Budapešť, město na Dunaji

©

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě.

Budapešť - pohled na Parlament
Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský perkelt nebyl také k zahození. Jako dezert po vydatném jídle vyzkoušete židovský koláč, jehož ingredience jsou mák, povidla, tvaroh a další.

Budapešť

Hlavní turistická sezóna

Během letní sezóny je Budapešť přímo zahlcená turisty. Pokud tam zavítáte právě v tomto inkriminovaném období, udělete to jako já. Vydete se na tu nejnavštěvovanější památku, Budapešťský hrad, hned ráno. Stačí vyrazit v 7h ráno a přejít přes Řetězový most. Za mostem se dát doleva a k hradu dojít přes nově opravenou zahradu a park. Při ranní procházce jsem po cestě potkala jen pár běžců a pejskařů a mohla si tak nerušeně vychutnávat výhledy na Pešť, mít celý hrad  pro sebe, pozorovat a vnímat, jak se celé město pomalu probouzí do nového dne.

Zahrady Budapešť

Doprava po městě

Centrum Budapešti není velké a jeho návštěvu zvládnete po svých. Pěšky se dá dostat skoro všude. V případě potřeby dojet někam dál, využite metro nebo žluté tramvaje. Doporučuji jízdu linkou metra M1, která je nejstarší v Evropě. Před každou jízdou si nezapomeňte koupit lístek, protože revizoři jízdenky kontrolují u každého vchodu do metra.

Zahrady v Budapešti

Co stojí za návštěvu

Budínský hrad

Původně byl sídlem uherských králů, nyní v něm najdete třeba Maďarské historické muzeum, Národní galerii či Národní knihovnu. Procházka celým areálem hradu je kouzelná, z hradeb jsou navíc skvělé výhledy na Dunaj a Parlament. Na hrad se můžete nechat vyvézt i lanovkou.

Parlament

Asi nejfotografovanější budova města a nejrozlehlejší budova v Maďarsku. Neogotická budova Parlamentu leží hned na břehu Dunaje a nejlépe se fotí z hradu.

Budínský hrad

Markétin ostrov

Zelený ostrov na Dunaji, který je rájem pro běžce. V letních měsících se sem můžete zajít osvěžit na koupaliště či odpočívat ve stínu stromů. Lákadlem je i Hudební fontána, kterou nesmíte nevynechat.

Lázně Széchényi

Jeden z největších evropských lázeňských komplexů, který je vzdálenější od centra. Dojedete k němu již zmiňovanou nejstarší linkou metra M1. Celý areál lázní je tvořen venkovními a vnitřními bazény s různou teplotou vody. Panuje tu pohoda, postarší Maďaři hrají ve vodě šachy. Hned vedle lázní se nachází park Vidám, do kterého se můžete jít projít a najít v něm můžete třeba repliku rumunského hradu Vajdahunyad.

Vajnahudyad

Noční život

Po setmění žije město čilým nočním životem. Navštívit můžete nespočet klubů, které se nachází přímo v centru. Bavit se do nich hodí hlavně turisté a mladí lidé a výběr je opravdu pestrý. Budapešť prostě nespí. Toto kouzelné město na Dunaji můžete navštívit třeba i jen během prodlouženého víkendu, protože pro svou nezapomenutelnou atmosféru za návštěvu rozhodně stojí.


Maďarská kuchyně

Autorka Barbora Fialová je online marketérka, cestovatelka a fotografka. Více informací naleznete na webu fijalka.cz.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Budapešti? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Budapešť do kapsy. 

LP Budapešť do kapsy
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Fialová

Předchozí článek

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Další článek

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Související články

Články

Bouřlivé oslavy svátků piva

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel? Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.   Zážitky, které Vám změní život Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí…

Články

Nejlepší jídla na kocovinu

Je deset ráno a vy si mlhavě vybavujete minulou noc zahrnující malé skleničky něčeho připomínajícího vodku, pozornost, které se vám dostalo, když jste spadli ze stoličky u baru, a horskou dráhu přestrojenou za taxi. Káva, kterou jste si zrovna objednali, chutná jako hnědá voda, nemůžete najít sluneční brýle, a proč proboha musí být obloha zářivě modrá? Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu. Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu. Anglická snídaně V Anglii si místní jako první pomoc…

Články

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona. Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…