Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

©

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít.

Thajsko tipy
Nerezervujte ubytování se snídaní

Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké nakrájené mango? Proč byste měli jíst to, co doma? Ochutnávejte!

Thajsko snídaně na ulici

Žádné líbání

Druhý den v Bangkoku jsem v nadšení, že konečně poznávám opravdovou Thajku, chtěla novou kamarádku obejmout a možná i po „jižansku“ naznačit polibek na tvář. Nelíbilo se jí to. Když mi potom na rozloučenou poklepala na rameno, cítila jsem velkou poctu. Vysvětlila nám, že při představování Thajci spojí ruce a jemně se ukloní. Stejně jako při poděkování. Taky není běžné na veřejnosti vyjadřovat náklonnost k opačnému pohlaví. V turistických oblastech se to zřejmě ztratí, v menších městech se ale nepusinkujte.

Thajsko rady_1

Nemluvte ve větách

„Could I have a cup of espresso with milk, maybe?“ objednává si Američan kávu v bistru. Opakuje. A potom ještě jednou. „Coffee – milk – please…small, “, řeknu já od vedlejšího stolu a šálek dostávám. Po pár dnech už vím, že je potřeba vynechat gramatiku. Thajci ne vždy rozumí minulému času nebo složitým konstrukcím v angličtině. Zapomeňte na to, že jste třeba jazykový lektor, a začněte prostě říkat kombinace slov. „How much, please“ místo „Excuse me, what’s the price of these long skirts?“ Ukazujte. Počítejte na prstech, kreslete obrázky. Vzpomeňte si, jak jste se vy učili anglicky a byli jste nervózní, když jste měli rychle reagovat na otázku. V Thajsku, stejně jako všude jinde platí, že pokud budete chtít oba, domluvíte se.

Thajsko angličtina

Nevyhazujte známky ze 7/11 (Seven eleven)

Levné pivo nebo rychlou svačinu seženete v mini supermarketech 7/11 (Seven eleven). Koupíte tady všechno, včetně léků, ručníků a drobného nářadí. Za nákup vybraného zboží dostanete různý počet maličkých známek s obrázky, kterých se možná napoprvé budete chtít zbavit v nejbližším odpadkovém koši. To ale nedělejte, známky slouží jako body a mají hodnotu 1, 2 nebo 3 bahty. Vyměnit je můžete při příštím nákupu. Spořte si je nebo je postupně utrácejte, ale využijte jich.

Thajsko Seven eleven

Nejezte „thai“ každý den

Možná už jste procestovali nějakou část světa a snědli kde co. To ale neznamená, že vás střevní problémy nikdy nedostanou. Průjem nebo zvracení můžou být způsobeny pikantními smaženými jídly, nápoji s ledem nebo jednoduše bakterií (např. E.coli, kterou můžete snadno získat stravou i doma v Čechách). Ať už budete jíst na ulici nebo v restauracích, hygiena je v Thajsku podobná. Nevěřte ani čistotě svých vlastních rukou. Dobrou prevencí je vyměnit občas nudle za evropské jídlo - západních restaurací je všude dostatek - a pokud máte možnost, uvařte si sami. Jeden náš spolucestovatel by taky řekl dejte si coca-colu, jednou dvakrát denně. Ta většinu potenciálního nebezpečí v žaludku rychle uklidí. Co dělat, když už cestovatelský průjem máte? V obchodech 7/11 si kupte černé uhlí, mají ho hned u pokladny. Pokud vám ale bude špatně víc dní i po sobě, navštivte lékařskou pohotovost a přineste vzorek víte čeho.

Thajsko jídlo

Ale nebojte se experimentovat!

Předchozí bod by vás neměl vystrašit…thajské jídlo je zážitek. Vyzkoušejte všechno, co vidíte. Jako vegetariánka jsem se vždy jen ujistila, že jídlo je „no meat“. Navíc vegetariánům je místní kuchyně velmi nakloněná.

Večer zajděte na Night Market, ochutnáte tak levně spousty druhů jídla. Ve vedru jsou spásou ovocné smoothie (vyzkoušejte divoce fialový z dračího ovoce) a super je i ledový thajský čaj.

Thajsko Smothie

Neztrácejte čas debatami

„Wééé jů goin?“ (where are you going), „wéé jů flom“ (where are you from), budou na vás pokřikovat promotéři cestovních agentur nebo řidiči tuk-tuků a lodních taxíků. Pokud ani o jedno nemáte zájem, prostě neodpovídejte, nebo si stanovte univerzální vtipnou glosu na jejich odbytí…neříkejte, že hledáte hotel nebo restauraci. Oni s vámi konverzovat nechtějí, vy jim nechcete platit za svezení. Místo, kam se chcete dostat si můžete vždy najít na mapách přes wi-fi hotelu nebo v kavárně – nenechte se zmást tím, že je vaše destinace daleko. Různé národy mají různé názory na to, co je daleko pěšky.

Thajsko debata

Neberte drogy

Zdánlivě jasné, ale pro jistotu. V Thajsku vás můžou zavřít i za trochu té veselé trávy v kapse. Neriskujte to. Marihuanu nám chtěl prodat i řidič minibusu, a historky o policii v převlečení je potřeba mít v povědomí. Vyprávět kamarádům divokou historku o noci v thajském vězení je možná super, ale to, že za propuštění zaplatíte spoustu peněz a strávíte tam den nebo dva. Myslete na svůj čas a peníze.

Thajsko alkohol
Autorka Lenka Rejfířová je cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Miluje dobrovolničení, levné letenky, ubytování a chytrý luxus za hubičku. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města. Jejím snem je mít vlastní hostel a být k turistům fér. Můžete ji sledovat na Fb Lenka On the Road.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko. 

Thajsko LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Rejfířová

Předchozí článek

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Další článek

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Související články

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v červenci 2016

Léto i zima jsou na opačných polokoulích v plném proudu a chytří cestovatelé se snaží z červencového počasí vytěžit maximum. Vydejte se lyžovat na zářivé zasněžené kopce Queenstownu, smočte se v chladivých křišťálových vodách rakouských jezer nebo oslavujte vše americké na zlatém kalifornském pobřeží; naši experti na cestování pro vás mají pár tipů.   Když v Rakousku panuje vedro, existuje jediný způsob, jak se zchladit… © Elisabeth Schmitt / Getty Images Vyráchejte se v rakouských jezerech Skočit do nádherně čisté chladivé vody za horkého letního dne patří k největším potěšením. K nejmalebnějším zemím, jež tuto radost nabízejí, patří Rakousko…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí. Mějte hotovost Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost…