Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat?
1. čtvrtletí: datle, churrasco a zelené pivo
Jedli jste už někdy datle v čokoládě? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je v lednu ochutnat do Dubaje.
Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye, kde se nechte zlákat na churrasco, hovězí maso připravované přímo nad rozžhavenými uhlíky před vámi.
V březnu se pak vydejte do Mentonu poblíž Nice, kde se oslavuje úroda citrusů, a vyzkoušet tu můžete svěží citronový koláč. Je-li vám bližší pivo, pak zamiřte do Dublinu na zelené pivo, které tam čepují v rámci oslav sv. Patrika.
2. čtvrtletí: gouda, bolo rei a bajkalská rybí
Duben je měsícem květin. Kvetou sakury v Japonsku i tulipány v Nizozemí. V Japonsku je doslova povinností ochutnat pravé sushi a holandské městečko Alkmaar vás s otevřenou náručí přivítá na sýrové aukci bochníků mladé goudy.
V květnu se pak vydejte do Lisabonu na befanu nebo prego, což jsou oblíbená fast food jídla, a jako dezert nevynechejte bolo rei, speciální kynutou bábovku s rozinkami a kandovaným ovocem.
Láká-li vás spíše jízda Transsibiřskou magistrálou, pamatujte, že i v červnu je počasí na Bajkalu zrádné a zahřát se doporučujeme krom vodky i rybí polévkou, kterou tady připravují venku přímo na ohni.
3. čtvrtletí: hot dog, dušené hovězí a smažené banány
Čtvrtý červenec je nejameričtějším ze všech amerických svátků. Slaví se Den nezávislosti a tradičně k tomu patří i soutěž v pojídání hot dogů. Ten newyorský, s karamelizovanou cibulkou, okurkovým relishem a kečupem i hořčicí, je pojem.
Slavným The Beatles je každoročně v srpnu věnován festival Beatleweek. Zajeďte si za jeho atmosférou a v podniku Maggie May’s si objednejte vyhlášené dušené hovězí či skopové se zeleninou.
Jste-li spíše milovníky přírody a dobrého vína, pak je vaším měsícem září a destinací Madeira. Probíhá tady hned několik slavností – od vinobraní až po ty banánové.
4. čtvrtletí: poutine, cibetková káva a žurek
Říjen je ideálním měsícem pro návštěvu Kanady. Ochutnat musíte její symbol – javorový sirup, ale i jednu z národních specialit – poutine, křupavé hranolky s tradiční omáčkou a pomalu se roztékajícím sýrem.
Listopad volá po exotice. Udělejte si výlet na Bali a vychutnejte doušek kávy Kopi Luwak, jejímž základem jsou neporušené kávové boby, které prošly trávicím traktem cibetky.
Závěr roku, tedy prosinec, pak patří adventu. Zajeďte si za gastronomickými zážitky do sousedního Polska a na trzích se zahřejte pitným medem, kysaným zelím se třemi druhy masa – bigosem – a typickou kváskovou polévkou – žurkem.
Autoři článku a fotografií — CK Radynacestu — Nejsme obyčejná cestovka. Jsme cestovatelé. Vyhýbáme se pastem na turisty a zavedeme vás I na místa, kam se ostatní nedostanou. Děláme poznávací zájezdy po Evropě, Asii i USA. Zájezdy pro skutečné cestovatele. V malých skupinkách, s nadšenými průvodci. Další články a zajímavé tipy najdete zde na webu.
Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Booking.com