Bílou stopou - Česká republika a novinky

CK Snow

Lyžařské areály v našich domácích horách letos akcentují přístup k životnímu prostředí, trendem je co nejúčinnější zasněžování při dodržování zákonem daných limitů a management, který povede k prodloužení sezóny a větší symbióze s přírodou. Kromě velkých projektů, které slibují hlavně udržitelnost a snížení nežádoucích vlivů na krajinu se ale také nastavují nová ekonomická pravidla.

Nejviditelnější novinkou sezóny 2019/20 tak bude prodej skipasů s plovoucími cenami ve Špindlerově Mlýně, ke kterému se ale hodlá přidat více středisek. Podobně, jako je tomu u letenek, již nebude stanovena pevná cena skipasu, ale podle sezóny, počasí či vytíženosti areálu se bude měnit. Areál se tak snaží motivovat své potenciální návštěvníky, aby si skipas koupili v předprodeji on-line za výhodnější cenu než u pokladního okénka. Skipas se rovnou nahraje na čipovou kartu (kterou už dnes disponuje mnoho areálů, například v Herlíkovicích je pořízení levnějšího skipasu online běžné), takže odpadne vyzvedávání v pokladně. Cenové rozpětí bude přitom značné – nejlevnější jednodenní skipas pro nejméně žádané dny bude možné pořídit za třetinu loňské „ceníkové“ ceny, naopak nejvyšší cena může loňský „strop“ ještě značně převýšit.

No a v neposlední řadě se v českých horách také stavěly nové vleky – například dvousedačková lanovka Kaple ve skiareálu Kraličák, na Lipně spoj na Slupečný vrch, v Dolní Lomné místo vleku vyrostla lanová dráha Armáda. V Malé Úpě zase došlo k významnému propojení dvou částí areálu díky novému vleku Kolbenka a mezi Pomezkami a sektorem U kostela se nemusí přejíždět skibusem jako dosud. Malá Úpa je navíc nově součástí superskipasu Skiresortu Černá hora – Pec, na který můžete lyžovat na 50 kilometrech sjezdovek.

Tip: Klínovec

Klínovec je na české hory velkým a dobře využitým lyžařským areálem s převážně kratšími, ale i jednou dlouhou sjezdovkou, navíc je od r. 2018 propojen se sousedním Neklidem. Původně užší, postupně však rozšiřované sjezdovky na severním svahu jsou pestré a proměnlivé – od placaté Dámské přes červenající se Pařezovku a Přemostěnou až po sportovnější Slalomák. V našich poměrech ojedinělá je červená Jáchymovská s až 100 m širokými a místy i prudšími červenými sjezdy.
Pro začátečníky a rodiny je velmi významným posunem letošní výstavba kryté čtyřsedačkové lanovky Dámská – dosud zde jezdila zastaralá trojsedačka. Na kopci, který je pověstný drsnějším horským počasím, je krytá sedačka velkým posunem. Teď, když na lanovce nevymrznete, můžete se kochat horskými scenériemi, které právě díky častému mrazu se sněžením vznikají častěji než jinde.

Tip: Plešivec

Plešivec chce být moderním lyžařským areálem v podstatě pro všechny – kromě několika modrých sjezdovek se z vrcholu spouštějí i dvě svižné červené tratě a „střemhlav“ i jedna černá. Ideální terén na Plešivci najdou především děti a začínající lyžaři, neboť mohou postupovat od prvních krůčků na cvičné louce přes nejlehčí a lehké až po náročnější sjezdovky. Ty jsou přitom vždy velmi široké, přinejmenším v českých poměrech, kdy většina tratí vede lesními průseky.

Tip: Dolní Morava

Dolní Morava se v posledních letech proměnila v moderní a celoroční pobytový resort, lákající kromě sjezdovek i na mnoho atrakcí. Sjezdovky s převýšením 500 m stékají po svazích Slamníku ve všech obtížnostech a doplňují je hravé překážkové tratě, závodní dráhy a funparky a velký dětský výukový park. Místní dominantou je obří vyhlídková Stezka v oblacích, letošní novinkou je bobová dráha, která je se svými třemi kilometry nejdelší v Čechách.

Tip: Buková Hora

Z Bukové hory na jihovýchodě Orlických hor se spouštějí dlouhé modro-červené sjezdovky k Mlýnickému Dvoru u Červené Vody, na druhou stranu pak vedou o něco kratší, ale rozmanitější sjezdovky do Čenkovic. Společný skipas zahrnuje i cvičné louky pro děti a začátečníky přímo v Čenkovicích.

Tip: Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo patří mezi nejlegendárnější lyžařské areály na Moravě a dnes působí trochu jako skanzen, a to nikoliv v pejorativním významu – má typické přednosti i neduhy nejstarší generace areálů. Leží v drsně horském srdci Jeseníků a přitom je relativně dostupné díky silnici první třídy z Jeseníku do Šumperku. Je tradičně oblíbené méně náročnými i zdatnějšími lyžaři a těmi, kdo si potrpí na horskou kulisu – průsmyk leží ve výšce cca 1 000 m n. m. a od horních stanic vleků je prvotřídní rozhled po Hrubém Jeseníku. Čtyřsedačková lanovka obsluhuje všechny čtyři sjezdovky severního svahu.

Tip: Lipno

Šumava je na sever od lipenské nádrže poměrně krotké pohoří bez ostrých hřbetů. Na Lipně se tak lyžuje na pomezí hor a podhůří. Pozvolné svahy se 190m převýšením tvoří ideální výukový a rekreační terén. Lipno je prototypem českého střediska specializovaného na rodi-ny s dětmi. Mírné a prostorné svahy Kramolína přímo nad lipenskou nádrží s pohodlím se-dačkových lanovek a ubytovacím resortem v pěší vzdálenosti od areálu jsou pro tento kon-cept jako stvořené a není divu, že slaví úspěch.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Libor Kubišta

Předchozí článek

Rychlý průvodce nejlepšími čtvrtěmi San Francisca

Další článek

Je čas vyrazit na cestu - Ekvádor

Související články

Články

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Francouzské Alpy nemají mnoho konkurentů pro ty, kdo vyžadují ohromnou lyžařskou plochu a její dostupnost ze dveří ubytování. Velké a pohříchu málo poznané kouzlo nám skýtá i francouzská gastronomie. Oproti době před dvaceti lety výrazně přibylo kvalitnějšího ubytování i aprés-ski vyžití ve střediscích. Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. O přírodní velkoleposti a lyžařské ergonomii Francie zřejmě pochybuje jen málokdo. V posledních letech byly ve většině známých středisek významně omlazeny lanovky…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…

Články

Bílou stopou - Itálie a novinky

V Itálii se nejmodernější lanovky rozjedou v oblasti Tre Cime/3 Zinnen. Po úspěšném propojení menších areálů kolem Helmu (kde se letos rozjede jedna z nejluxusnějších lanovek celých Dolomit) se nyní pracuje na vytvoření lyžařské houpačky s nedalekým rakouským areálem Sillian. V Cortině d’Ampezzo bude v r. 2021 mistrovství světa a v r. 2026 olympiáda. Proto zde významně investují a modernizují. I když starost mají hlavně o „závodní“ svahy, výhody z modernizace budou čerpat i běžní návštěvníci. Už letos se třeba z města k Tofaně mohou svézt moderní oběžnou kabinkou pro deset…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…