Co vidět na Srí Lance za 14 dní

Každý z nás by rád měl půl roku prázdnin a jen cestoval, ale tak to prostě většinou není :) Jestli ale máte jen 11 až 15 dní volna a víc Vám v práci nedají, pořád si můžete užít dovolenou na Srí Lance, něco vidět a odpočinout si u moře. Jestliže těch dní je ale méně 9 dní, vyražte někam jinam. Cesta tam a zpět zabere 3 dny a ve zbytku času se nestihnete ani vzpamatovat.

Cestu po Srí Lance naplánujte a rezervujte v předstihu

Pořádně si dopředu rozmyslete, co vlastně od dovolené na Srí Lance očekáváte. Je škoda na poslední chvíli nebo přímo na místě něco narychlo plánovat, nebo jen proležet celou dovolenou na pláži, když je toho na Srí Lance tolik k vidění. Nevím o žádném jiném ostrově, který má krásné pláže, vysoké hory poseté čajovými plantážemi, národní parky plné slonů a leopardů a historické památky postavené před 2000 lety. 

2 varianty jak Srí Lanku naplánovat, jednoduchý klíč

V zásadě máte na výběr ze dvou možností. Buď na začátek cestovat, vidět toho co nejvíc, a na konec si dát relax na pláži. Anebo si můžete dát po příletu trochu relaxu na pláži, pak kratší cestování a v závěru relax na pláži. Ve zkratce týden poznávání a zbytek relax. Značka ideál. Když opravdu bojujete s časem, rozhodně je dobrou volbou pronájem auta s řidičem a průvodcem v jedné osobě, což je cenově výrazně levnější než v Evropě. 
Zapomeňte na to, že si budete řídit auto sami. Klikaté silnice, relativně velké vzdálenosti mezi zajímavými místy a divoká pravidla silničního provozu nejsou pro našince ideální. Když budete používat pouze autobusy a vlaky, o hodně zajímavých míst přijdete.

Kam se vydat hned po příletu

Po příletu doporučují jednu noc na odpočinek někde u letiště, ale pokud šetříte čas, vydejte se hned na sever do takzvaného Kulturního trojúhelníku. V této části je spousta památek a stojí za to tady strávit alespoň 2 dny. Kdo se však skutečně zajímá o  historii, tomu nebudou ani 4 dny stačit.

Vysočina na Srí Lance, hurá na čajové plantáže

Pak už vede Vaše cesta směrem na jih do nejposvatnějšího města - Kandy. Tady bych řekla, že stačí jedna noc a můžete pokračovat dál na vysočinu. Na horách doporučuji buď se vydat na nějaký trek, a nebo jen navštívit plantáže a továrnu na čaj. Podle toho zvažte počet dní - určitě opět 2-3 dny. Jako východisko pro Vaše cesty doporučuji městečka Ella, ale i Haputale a Nuwara Eliya. 

Návštěva národních parků na Srí Lance

Z vysočiny můžete pokračovat do národních parků. Srí Lanka je proslulá exotickou faunou. V národním parku Yala možná uvidíte i leoparda, ale počítejte, že zde nebudete určitě sami. Bývá zde hodně jeepů a návštěvníků. Pokud hledáte větší klid, zvažte návštěvu národního parku Uda Walawe, v němž se vyskytuje hodně slonů, krokodýlů a buvolů. Tento park je ideálním pro děti. 

Pláž na závěr, odpočiňte si

Potom už hurá na jih do koloniálního města Galle a zbytek dovolené budete trávit na pláži v okolí. Odtud můžete vyrazit na pár výletů, třeba do želví líhně, parádní je také pozorování velryb v Mirisse nebo hadí farma. Na jižním pobřeží najdete mnoho zajímavých pláží. Těžko vybrat jednu. Každopádně doporučuji se vyhnout plážím v Negombu, které jsou nedaleko hlavního města. Negombo je fajn na jeden den po příletu, ale určitě nenaplní představy o dovolené v tropech.

Kolombo ano či ne?

Možná Vás napadá, proč jsem vynechala Kolombo, největší město na Srí Lance. Já sama tam ráda jezdím, je to jedno z mých oblíbených míst. Ale to proto, že ho dobře znám a jezdím tam za kulturou a nákupy. Běžným turistům bych doporučila při první cestě na Srí Lanku Kolombo vynechat. Je spousta jiných zajímavých míst a v Kolombu se zaseknete v zácpě na půl dne a nic víc nestihnete.

Autorka článku Věra Kusá — «Doufám, že Vám tento krátký článek bude nápomocný pro Vaše plánování cesty na Srí Lanku.»

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Srí LankyV e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Srí Lanka. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Poznejte zbytky socialistického Bulharska

Další článek

Představujeme - Mallorka

Související články

Články

5 nejšílenějších staveb na Srí Lance

Pokud také kroutíte hlavou nad nesmyslnými stavbami, které v ČR vznikají z veřejných prostředků a dotací EU, pak vězte, že Srí Lanka, ač na druhé straně kontinentu a o poznání chudší, nás v tomto směru hravě předčí. Vybrali jsme pět staveb, které, pokud by nevznikly, nic by se nestalo a peníze by mohly být použity např. na rekonstrukce škol a státních nemocnic, které z pohledu Evropana, jsou hluboko pod naším standardem. Většina staveb vznikla za vlády rozhazovačného prezidenta Mahindy Rajapaksy, který byl lidmi velmi oblíbený, protože za jeho prezidentování došlo k ukončení občanské války a hospodářskému rozvoji Srí Lanky. Avšak na úkor státního zadlužení. 1.    Nejvyšší sedící Buddha na Srí Lance Říká se, že…

Články

Kam na Srí Lance utéct před turisty? Tipy na 4 ukryté poklady

Ne náhodou se Srí Lanka objevila ve výběru TOP destinací Lonely Planet pro rok 2019. Je sice malým ostrovem, velká je ale svou kulturou a historií. Navštívit tu můžete šest památek a dvě přírodní oblast zapsané na seznamu UNESCO, vyzkoušet nespočet aktivit a třeba i proniknout do tajů pěstování čaje. Měla by být jednoduše na seznamu každého, kdo zrovna přemýšlí, kam se v jihovýchodní Asii vydat. A pokud se bojíte, že do stejné destinace zamíří až moc dalších cestovatelů, máme pro vás dobré zprávy. Ještě stále tu najdete místa, která se před masovým turismem schovávají mezi kopci. Zde tipy na čtyři z nich... K jezerům a do divočiny Srí Lanka je svými národními parky a nespočtem možností k výletům do divočiny známá, safari je v itineráři snad každého, kdo na ostrov míří. Mezi všemi parky je ale národní park Wilpattu balzámem na duši každého cestovatele, který se nechce mačkat v řadě jeepů projíždějících…

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…