Best in Travel 2023

Lonely Planet's Best in Travel 2023 nabízí komplexní soubor itinerářů, které vám pomohou prozkoumat svět. Vůbec poprvé jsme seznam seřadili podle typu výletu – jíst - nejlepší místní kuchyně, cestovat - nejlepší místa k poznávání, spojit se - nejlepší místa k seznámení s komunitami, učit se nebo odpočívat - nejlepší místa k odpočinku – abychom vám pomohli najít další dobrodružství. Doufáme, že vám letošní seznam pomůže orientovat se ve světě způsobem, který je pro vás nejsmysluplnější – prostřednictvím doporučení místních hlasů, kteří tato místa znají nejlépe.

 

NEJLEPŠÍ MÍSTNÍ KUCHYNĚ

Umbrie, Itálie

Umbrie, místy zastíněná proslulými destinacemi v nedalekém Toskánsku, oplývá spoustou umění, pokladů a kulinářských specialit, ale mívá mnohem méně návštěvníků. 

@Claudia Gori/LonelyPlanet

Kuala Lumpur

Pokud byste rádi prozkoumali nějaké kulinářsky rozmanité asijské město, nenechte si ujít gastronomickou scénu v Kuala Lumpuru.

@Muhd Hidayatullah/LonelyPlanet

Fukuoka

Ve městě Fukuoka, jednom z nejstarších v Japonsku, nesmíte opominout ochutnat místní kuchyni, počínaje neuvěřitelným jídlem u mobilních stánků a konče věhlasnou polévkou Hakata rámen.

@Darien Robertson/LonelyPlanet

Lima

Peruánské město Lima, naše vybraná destinace, nabízí úžasnou kuchyni, utvářenou několik staletí. Nejproslulejší je svými cevicherías a koktejly Pisco. Lima je tím pravým místem, kde si dát čerstvé mořské plody a objevovat lahodná peruánská jídla, stejně jako mnoho dalšího.  

@Jack Pearce/LonelyPlanet

                                             

Jihoafrická republika

Světově proslulé vinice doplňuje nová generace jihoafrických šéfkuchařů, kteří ženou kulinářskou scénu země kupředu.

@Lauren Mulligan/LonelyPlanet

Montevideo

Nový uruguayský letištní terminál se snaží získat povolení pro mezinárodní lety již od roku 2023. Usnadní přístup do této rozmanité jihoamerické země, k jejím poklidným plážím i fantastickému jídlu a vínu.

@Mariana Grief Etchebhere/LonelyPlanet


NEJLEPŠÍ MÍSTA K SEZNÁMENÍ S KOMUNITAMI

Aljaška

Od 70. let minulého století, kdy americká vláda schválila zákon o vypořádání nároků aljašského domorodého obyvatelstva, jemuž tak byly navráceny miliony akrů půdy, nabízí Aljaška skvělou ukázku autentického a udržitelného cestovního ruchu vedeného domorodými skupinami. 

@Nathaniel Wilder/LonelyPlanet

Albánie

Jen málokde můžete zahájit den v horách a zakončit ho u moře. Přírodní krásy Albánie vám skutečně vyrazí dech – a mnohem více než v sousedním Řecku je budete mít pouze pro sebe.

@Ilir Tsouko/LonelyPlanet

Accra

Naše oblíbená destinace Accra v Ghaně je plná energie a možností poznávat město i jeho obyvatele. Hudebník Pure Akon a Sandy Alibo, jež provozuje iniciativu komunitního surfování, nám ukazují, jak se na trzích, v komunitních prostorách, jako jsou skateparky, a prostřednictvím nočního života seznámit s lidmi a kulturou Ghany.

@Jack Pearce/LonelyPlanet

Sydney

Během pandemie nám Austrálie skutečně chyběla a návrat k cestování se stal také příležitostí k poznávání města novými způsoby. Vraťte se do Sydney a podívejte se na město z nové perspektivy, od pořádání jedné z největších oslav Pride na světě po nové prohlídky města z vrcholu mostu, které vedou domorodí průvodci.

