Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

©

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů.

Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším ostrovem pobřeží u Sihanoukville, stojí na něm více než tucet penzionů a bungalovů a malé místní restaurace podávající studené pivo a čerstvě ulovené plody moře.

Avšak nemusíte se obávat, neboť poklidnou samotu můžete stále najít v mnoha částech tohoto ostrova, jež zůstávají téměř naprosto nedotčené. Pokud na druhou stranu vyhledáváte kbelíky s whisky Mekong, ani potom nebudete zklamáni, neboť oblíbený bar Monkey Island je otevřený dlouho do noci a každý večer nabízí ohňovou show. Paradise Bungalows vedle nabízí poklidnější ubytování s příjemnou atmosférou a v baru mají pozoruhodně dobrou nabídku vín.

Menší a poklidnější

Jižně od ostrova Koh Rong leží menší, poklidnější sourozenec, ostrov Koh Rong Samloem. Koh Rong Samloem je odlehlejší než jeho soused a je lemovaný krásnými, téměř pustými plážemi. Centrum Dive Shop provozuje lodní spojení mezi oběma ostrovy a nedávno zprovoznilo jednoduché, levné dřevěné chatky Robinson's Bungalows, jež jsou usazené v džungli vedle větrem ošlehané pláže, kde západ slunce každý večer zbarví oblohu do výrazných odstínů růžové a purpurové barvy. Ve vedlejší zátoce stojí Lazy Beach, nejstarší resort na ostrově a oblíbené místo. Jejich soukromá pláž, spousta hamak a bohatá nabídka koktejlů z něj dělá perfektní místo na lenivý víkend.

U pobřeží Národního parku Ream leží Koh Thmei, téměř neobydlený ostrov lemovaný mangrovovými lesy. Koh Thmei Resort je jediné ubytování na ostrově a je to poklidné, ekologicky zaměřené místo, jež je jako stvořené k dokonalému odpočinku. Solární elektřina znamená, že bungalovy mají elektřinu téměř po celý den, což je na ostrovech rarita, ačkoli není moc důvodů trávit čas uvnitř, když venku jsou pláže poseté exotickými lasturami, korálový útes vyzývající ke šnorchlování a více než stovka vzácných druhů ptáků, které můžete pozorovat.

Blíže Sihanoukville leží Koh ta Kiev, malý ostrov pouhou hodinu plavby od pobřeží, s jednoduchým ubytováním a možnostmi kempování. Ten 103 Treehouse Bay nabízí jednoduché chatky ve stromech v džungli, ve kterých jejich domácí pečivo, čerstvé těstoviny a další pochoutky působí naprosto neočekávaně. Crusoe Island dole na pláži nabízí levné kempování na pláži a aktivity, jako je lov ryb harpunou, lov sépií a túry v džungli.

Dál na sever leží maličký ostrov Koh Totang, na kterém žije několik vesničanů a kde sídlí Nomads Land, shluk jednoduchých, ekologicky zaměřených bungalovů, kde si můžete užít plavby při západu slunce, bio jídlo a hamaky zavěšené tak, abyste měli co nejlepší výhled na nádherné, modrozelené moře.

Hlavně trpělivost

Přestože žádný z uvedených ostrovů neleží víc než tři hodiny cesty z pevniny, může návštěva ostrovů v Kambodži vyžadovat trpělivost, neboť cesta z jednoho ostrova na další může znamenat cestu zpět na pevninu, kde si na další plavbu budete muset najmout soukromou loď. Avšak rozhodně to stojí za to, neboť spatříte jedna z nejkrásnějších a nejméně dotčených míst Kambodže dřív, než zmizí. Navždy.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Napište nám, třeba příští článek bude ten váš.

Napsal: Lina Goldberg

Předchozí článek

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Další článek

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Související články

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…

Články

5 nejlepších pláží Albánské riviéry

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte... Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…