Bosna a Hercegovina – země zaslíbená outdoorovým aktivitám

Getty Images

Bosna a Hercegovina, stát rozkládající se mezi Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou… Od divokých peřejí řeky Vrbas na severu, po úchvatné vrcholy národního parku Sutjeska na jihu – tahle země jako by byla stvořená pro všechny outdoorové nadšence světa.

Tento malý stát v posledních letech objevuje stále více hledačů neturistického dobrodružství a autentických outdoorových zážitků. „Bosna a Hercegovina spojuje to nejlepší ze staré Evropy s nedotčenou přírodou, která se už jen těžko najde na zbytku kontinentu mimo Balkánský poloostrov,“ říká Thierry Joubert, ředitel Green Visions, společnosti, jež sídlí v Sarajevu a nabízí ekoturistické výpravy již po dvě desetiletí. „Vysoká kvalita samotných zážitků je něco, co návštěvníky této země pokaždé překvapí. Také se jim líbí, že jsou často první ve svém okolí, kteří tuto neuvěřitelnou zemi vyzkouší na vlastní kůži.“

Výhled na nedotčené lesy národního parku Sutjeska © Jean-Philippe Tournut / Getty Images

Trekování po vrcholcích hor

Hory jednoznačně dominují krajině Bosny a Hercegoviny. Vrcholy Dinárských Alp, pohoří, které protíná západní polovinu Balkánského poloostrova, tvoří základ osobitosti této země. Vesnice bývají usazené na náhorních plošinách s výhledem na hluboké soutěsky. Řeky protékají zaříznutými údolími a klikatí se kolem skalních masivů. Rodiny žijící na venkově chovají stáda ovcí a během léta, když podhůří pokryjí koberce pestrých květů, je vyhánějí na horské svahy na pastvu; v zimě pak sbírají dřevo pro zaopatření teplem ve dnech, kdy hory pokryje sníh.
Krajina je tu protkaná stezkami. Cestovatelé se mohou vydat na jednodenní výlety nebo vícedenní dobrodružné túry, které propojují hlavní horské vrcholy země. Různé horalské spolky, které spravují chaty (jak s obsluhou, tak bez ní, volně přístupné), lákají turisty k výstupům na ty nejznámější vrcholy a horské masívy v regionu. Například společnost Green Vision, sídlící v Sarajevu, je pro jednodenní výšlapy i delší treky skvělým zdrojem informací, poradenství a také pořádá skupinové výpravy.
V posledních letech se do širšího povědomí dostává především dálková trasa Via Dinarica, která výrazně ovlivňuje turismus západního Balkánu. Následuje dávné obchodní stezky, vojenské cesty a pastevecké pěšiny. Začíná ve Slovinsku a vede přes Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Albánii, Srbsko, Kosovo a Severní Makedonii. Jeden úsek spojuje Sutjesku, nejstarší národní park Bosny a Hercegoviny, s Durmitorem, asi nejznámějším národním parkem Černé Hory, které se rozprostírají nedaleko sebe, ale přímo přes hranici. Tato epická túra zavede horaly také na nejvyšší vrcholy obou zemí: Mt Maglić v Bosně a Hercegovině (2 386 m) a Bobotov Kuk v Černé Hoře (2 523 m).

Skvělé trasy pro horskou cyklistiku se nacházejí například v okolí Trebinje v Hercegovině © Jovan Vidakovic / Shutterstock