@Isabella Moore/LonelyPlanet

Guyana

Tato opomíjená jihoamerická země, kulturně spojená s Karibikem, je z 90 % pokrytá deštným pralesem a představuje skvělé místo, kde můžete vidět panenskou přírodu a neuvěřitelné vodopády.

Boise

V létě rafting na divoké vodě, v zimě lyžování, město Boise by mohlo být skvělou destinací pro dobrodružné povahy. Ale díky své celoroční přírodní kráse v kombinaci s příjemnou atmosférou a kulinářskou scénou je skvělým místem k poznávání místního života.

@Tamara Kenyon/LonelyPlanet

 

NEJLEPŠÍ MÍSTA K ODPOČINKU

Chalkidiki

Poloostrov Chalkidiki na severu Řecka, často zastíněný ostrovy na jihu, vybíhá do Egejského moře a nabízí nádherné pláže, jež vytvářejí idylické prostředí pro odreagování a odpočinek.

@Konstantinos Tsakalidis/LonelyPlanet

Jamajka

Jamajka oslavila 60. výročí nezávislosti, dostala se na titulní stránky novin svým rozhodnutím následovat příkladu Barbadosu a odstranit britského monarchu z čela státu. S tímto výhledem do budoucnosti souvisí i prudká výstavba nových hotelů, a tak je karibský ostrov Jamajka dokonalým místem k odpočinku.

Dominika

Dominika, známá jako Přírodní ostrov, bývá často zaměňována s Dominikánskou republikou. Očekáváme však, že se to změní. I když jde o historicky méně navštěvovaný karibský ostrov, American Airlines přidaly lety do Dominiky z Miami a v roce 2019 zde společnost Kampinski otevřela luxusní středisko.

@Michael Lees/LonelyPlanet

Raja Ampat

Souostroví Raja Ampat, proslulé svými korálovými útesy, vynikajícím potápěním a překrásnými plážemi, je skvělou alternativou ke známějším indonéským ostrovům.

Malta

Pohodová Malta, desítky let milovaná evropskými návštěvníky, přitahuje stále více turistů z celého světa, které lákají její pravěké chrámy, fantastické potápění s přístrojem a její rušné a krásné hlavní město Valletta.

@Matthew Mirabelli/LonelyPlanet

Jordánsko

Jordánsko, naše oblíbená destinace, často nabízí seznamy zajímavostí pro dobrodružné itineráře, jako je archeologické naleziště Petra, ale je také místem, kde si můžete sestavit vlastní itinerář, který vám umožní zažít ruch Ammánu, než se vydáte relaxovat do míst, jako je pouštní údolí Vádí Rum či Mrtvé moře. Po této cestě za odpočinkem, která začíná v srdci rušného Ammánu, než zamíří do údolí Vádí Rum a do lázní u Mrtvého moře, vás provede módní návrhářka Tania George z Ammánu.

@Jack Pearce/LonelyPlanet


 

NEJLEPŠÍ MÍSTA K POZNÁVÁNÍ

Manchester

Kromě toho, že je Manchester destinací s dobrou dostupností, která se navíc hodně zabývá udržitelností, chystá pro rok 2023 několik vzrušujících zajímavostí. Manchesterské muzeum prochází velkou rekonstrukcí, Manchesterské židovské muzeum se rozšiřuje a historický viadukt Castlefield se proměňuje v zelenou pěší stezku. Manchester také bývá zmiňován jako možné dějiště Eurovize 2023, a tak stojí pro rok 2023 za pozornost.

@Christina Nwabugo/LonelyPlanet

Nové Mexiko

Nové Mexiko na jihozápadě Spojených států, námi doporučená destinace v této kategorii, je známé jako Země okouzlení a své přezdívce skutečně odpovídá. Obývá ho 23 domorodých kmenů a je ideálním místem, kde se seznámit s domorodou kulturou, uměním a hudbou a zároveň si užít jídlo a přírodní krásy amerického jihozápadu.

@Jack Pearce/LonelyPlanet

Drážďany

Obnova Drážďan bude pokračovat i v roce 2023, kdy se po renovaci znovu otevře Altmarkt (centrální náměstí) s větší dostupností a opatřeními na ochranu klimatu.

@Elizaveta Kovaleva/LonelyPlanet

Salvador

Salvador, přitahující surfaře z celého světa, poklidně buduje prvotřídní pláže, jako je Surf City, a je tím pravým místem, kam se vydat sjíždět vlny a zdokonalovat své dovednosti.

@Luis Siguenza/LonelyPlanet

Jižní Skotsko

Nový vlak Lumo, který nabízí nižší ceny než konkurenční spoje na trase mezi Londýnem a Edinburghem, zajišťuje snadnou, rychlou a cenově dostupnou dopravu do Skotska. Místo cesty do Skotské vysočiny zamiřte do Borders a dalších oblastí jižního Skotska, abyste se dozvěděli více o historii země a jejích slavných obyvatelích, jako byl spisovatel Robert Burns. Vzhledem k tomu, že debata o skotské nezávislosti nevykazuje žádné známky zklidňování, představuje poznávání pohraničí skvělý způsob, jak přemýšlet i o budoucnosti celého Spojeného království.

@Emily Macinnes/LonelyPlanet

Marseille

Marseille je plážová i městská, francouzská i středomořská, moderní i historická. V každém případě se vydejte na pláž, ale vzhledem k rozmanitým čtvrtím města, pouličnímu umění a architektonickým prohlídkám, stejně jako k jeskynním malbám starým 20 tisíc let v novém muzeu, nabízí také hodně zajímavostí k poznávání.

@Theo Giacometti/LonelyPlanet


 

NEJLEPŠÍ MÍSTA K CESTOVÁNÍ

Z Istanbulu do Sofie

Nedávno obnovená noční linka mezi Sofií a Istanbulem spojí dvě dobrodružství v jedno. Opustí Istanbul, kde se Východ setkává se Západem, a po nezapomenutelné cestě vás o 11 hodin později vysadí v pohodovém hlavním městě Bulharska.

 

Nové Skotsko

Krása naší vybrané destinace, kanadského Nového Skotska, nemůže být omezena na jedno město. Užijte si krásy jeho pobřeží jízdou mezi přímořskými vesnicemi se surfařem a podnikatelem Deanem Pettym.

@Jack Pearce/LonelyPlanet

Bhútán

Plně obnovená Transbhútánská stezka (Trans Bhutan Trail), jež kdysi sloužila jako buddhistická poutní cesta, se v září znovu otevřela návštěvníkům. Malebná stezka, dlouhá přes 400 kilometrů, nabízí pěším turistům jedinečný pohled na tento asijský stát a pravděpodobně se stane jednou ze světově nejproslulejších pěších tras vedoucích napříč zemí.

 

Zambie

Od plavání na samém okraji vodopádu po pěší safari, cestování po Zambii nabízí možnost znovu splynout s přírodou.

@Jason Mulikita/LonelyPlanet

Západní Austrálie

Západní Austrálie pokrývá obrovskou oblast, která v roce 2023 nabízí spoustu příležitostí k dobrodružnému automobilovému výletu.

@Ronan O'Connell/LonelyPlanet

Parques Nacionales Naturales, Kolumbie

V Kolumbii se nachází 59 chráněných přírodních oblastí, od překrásných pláží Parque Nacional Natural Tayrona až po vrcholky Parque Nacional Natural Los Nevados, které by měl navštívit každý milovník přírody. Kromě toho, že chrání několik biologicky nejrozmanitějších ekosystémů na světě, je 26 z těchto oblastí obýváno domorodými a afrokolumbijskými komunitami.

@Nadege Mazars/LonelyPlanet

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

21 věcí, které jsou v Bostonu zdarma

Další článek

Velká migrace v Serengeti - grandiózní přírodní divadlo