc byla výrazně modernizovaná novou lanovkou a systémem technického zasněžování. 

Davos_5

A co freeride? Vedle čistě prašanového areálu Pischa je nabídka tamních ski-route – tedy značených, ale neupravovaných sjezdů – natolik zajímavá, že jí věnujeme samostatný oddíl na patřičného stránce tohoto bloku o Graubündenu. Jako tečku k lyžařské nabídce uveďme, že v každém areálu se udržuje nejméně jeden snowpark.

Ale i za tečkou lyžování pokračuje, protože, i když sjedete ze svahu do údolí, čeká vás další nášup – běžecké lyžování. Denně čerstvé stopy se táhnou údolími, aby prozkoumaly zastavěná sídliště, protáhly se kolem zamrzlých jezer a troufly si na expedici za jedinečnou romantikou zapomenutých alpských končin. Pokud se nevracíte ze sjezdovek se západem slunce, běžky určitě berte s sebou! 

Tipy, zajímavosti, novinky

Vlaky Rhétské dráhy

Páteř mezi údolním Klosters a Davosem v táhlém horském průsmyku tvoří jak jinak než vlak. To, co sjedete ráno na lyžích, můžete vyjet zpět v teple a pohodlí červeného vláčku společnosti RhB, která provozuje asi vůbec nejspektakulárnější dráhy ve Švýcarsku. Do Davosu zajíždí i slavný Ledovcový expres. Se skipasem se tak můžete udělat malou ochutnávku této stále vyhledávanější atrakce.

Davos_6

Rychle na Jakobshorn

Počínaje zimou 2014/15 funguje lanovka na Jakobshorn rychleji a s větší přepravní kapacitou, tedy bez čekání. Trasa se nemění - kabina vyjíždí z Davosu Platz. Zároveň jsou nahrazeny i obě stanice lanovky novými moderními budovami. Kabina zbrusu nové lanovky přepraví 100 osob, čímž její kapacita vzrostla dvojnásobně.

Davos_7

Schatzalp: Slow Mountain

Schatzalp psal historii lyžování v Davosu. Leží 300 metrů nad Davosem a mimo jiné nabízí okouzlující pohled na město. V posledních letech znovuožila lanovka po Strela pass a sní i celý Schatzalp, kterému dominuje starý secesní hotel – stejně jako ve starých dobách. Ze staré, vlastně už opuštěné lyžařské oblasti vzniklo první „pomalé lyžařské středisko světa“. Jezdí se tu na přírodním sněhu. Místo na party se setkávají lidé toužící po sněhové pohádce na příjemný aperitiv na slunečné terase nostalgického hotelu.

Z Davosu Platz se na Schatzalp dostanete za 4 minuty pozemní lanovkou. Nemusíte tam nutně lyžovat, ale můžete tam vyrazit navečer třeba za 2,8 km dlouhou sáňkařskou dráhou. Vozit se na ní můžete každý den až do 23 hodin, vedle 18 osvětlených zatáček schatzalpským lesem si můžete vychutnat noční panorama největšího lyžařského města.

Architektonický skvost – hotel InterContinental

S hotelem InterContinental a Residencí Stillipark se rozsvítila další hvězda na nebi švýcarské hotelerie. Stavba italského architekta Mattea Thuna se pyšní jedinečnou architekturou v extravagantním tvaru vejce i klidnou polohou s fantastickým výhledem na okolní panorama Alp. Celý komplex vyhovuje nejnovějším standardům Minergie a na jeho konstrukci se podíleli i Češi.

Na hokej

Proč si po lyžování nezajít třeba... na hokej? Vězte, že nikde to nejde lépe, než právě v Davosu. A nemusí se ani jednat o slavný Spengler Cup, i sama švýcarská liga nabídne světovou podívanou.

Davos_8
Co si v Davosu nenechat ujít:

Eau-la-la

Podobně jako v každém větším městě můžete i v Davosu sednout na autobus MHD – místo jízdenky platí skipas nebo ubytovací průkaz – a nechat se dovézt, kam hrdlo ráčí. Často navštěvovanou zastávkou je ta u vodního centra Eau-la-la. V každém patře najdete něco, co postrčí tělo i ducha k rychlejší polyžařské regeneraci – bazény včetně termálního venkovního s všelijakými masážními proudy, saunový svět, kde se lze uchýlit mimo jiné do sauny vytápěné proskleným krbem na dřevo.

