Cyklotrip do Antiatlasu, kraje žulových skal

© Lonely Planet

Vysoký Atlas v čele s nejvyšším bodem severní Afriky, horou Džebel Tubkal, je jedním z největších lákadel Maroka. Do Malého Atlasu (neboli Antiatlasu) zamíří jen zlomek turistů, a to je škoda!

Kraj rudé žuly

Ani Malý Atlas není zas tak malý – nejvyšší horou je osamělý vulkanický vrchol Džebel Sirúa, zvedající se nad město Sirúa a dosahující nadmořské výšky 3 304 m n. m. Druhou populární destinací je okolí údolí Ameln – masivy Džebel L´Kest, Adrar Mkorn či Džebel Aklim. Tato oblast je z velké části budována z rudé žuly, ve které eroze vymodelovala skalní útvary připomínající zvířata, postavy i nejrůznější předměty – populární je třeba skála Le Châpeau de Napoléon nad vesnicí Aguerd-Oudad.

Malý Atlas_1
Centrem je pětitisícové městečko Tafraút, ležící asi šest hodin jízdy autobusem od Agádíru. Zde sídlí množství cestovek, které půjčují kola, nabízejí mapy, lezecké potřeby nebo organizují pěší výlety a výstupy. Jinou oblíbenou aktivitou je paragliding, seskoky ze sedel a vrcholů vysoko nad údolím Ameln.

Malý Atlas_2

Na kole pustinou i oázami

Právě horské kolo je ideálním prostředkem pro poznání okolí. Na silničkách moc provoz není a skrze krajinu vede množství vyjetých cest tak akorát pro horská kola. Během necelé hodinky tak člověk dojede třeba k jedné ze zdejších největších atrakcí – Pierres Bleues, Modrým skalám.

Malý Atlas_3
Na dva dny je pak okruh oázou Afella-Ighir, ležící jihovýchodně od Tafraútu. To začíná desetikilometrovým stoupáním z města (které leží ve výšce 940 m n. m.) do průsmyku u vesničky Tlata Tasirte (1750 m n. m.). Během výšlapu nekonečnými serpentinami se otevírají stále hezčí výhledy na okolní vyprahlou krajinu, rozptýlené vesničky, narůžovělé hřebeny hor a vidět jsou i modré tečky Pierres Bleues.

Malý Atlas_4

Většinu nastoupených výškových metrů cyklisté ztratí hned za sedlem, již během prvních několika kilometrů klesání do roklí Aït Mansour skrze malé vesničky. Zde, obklopené vysokými a příkrými rudými stěnami začínají oázy, ve kterých rostou datlové palmy, granátová jablka, fíky i olivy. Prakticky jediným místem, kde se (mimo ubytování na začátku Aït Mansour) dá přenocovat, je Tiwadou, další z oáz pod rozeklanými zubatými vrcholky. Najít penzion, ukrytý v obyčejném vesnickém domu bez jakéhokoli označení, není vůbec jednoduché, ale plně to vynahradí jeho atmosféra. S majitelem Mohamedem Sahnún Ouhamou je dokonce rozhovor v průvodci Lonely Planet. Další den zbývá už jen dokončit okruh, Tiwadou leží prakticky přesně v polovině. Východní část už není tolik zelená – pár oáz sice na cestě leží, ale celkově je krajina vyprahlejší.

Malý Atlas_5
Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se dalších zajímavých cyklotras? V e-shopu najdete publikaci Lonely Planet Úchvatné světové cyklistické trasy.

Úchvatné světové cyklistické trasy
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Tipy na jeden den v Torontu

Další článek

TOP 10 evropských destinací pro rok 2018

Související články

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Fototrip za pustou krásou Negevské pouště

Izrael rovná se biblické památky, města, kde kráčela historie. Ale i v Izraeli se lze vydat na treky skoro liduprázdnou krajinou. Liduprázdnou, pustou a přesto krásnou. Vítejte v Negevské poušti na jihu země. Kaňony Ein Avdat Midreshet Ben Gurion je univerzitní městečko, které vzniklo nedaleko kibucu Sde Boker jako kampus. Pro cestovatele nabízí strategickou polohu na hraně kaňonu vádí Nachal Cin, možnost ubytování (prakticky s výhledem do údolí) a prochází jím několik značených cest. Přímo z města klesá…