Couchsurfing aneb jak na to?

© Shutterstock

Možná jste toto slovo již někdy slyšeli a pokud ne, rád vám vysvětlím co si pod tímto cizím názvem představit. Couchsurfing znamená v českém překladu doslova „serfovat gauč“. Jedná se o sociální síť, kde miliony lidí na celém světě nabízí své ubytování jiným lidem, cestovatelům, turistům, rodinám a to zcela zdarma! Je jedno jestli je vám dvacet nebo padesát. Couchsurferem se může stát téměř každý.


Couchsurfing_1
A jak to celé vlastně funguje? 

Stačí se zdarma zaregistrovat na internetových stránkách couchsurfing.com a následně vyplnit svůj osobní profil v anglickém jazyce, který doplníte o ty nejkrásnější fotografie, které máte ve své sbírce. Můžete si vybrat, jestli chcete být zrovna couchsurfer (hledáte ubytování) nebo hostitel (nabízíte ubytování). Až budete mít celý proces za sebou, můžete se směle vrhnout na oslovování hostitelů.

Couchsurfing_2

Jak nenaletět? Začínáme s oslovením hostitelů 

Jedním slovem reference! Čtěte je! Každý uživatel má u svého profilu zobrazené reference od ostatních lidí, kteří se společně setkali. Proto než někoho oslovíte, přečtěte si jeho reference a celý profil, aby jste nakonec nebyli nepříjemně překvapeni. Hostitelé mají také občas ve svém profilu ukryto jedno či více slov jako klíč, který musíte napsat do zprávy, když je hodláte kontaktovat. Je to z toho důvodu, aby měli jistotu, že jste si jejich profil přečetli celý a věděli jste do čeho jdete.

Začátky jsou pro začínajícího couchsurfera složitější, jelikož nemáte žádné reference a pro ostatní jste jednoduše zcela cizí člověk a nikdo neví, co od vás může čekat.

Couchsurfing_3

Zkuste se pro začátek podívat do svých řad a oslovit kamarády, zda někdo také nepoužívá couchsurfing a nemohl by vám napsat kladnou recenzi. Pokud ani tady nepochodíte, nezoufejte. Upřímně do zprávy napište, proč chcete začít s couchsurfingem, co od toho očekáváte, co můžete nabídnout na oplátku. A to je také jedna z podstatných věcí. Couchsurfing není o penězích. Nikdy nenabízejte svému hostiteli peníze! Ani kdyby to po vás chtěl.

Vezměte si sebou něco typického pro vaší zemi. Pohledy, slivovici, magnetky nebo majoránku. Ano slyšíte správně - majoránku. My takto děláme bramboráky po celé Asii...

Couchsurfing_4

Jaké bydlení mohu očekávat?

Ve vetšině případů se jedná o sdílené bydlení s hostitelem. Někdy spíte v posteli, jindy zase třeba na zemi na chodbě. Záleží co vám kdo může nabídnout a vše by mělo být specifikováno v profilu. Najdou se ale i zajímavé vyjímky jako například ubytování na hradě, či na pustém ostrově.

Nám se nedávno podařilo bydlet v nejvyšším patře mrakodrapu v centru Kuala Lumpuru s krásným výhledem na město. Součástí bydlení byl navíc neomezený vstup do fitness centra a bazénu, který byl v šestém patře. Ale to jsou opravdu vyjímky, kterých je pomálu a hostitelé, kteří takové bydlení nabízí, mají denně desítky žádostí a musíte být opravdu něčím vyjímeční, aby jste je zaujali. O vašich kladných referencích ani nemluvě.

Couchsurfing_5

Proč to lidé vlastně dělají? Proč nabízí své bydlení zcela cizím lidem, které znají sotva pár minut z internetu?

Odpovědí na tuto otázku je více, ale já bych rád uvedl ty, které mě během svých cest nejvíce oslovili:

1.    Strašně rád bych cestoval a poznával nové kultury, ale moje pracovní vytížení je tak vysoké, že mi nezbývá žádný volný čas, a proto jsem se rozhodl, že začnu hostit jiné cestovatele a díky tomu poznám nové přátele a vyslechnu si jejich příběhy.

2.    Chci si zdokonalit anglický jazyk a toto je skvělá příležitost.

3.    Cestoval jsem po celém světě a vím, jak je kolikrát těžké sehnat levné a přijatelné ubytování, proto jsem se rozhodl dělat couchsurfing.

Couchsurfing_6

Mohu dělat couchsurfing, i když nemohu nabídnout střechu nad hlavou nebo v opačném případě necestuji?

Ano, můžete. Můžete si domluvit osobní schůzku s konkrétním couchsurferem a jít se společně třeba projít, povyprávět o své zemi, doporučit tipy na výlet atd. Můžete s dotyčným zajít třeba na místní trhy a udělat si takový krásný gastro den. Fantazii se meze nekladou a zalaží jen čistě na vás a společné domluvě.

Couchsurfing_7

Pár vět závěrem...

Couchsurfing je naprosto úžasná věc, která spojuje cestovatele po celém světě a vytváří nová přátelství, někdy i na celý život. Je to skvělá příležitost, jak poznat běžné životy obyčejných i vyjímečných lidí a dozvědět se tak něco více o jejich životě, kultuře, kuchyni nebo třeba i náboženství. Je to také šance pro Vás, ukázat svou zemi v tom nejlepším světle.

No řekněte sami, nevzali byste třeba Filipínce na pravou českou zabijačku? Panečku, to by měl zážitek. A o tom to celé je a proto to ti lidé dělají. Zážitky vám už nikdo v životě nevezme! Tak sbalte krosny a hurá do světa!

Couchsurfing_8


Autoři článku a fotografií - Nikol a Lukáš: "Pokud Vás náš článek zaujal a chtěli byste se dozvědět více, podívejte se a sledujte nás na Fb Dobrovolně do Asie”.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Nikol & Lukáš Dobrovolně do Asie

Předchozí článek

Tchaj-wan na kole III. – Itinerář na 9 dní

Další článek

Tak trochu jiná Florida - sever

Související články

Články

5 tipů pro Bangkok: Jak ušetřit peníze a nenechat se okrást

Thajsko je levná země, a proto je škoda platit víc, než musíte. Zejména, když se jedná o podvod nebo záměrně napálené ceny pro turisty. Těm se nevyhnete, ale s využitím následujících rad omezíte v hlavním městě toto riziko na minimum. Nejezte na Khao San Road Khao San Road ve dne patří prodejcům levného oblečení a suvenýrů, v noci se promění v jednu velkou party zónu plnou prodavačů kyblíků s alkoholickým mixem a promotérů všeho druhu. Rozhodně to ale není místo pro skvělou večeři. Nudle s chutí maggi si dáte jen jednou a svých…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

House-sitting aneb hlídání domu

Takže vy chcete cestovat po světě, ale nemáte peníze? Moc byste chtěli vzít na cesty děti, ale potřebujete místo, kde se mohou proběhnout? Pokud jste flexibilní, co se lokality a doby trvání týče, může být jízdenkou k dlouhému a levnému pobytu v cizině tzv. house-sitting, nabízející ubytování zdarma a možnost žít v cizí zemi jako místní. Jediné, co musíte na oplátku udělat, je posekat trávník, zalévat květiny nebo se postarat o domácí mazlíčky. Kdo se může starat o domy? Rychlý průzkum webových stránek nabízejících house-sitting ukazuje, že pokud jde o bezpečnost, věk a zkušenosti trumfují mládí a krásu. Někteří majitelé se zdráhají pustit si do domu děti, které by sahaly na jejich věci nebo mučily chlupaté mazlíčky, takže pro rodiny s malými…

Články

Jak procestovat svět velmi levně

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci. Co je to vlastně dobrovolničení? Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých…