Cestovatelský gastro kalendář na rok 2019

Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat?

1. čtvrtletí: datle, churrasco a zelené pivo

Jedli jste už někdy datle v čokoládě? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je v lednu ochutnat do Dubaje. 

Datle v čokoládě

Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye, kde se nechte zlákat na churrasco, hovězí maso připravované přímo nad rozžhavenými uhlíky před vámi. 

Hovězí maso, kam se podíváš

V březnu se pak vydejte do Mentonu poblíž Nice, kde se oslavuje úroda citrusů, a vyzkoušet tu můžete svěží citronový koláč. Je-li vám bližší pivo, pak zamiřte do Dublinu na zelené pivo, které tam čepují v rámci oslav sv. Patrika. 

Citronový koláč

2. čtvrtletí: gouda, bolo rei a bajkalská rybí

Duben je měsícem květin. Kvetou sakury v Japonsku i tulipány v Nizozemí. V Japonsku  je doslova povinností ochutnat pravé sushi a holandské městečko Alkmaar vás s otevřenou náručí přivítá na sýrové aukci bochníků mladé goudy. 

Japonské sushi

V květnu se pak vydejte do Lisabonu na befanu nebo prego, což jsou oblíbená fast food jídla, a jako dezert nevynechejte bolo rei, speciální kynutou bábovku s rozinkami a kandovaným ovocem. 

Bolo rei — portugalský kynutý koláč

Láká-li vás spíše jízda Transsibiřskou magistrálou, pamatujte, že i v červnu je počasí na Bajkalu zrádné a zahřát se doporučujeme krom vodky i rybí polévkou, kterou tady připravují venku přímo na ohni.

Rybí polévka

3. čtvrtletí: hot dog, dušené hovězí a smažené banány

Čtvrtý červenec je nejameričtějším ze všech amerických svátků. Slaví se Den nezávislosti a tradičně k tomu patří i soutěž v pojídání hot dogů. Ten newyorský, s karamelizovanou cibulkou, okurkovým relishem a kečupem i hořčicí, je pojem. 

Pravý americký Hot Dog

Slavným The Beatles je každoročně v srpnu věnován festival Beatleweek. Zajeďte si za jeho atmosférou a v podniku Maggie May’s si objednejte vyhlášené dušené hovězí či skopové se zeleninou.

Dušené hovězí se zeleninou

Jste-li spíše milovníky přírody a dobrého vína, pak je vaším měsícem září a destinací Madeira. Probíhá tady hned několik slavností – od vinobraní až po ty banánové.

Smažené banány

4. čtvrtletí: poutine, cibetková káva a žurek

Říjen je ideálním měsícem pro návštěvu Kanady. Ochutnat musíte její symbol – javorový sirup, ale i jednu z národních specialit – poutine, křupavé hranolky s tradiční omáčkou a pomalu se roztékajícím sýrem. 

Tradiční kanadské poutine

Listopad volá po exotice. Udělejte si výlet na Bali a vychutnejte doušek kávy Kopi Luwak, jejímž základem jsou neporušené kávové boby, které prošly trávicím traktem cibetky. 

Je libo cibetkovou kávu?

Závěr roku, tedy prosinec, pak patří adventu. Zajeďte si za gastronomickými zážitky do sousedního Polska a na trzích se zahřejte pitným medem, kysaným zelím se třemi druhy masa – bigosem – a typickou kváskovou polévkou – žurkem. 

Polská kvásková polévky — žurek

Autoři článku a fotografií — CK Radynacestu — Nejsme obyčejná cestovka. Jsme cestovatelé. Vyhýbáme se pastem na turisty a zavedeme vás I na místa, kam se ostatní nedostanou. Děláme poznávací zájezdy po Evropě, Asii i USA. Zájezdy pro skutečné cestovatele. V malých skupinkách, s nadšenými průvodci. Další články a zajímavé tipy najdete zde na webu

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Kateřina Francová - CK GO2

Předchozí článek

Kuchyně, auta a kultura - devět důvodů proč navštívit Emilia-Romagna

Další článek

Váránasí - jak přežít a užít – indické město s tou nejsilnější atmosférou

Související články

Články

Kde ochutnat nejlepší pálenky světa

Vinařský turismus má po celém světě již poměrně dlouhou tradici a v posledních letech se přidala také móda mikro- a minipivovarů, které nabízejí originální produkci, často mnohem lepší, než jaká se objevuje na trhu od mezinárodních společností. Nejnověji ale jako lákadlo pro turisty začínají fungovat i další lihoviny a místa jejich původu, kde se dodnes vyrábějí podle prastarých tradic a receptur. Přiznejme si jeden fakt – na to, aby si člověk opravdu vychutnal a ocenil například rašelinovou whisky nebo medově hladké portské víno tawny, je potřeba je ochutnat přímo „u zdroje“ – pěkně s příměsí místní historie a kapkou osvěžující kultury. Ať dáte přednost žhavému peruánskému piscu nebo waleskému…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…