Davos_9

Ústav pro výzkum lavin a sněhu (SLF)

Vznikl v roce 1942 a hádejte, proč právě v Davosu! Dnes patrně nejvýznamnější instituce svého druhu na světě shromažďuje nejrůznější statistická data a výsledky pozorování nejen z celého Švýcarska, které se dále využívají ke všemu, co by mohlo společnosti ulehčit soužití s živly – od denních lavinových předpovědí po výzkumy možné škodlivosti technického zasněžování nebo následků tání alpského permafrostu.

Monstein – nejvýše položený pivovar v Evropě

Malá horská víska Monstein je podle místních držitelem světového rekordu ve spotřebě piva na obyvatele, kteří ho spotřebují údajně 800 litrů ročně. Není divu, skutečnost, že žijí ve vsi piva vyráběného ve výšce 1 627 m, dokáže nahnat už velkou chuť. Ta se ukájí v hostinci – v nejstarším dosud stojícím tamním domě z roku 1644. Při návštěvě, na kterou můžete přijít klidně na lyžích, tu můžete pít a jíst, co hrdlo ráčí, tak dlouho, dokud dokážete stát u barového stolku.

Z města na konec světa do údolí Dischmatal

Pokud vás ruch města přeci jen trochu převálcuje a ucítíte potřebu nasát trochu romantiky, zkuste se vydat údolím Dischmatal na samý konec, kde najdete vyhřátou hospůdku s nabídkou všech možných alpských specialit od raclette a fondue po místní bylinné pálenky. Pěšky to je celkem slušný výlet, proto je vhodné aspoň na zpáteční cestu použít taxi. Pokud vám nedělá problém pohybovat se na hranici kýče, využijte organizovaný výlet, který vedle menu zahrnuje i dopravu na saních zapřažených za koněm.

Davos_10

Jakobshorn Funmountain

Jakobshorn nad Davosem je areálem, který udává trendy v oblasti zimních sportů. První kotvový vlek se tu rozjel už v roce 1934 a brzy ho následovaly pohodlné sedačkové lanovky vedoucí na vrchol této „hory zábavy“, která cílí i na freeskiery a mladé lyžaře vůbec. Mohou se vyřádit třeba v Jatz Parku, který se s 18 skoky, raily a dalšími překážkami řadí k největším v Alpách. Horská chata Jatzhütte je zase proslulá divokými párty a její sláva snad obletěla již celý svět. Na slunečné terase se můžete i v té největší zimě schovat pod palmy a své tělo zahřát nápojovými specialitami podniku nebo rovnou v 39 stupňů teplé vířivce, vše za zvuků hudby od slavných dídžejů.

Davos_11

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Švýcarska? Další podrobnější informace k lyžování ve Švýcarsku na snow.cz/svycarsko.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Petr Socha, Radek Holub & snow.cz

Předchozí článek

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Další článek

Festival Holi - aneb trochu barevnější svátek jara

Související články

Články

Vysoké Tatry - vlakem to j(e)de

Cestovat na lyže přes noc vleže pod teplou dekou za konejšivého drncání vlaku nebo s nataženýma nohama u talíře s řízkem a orosenou sklenicí plzeňského zní lákavě. Cesta se tak může stát příjemnou součástí celého výletu. Ale jak daleko má k takovému ideálu realita? Netradiční kombinace Není na lyžařském světě mnoho míst, kam se můžete dopravit vlakem pohodlně a efektivně zároveň. Silnou tradici má spojení železnice a lyžování ve Švýcarsku – do leckterých středisek se tam dá i z velkoměsta dojet prakticky v přezkáčích. Skoro ideální železniční konfiguraci mají…

Články

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Francouzské Alpy nemají mnoho konkurentů pro ty, kdo vyžadují ohromnou lyžařskou plochu a její dostupnost ze dveří ubytování. Velké a pohříchu málo poznané kouzlo nám skýtá i francouzská gastronomie. Oproti době před dvaceti lety výrazně přibylo kvalitnějšího ubytování i aprés-ski vyžití ve střediscích. Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. O přírodní velkoleposti a lyžařské ergonomii Francie zřejmě pochybuje jen málokdo. V posledních letech byly ve většině známých středisek významně omlazeny lanovky…

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…