Vícedenní cyklostezky a trasy pro horská kola

Bosna a Hercegovina ochotně přijala také trend cyklistického cestovního ruchu, který umožňuje návštěvníkům poznat méně navštěvované venkovské oblasti vlastními silami. Pro cyklisty jsou připravené stezky vedoucí přes pastviny a pole, zásoby vody mohou doplnit u četných studánek a pramenů, a k dispozici je jim také stále rostoucí počet B&B hostelů a homestayů, které nabízejí svým hostům čerstvě vypěstovanou a sklizenou zeleninu, domácí chléb či burek (kapsy z listového těsta plněné masem).
Cyklotrasa Ćiro kopíruje původní trať úzkorozchodné železnice, která byla vybudovaná za Rakouska-Uherska a používaná od roku 1901 až do 70. let. V současnosti je koridor obnoven v podobě přes 160 km dlouhé cyklostezky, která spojuje Mostar v Hercegovině s chorvatským Dubrovníkem na pobřeží Jadranu. Trasu tvoří převážně zpevněná silnice, jen s několika štěrkovými úseky. Vede nejprve podél řeky Neretvy jižně od Mostaru, pak se stáčí ostře na východ, směrem k vinařské oblasti Popovo Polje a krásnému městu Trebinje.
Nejambicióznějším cyklistickým plánem Bosny je vybudování nové, přeshraniční, horské cyklostezky Trans Dinarica. Je navržená jako cyklo verze pěší trasy Via Dinarica, začíná ve Slovinsku, prochází Chorvatskem a končí v Bosně a Hercegovině. Důraz je kladen na technickou jízdu formou singletreku, ale narazíte tu i na různé širší bahnité nebo štěrkové úseky. Bosenská část se neustále rozšiřuje, momentálně je to trasa na 10 dní, která spojuje Mostar se Sarajevem. Nocování po cestě je možné ve vesnicích, hotelech, B&B hostelech i homestayích s místními rodinami.

Rafting na divoké řece, u nádherného vodopádu Štrbački Buk© ZzzVuk / Getty Images

Rafting v peřejích čtyř úžasných řek

Čisté, osvěžující a dravé řeky a říčky Bosny a Hercegoviny se proplétají kaňony a soutěskami hluboce zaříznutými do masivů zdejších pohoří. V povědomí vodáků mířících do Bosny dominují čtyři řeky; Una půlí město Bihać v severozápadním cípu Bosny a protéká národním parkem Una. Společnost Una RC Kiro Rafting nabízí vícedenní výpravy, jejichž součástí je sjezd hned několika vodopádů, počínaje slavným, 18 m vysokým vodopádem Štrbački Buk. Řeka Vrbas na východě země protíná město Banja Luka a stala se místem konání Mistrovství světa (2009) a Mistrovství Evropy (2009, 2015 a červenec 2019) v raftingu. Agentura Kanjon Rafting Centre nabízí řadu možností pro zdolání různých úseků řeky, ať je to prostřednictvím divokého raftingu anebo jiných aktivit, jako například canyoningu, při kterém máte trochu čas si vychutnat i okolní krajinu. 
Řeka Neretva protékající jihem země je hlavní vodní „dopravní tepnou“ Hercegoviny. Pramení vysoko v horách, následně protéká hlubokými kaňony, jezery a přehradami, a pak na své cestě do Jaderského moře protíná krásný Mostar. Vodáci si často platí jednodenní výpravy s agenturou Europe Rafting sídlící ve městě Konjic, při kterých je čeká divoká řeka pod horou Prenj, obohacená mnoha okolními přítoky, a především nezapomenutelný kaňon samotné řeky Neretvy.
Ovšem je tu ještě jedna řeka, která se vám vryje do paměti možná ještě víc, a to je Tara, která propojuje Bosnu a Hercegovinu s Černou Horou. „Soutěska Tara“, jak bývá údolí často nazýváno, je jedna z vůbec nejhlubších v Evropě. Rafting na této řece patří k těm nejnáročnějším v celém regionu a i zkušení vodáci tu budou mít plné ruce práce. Ovšem možnost doprovodu certifikovaných a zkušených lodivodů by měla dodat odvahy a pocitu bezpečí na plavby po zdejších vodách zařazených do přírodního dědictví UNESCO. Jedním z poskytovatelů nejenom kvalifikovaných průvodcovských služeb je Highlander Rafting Kamp sídlící ve Foče, který nabízí vícedenní výpravy s nocováním v bungalovech na březích řeky a výborným jídlem.

Blázniví skokani v Mostaru přitahují davy zvědavců © Salko Kadic / Getty Images

Volným pádem ze Stariho mostu v Mostaru

Chcete-li podat jedinečný důkaz své nebetyčné statečnosti, běžte si skočit do řeky ze slavného Stariho Mostu v Mostaru. Z výšky 24 m vám bude připadat nazelenalá Neretva, protékající pod mostem, jako zdánlivě poklidná vodní hladina. Ale pozor, toto není zábava pro slabé nátury, nemůže si to dovolit každý. A ti, kdo mají o skok opravdu zájem, musí nejprve projít školením v místním Bridge Divers’ Club.
Stari Most byl původně postavený Osmany už v 16. století, a pak po mnoha a mnoha letech, kdy odolával, přišla jeho zkáza během Balkánské války v 90. letech 20. století. V následující dekádě se jej naštěstí podařilo opravit a znovu vztyčit, aby byl konečně znovuotevřen v roce 2004. O rok později byl most i celé Staré město v Mostaru, se svými dlážděnými uličkami, kavárnami, obchůdky a restauracemi, zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Dnes je Mostar jednou z nejoblíbenějších zastávek turistů a každoročním místem konání některého ze závodů série Red Bull Cliff Diving World Series.
Pokud si troufáte na šílený, dvacetimetrový skok, navštivte nejprve místní kancelář klubu Bridge Divers Club u západního konce mostu. Za asi 35 € vás vezmou po proudu řeky na několik (mnohem nižších) tréninkových skoků. Až pak, pokud vše půjde dobře, můžete jít na věc a skočit naostro z mostu. Za skok získáte certifikát a celoživotní členství v klubu. Nepodceňujte však nebezpečí – mnoha lidem už se toto testování vlastní odvahy stalo osudným.

Lyžaři si užívají slunný den na hoře Bjelašnica nedaleko Sarajeva © Bosnian / Shutterstock

Sjezdovky, na nichž se konaly zimní Olympijské hry 1984

Zimní sporty jsou v Bosně a Hercegovině také významnou součástí života. V roce 1984 se v Sarajevu, hlavním městě, dokonce konaly zimní olympijské hry. Disciplíny sjezdového lyžování byly rozděleny mezi dva areály, hory Bjelašnici a Jahorinu, které byste našli jižně od města.
Ski Centar Bjelašnica, dějiště olympijských sjezdů mužů, se nachází asi 45 minut jízdy na jihozápad od Sarajeva. Nejvyšší bod dosahuje 2067 m. Vleky obsluhují celkem šest sjezdovek, z nichž nejdelší měří přes 3 km. Celkově se tu nabízí na 10 km udržovaných tras pro všechny kategorie lyžařů. Denní skipasy stojí kolem 18 €.
Na východ od Bjelašnice a asi 30 km jihovýchodně od Sarajeva leží Jahorina Olympic Centre se svými sedmi lanovkami a vleky, které obsluhují celkem 17 sjezdovek. Díky mnoha možnostem ubytování ve srubech, penzionech i velkých horských chatách je toto středisko ideální pro rodiny a nabízí lyžařům řadu možností vyžití – jak kvalitní, upravené sjezdovky, tak i freeriding mezi stromy a hlubokými závějemi. Denní permanentky stojí 25 €.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bosny a Hercegoviny? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Eastern Europe.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kam na Srí Lance utéct před turisty? Tipy na 4 ukryté poklady

Další článek

Východní Timor – tam kde dávají krokodýli dobrou noc

Související články

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

Albanian Challenge – Albánská výzva

Výzva pro asi nejkrásnější neznámou vesnici v Albánských Alpách, pro horskou turistiku v severní Albánii i pro cca 120 dobrovolníků, kteří se v létě 2015 podíleli na prvních aktivitách v této izolované oblasti uprostřed nedotčené divočiny. Pojeďte s námi do hor – a ne jen tak ledajakých. Hory severní Albánie, většinou nazývané jako „Prokleté“ (podle severní části na hranicích s Černou Horou ‒ Bjeshkët e Nemuna) nebo stále častěji jako „Albánské Alpy“, jsou pro většinu Čechů stále velkou neznámou (jako ostatně celý zbytek Albánie). Situace se ale postupně začíná měnit a tato impozantní,…

Články

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Pokud se chystáte do Slovinska, určitě budou jedním z vašich cílů hory. Celý severní pás Slovinska pokrývají horské masivy, které jsou právem stále oblíbenějším místem, kde si užít aktivní dovolenou. Skalnaté hřebeny Alp, horská jezera a vodopády, zelené pastviny, malebná údolí i divoká voda – to všechno tu máte šanci objevit. Dolina Triglavských jezer nad Bohinjským jezerem je jeden z nejkrásnějších turistických zážitků. Foto: Jure Oblak, Turizem Bohinj Nejvyšší a také nejnavštěvovanější slovinské pohoří najdete v koutě na úplném severozápadě země. Jsou to Julské Alpy, které pokrývá Triglavský národní park a vysoko…