Cesta do dračího doupěte - po stopách divočiny v Národním parku Komodo

Červení krabi na Vánočním ostrově? Rozkošní klokani quokka z ostrova Rottnest? Na světě snad neexistuje žádné místo, které by mělo svého dvojníka, co se říše zvířat týče - stejně jako indonéský Národní Park Komodo.

Souostroví o rozloze šesti set tří kilometrů čtverečních, na kterých se Národní park Komodo rozprostírá,  je součástí ostrovů Malé Sundy, které leží mezi indonéskou Východní a Západní provincií Nusa Tenggara. A právě zde se nachází pověstný komodský drak neboli varan komodský – strach nahánějící ještěr dorůstající na délku až tří metrů, kterému se na rajských ostrovech obklopených šumivým modrým mořem štědře daří. ​​​

Hrozivý komodský drak může cítit krev až na míle daleko. © Setiono Joko Purwanto / Getty Images

 

Pronásledování tohoto slavného ještěra je ale jen jednou jiskrou ze záplavy zdejších atrakcí přírody. Zajisté se ocitnete v pokušení probádat také bohatý podmořský život, okouzlující přístupné lesní stezky a nedotčené pláže ke koupání s nápadně zbarvenými písky. Abychom vám pomohli vytěžit z vaší návštěvy maximum, dali jsme dohromady průvodce k nepřebernému množství lákadel – vítejte v divočině Národního parku Komodo.

Jediný způsob, jak se do národního parku Komodo dostat, je lodí. © Arwin Adityavarna / Shutterstock

Vstupní uvítání

Malé městečko Labuanbajo na velkém ostrově Flores není ve skutečnosti součástí parku, ale funguje jako vstupní brána, odkud vyplouvají všechny lodě. Činí to z něj jeden z nejkrásnějších dopravních uzlů světa; rybářská vesnice, která stojí mimo rozvoj civilizace, nabízí epické západy slunce a rušnou tropickou atmosféru těm, kteří tudy právě projíždějí. Mezi vaše hlavní povinnosti tu bude určitě patřit ochutnávka čerstvého humra na nočním trhu (jen za několik málo rupií) a také výběr nádherných míst ke šnorchlování a plavání. Jestliže vás po čase světlá vyprahlá a do žluta zbarvená pobřežní krajina začne bolet do očí, můžete si od ní odpočinout na klidném treku přes venkovská městečka a farmářská pole, který vás dovede až k bledě modrým tůním vodopádu Cunca Waterfall ukrytých ve vnitrozemí ostrova.

Ponořte se

Do Národního parku Komodo se dostanete pouze domluvenou plavbou lodí z městečka Labuanbajo. Někteří průvodci vám řeknou, že je možné celý ostrov procestovat během jednoho dne, ale mnohem přínosnější, klidnější a poctivější bude protáhnout si toto dobrodružství alespoň na několik nocí. Zázemí vám poskytne počasím zmítající se ale odolná obyvatelná loď. Plavba kolem chráněné rezervace Unesco se zkušenými místními posádkami nejen celému dobrodružství dodává na pocitu autenticity, ale je také přímým přínosem pro místní komunitu a ekonomiku.

Manty obrovské jsou jedněmi z mnoha mořských živočichů, kteří nazývají tento park svým domovem. © sergemi / Shutterstock


Tento způsob putování vám zároveň přinese svobodu v rozhodování, kde si užijete váš čas ve vodě. Park sice může nést jméno po jeho obyvatelích, kteří žijí na pevnině, ale nespoutaný život je stejně tak okouzlující pod jeho povrchem. Hloubka vody zřídka kde dosahuje více než tři metry, tudíž se můžete snadno potápět skrze obrovská hejna barevných ryb, která se zjeví před vašimi zraky jako krystaly třpytící se skrze průsvitné proudy oceánu. 
Lokalita nazývaná Manta point tu opravdu vystihuje význam svého jména – za doprovodu potápěčů tu zcela jistě spatříte Mantu obrovskou (tedy rejnoka), jak klouzá po dně oceánu. Ve skutečnosti existují dvě místa obecně známá jako Manta Point, ale každé z nich má stejně mírné proudy a vysokou viditelnost. Populární místa jako Batu Balong a Cauldron už vyžadují vysokou úroveň zkušeností ve vyjednávání s vířícími vodami, ale Castle Rock je mnohem zvládnutelnější série průsmyků, kde velmi pravděpodobně narazíte na černobílé útesové žraloky, vážně obří kranasy obrovské a možná i jednoho nebo dva delfíny. Nádherně zelené karety pravé křižují tyto vody také velmi frekventovaně - očekávejte, že vám alespoň některé z nich v určitém okamžiku zpestří cestu během vašeho potápění. Stojí za zmínku, že vody mezi ostrovy jsou hodně živé, takže byste měli být zkušeným plavcem, který už někdy šnorchloval, abyste se cítili zcela bezpečně. Dobrý kapitán se bude pohybovat s proudem, takže buďte připraveni skočit do vody na okamžitý povel. 

Padar Island nabízí některé z nejkrásnějších výhledů v celém parku. © Kongkrit Sukying / Getty Images

Ostatní ostrovy

Mnoho návštěvníků ve skutečnosti na ostrov Komodo ani nezavítá, zvlášť jsou-li omezení časem. Místo toho se rozhodnou pro ostrov Rinca, kde při běžné turistice pravděpodobně spatří komodského draka také  - a zřejmě bez velké námahy díky převážně neúrodné krajině. K dalším volně žijícím zvířatům zde patří buvol, sambar ostrovní, divoká prasata a orli. Rychle se tu však udělá horko, tudíž se na cestu vybavte velkým množstvím vody a ochranou proti slunci. 

Pro náročnější turisty je velmi oblíbenou destinací Padar, malý, úzký ostrov sousedící s ostrovem Komodo, který se chlubí úchvatnou dvouhodinovou túrou vedoucí k jedné z nejepičtějších vyhlídek v celém parku. Padar je také domovem pro blaženou pláž nazývanou Pink Beach, kterou, jak určitě hádáte, charakterizuje růžový písek. Tento efekt lze pozorovat i na některých dalších plážích parku a způsobuje ho červený korál, který bují na zdejších březích a zbarvuje jinak bílý písek dorůžova.

Menší a méně známý ostrov Kalong je domovem jedné z nejděsivějších podívaných, kterou zdejší divočina oplývá. Okolo západu slunce tento netopýří ostrov, jak se mu v angličtině přezdívá, obklopí obrovská mračna nočních zvířat stoupajících nad mangovníky, aby ukořistila nějakou potravu. Je to velkolepý přírodní úkaz, který bezpochyby zařadíte k nezapomenutelným zážitkům z návštěvy Národního parku Komodo.

Není nad to spatřit varany komodské přímo na půdě nesoucí jejich jméno. © Gudkov Andrey / Shutterstock

Vstupte do dračího doupěte

Ostrov Komodo je absolutním molochem, co se týče destinací s volně žijícími živočichy. Je domovem asi pětadvaceti ohroženým druhům a tisícům stěhovavých ptáků, kteří hnízdí v hustém listí rozptýleném pod horou Mount Satalibo. Pak jsou tu samozřejmě i draci. Je doslova povinností každého turisty, aby alespoň jednoho vystopoval. Navíc spatřit ještěry v jejich domácím přirozeném prostředí je o to větším romantickým zážitkem. Toto místo je známým domovem také pro zhruba dva tisíce muslimských bugijských rybářů, vše k potravě na zemi má ale pod palcem především prehistorický varan. Protože místní obyvatelé nejedí všudypřítomná divoká prasata, jsou právě ony hlavní obživou ještěrů (mimo jeleny a buvola domácího). Zdejším plazům zákon přírody uštědřil a oni sami na ničím jídelníčku roli nehrají. Napomáhá tomu také fakt, že komodský drak je zakotven v letitém folklóru vycházející ze staré legendy. Vypráví o muži, který se zamiloval do dračí princezny, která porodila dvojčata: lidského chlapce a ženu s tělem draka. Příběh vyobrazuje zvířata a domorodce jako spřízněné duše, které by měly žít společně v harmonii. Skutečnost, že je indonéská vláda zakázala lovit v roce 1915, může mít také co do činění s dlouhodobým přežitím plazů na ostrově. 

Varan komodský, největší ještěr na světě, může dorůstat až tří metrů 
© Guenter Guni / Getty Images
 

 

Ještěři na ostrově Komodo nejsou tak snadno zpozorovatelní jako na ostrově Rinca, i když jsou větší a jejich výskyt je četnější. Na cestě s průvodcem by ale nemělo trvat dlouho, a průvodce tu mít musíte, abyste tyto šupinaté příšery zahlédli, a to zejména v ranních hodinách, kdy se po svém teritoriu pohybují s klidnou důvěrou. V poledne mají draci tendenci odpočívat v malých skupinkách v lesním stínu nebo v jejich doupěti. Nemusíte být dál na více než na deset metrů, abyste získali silný pocit ze setkání s tímto prehistorickým zvířetem s hustou šupinatou kůží a silným hbitým ocasem. Máme tu pro vás ale i varování: draci mohou cítit krev na míle daleko, takže buďte opatrní. Zkontrolujte, co je ve vašem batohu a vyčistěte si jakékoliv rány, než se odvážíte ven za dobrodružstvím. Draci mají prudký stisk a je známo, že některé neukázněné turisty vyděsili a dokonce napadli. Buďte tedy obezřetní. 

Jste si jistí, zda jste odpovědní turisté? © SergeUWPhoto / Shutterstock

Našlapujte opatrně

Národní park Komodo je živoucím příkladem toho, jaké výhody může mít dlouhodobě udržitelný cestovní ruch. Zdejší divoká zvěř byla schopna prosperovat díky progresivním opatřením, která přírodu chrání a rozšiřují povědomí místních komunit o tom, jak důležité je o jejich živobytí pečovat. Turistická čísla se však zvyšují a nálada v Labuanbajo je trochu neklidná. Proto je důležité mít na paměti, jak vaše návštěva ovlivní místní prostředí a ekonomiku. Zůstaňte na lodích, vyhýbejte se plastovým odpadům, zaměstnávejte místní průvodce a s respektem oslavujte velkou biodiverzitu tohoto starého území (koneckonců, cestovní ruch může být i hybnou silou k dobru). Pokud nebudeme ohleduplní, může varan obrovský neboli bájný komodský drak – stejně jako jeho mýtický oheň šlehající bratranec – brzy zůstat jen v našich představách. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Proč byste měli navštívit Egyptské jižní údolí Nilu v roce 2019

Další článek

Na Slovensku zalezte pod zem – Čachtické podzemie

Související články

Články

10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

Indonésie tvořená více než 17 000 ostrovy – v rozpětí od flíčků s několika palmami po obří masy typu Sumatry – představuje rozmanitost přírody na bezmála dvou milionech čtverečních kilometrů kolem rovníku a táhnoucích se od Indického oceánu k Pacifiku. Z bujné džungle se tyčí sopečné vrcholy, podmořský svět se předvádí v nejlepších potápěčských lokalitách na světě a překvapivá fauna sahá od obrovských plazů po elegantní obyvatele lesů. Varan komodský, největší světový ještěr, na odlehlé pláži v národním parku Komodo © Velvetfish / Getty Images Národní park Komodo Sluncem spalované holé Komodo se výrazně liší od svěžejších indonéských ostrovů a zdejší nejproslulejší živočišný druh je stejně ojedinělý a překvapivý. Varan komodský je…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…