Belize – jedna z nejmenších zemí Střední Ameriky

K. Kilhofová

Belize je menší země ležící ve Střední Americe a současně jediná země v této oblasti, kde je oficiálním jazykem angličtina. Pokud vaše úroveň španělštiny nedosahuje takové úrovně jakou byste si představovali a odrazuje vás návštěva okolních zemí, pak si zařaďte na seznam Belize.

Belize City

Původně hlavní město země, které bylo zničeno hurikánem a následně se hlavním městem stal Belmopan. I tak je Belize City dodnes nejlidnatějším městem v zemi a také obchodním a kulturním centrem. 

Po našem příjezdu do města jsme byly obyvateli obeznámeny o bezpečností situaci ve městě. Bohužel je zde zvýšená kriminalita, často se můžete stát svědky střelby, nebo násilí pouličních gangů. Pokud sem budete plánovat cestu, určitě si zajistěte ubytování v centru města, ideálně poblíž Government house, kde je nejklidněji. Město jsme brzy opustily a vydaly jsme se sjet na kajaku řeku skrze dvě rozlehlé jeskyně.

Ambergris Caye

Na ostrov Ambergris Caye pluje každou hodinu trajekt. Plavba zabere přibližně 90 minut. Po výstupu v přístavu ve městě San Pedro jsme si připadaly jako v jiné zemi. Jediná možná dopravy je tady na golfových vozících. Jeden jsme si tedy půjčily a vydaly se do ubytování ucpanými ulicemi, kde se ozývá ze všech stran troubení a lidé na sebe pořvávají “Heey what's up?”. Golfový vozík byl rozhodně k užitku, bez něj bychom se na ostrově nepohnuly. Každopádně tady čekejte zpevněné silnice jen v okolí hlavního města San Pedro, což je středobod všeho. Samotní lokálové ostrov přejmenovali na San Pedro a označení Ambergris Caye nepoužívají. 

Ostrov jsme projezdily křížem krážem, což obnášelo mnoho hodin za volantem a ze všech děr na silnicích omlácené zadky. Nakrmily jsme leguány v Iguana Eco-Park, vzaly jsme na procházku psy z útulku, kteří kolem nás nadšeně poskakovali po pláži a očichávali naplavený sargassus. Vyzkoušely jsme rybaření na Mezoamerickém barierovém útesu, který leží asi kilometr od ostrova (druhý největší na světě) a strávily jsme den na Secret Beach, která není tak secret jak název vypovídá. Večery jsme trávily v The Truck Stop, kde jsme poslouchaly živou hudbu a ochutnávaly jsme místní speciality. 

Proč ale lidé do San Pedro tolik cestují? Můžete si tady totiž zaplavat se žraloky vouskatými. Na tento zážitek jsme se těšily neskutečně dlouho - a stálo to za to! Když kapitán lodi zahlásil “holky skočte” a my viděly kolem lodi plavat desítky žraloků, nebyl to úplně fajn pocit. Jakmile jsme skočily do vody tak nervozita opadla. Žraloci požírali maličké rybičky a nás úplně ignorovali. Po chvíli připlaval menší žralok býčí a my se rozhodly pro ústup zpět na loď. 

Vedlejší ostrůvek Caye Caulker je vhodný pro backpackery, ale nás příliš nezaujal. Brouzdaly jsme úzkými uličkami plnými lidí, stejně tak moře bylo plné lidí. Nicméně jsme si zde vyzkoušely krmit tarpony, což byl velice zajímavý zážitek. Čekáte zda vám tarpon schlamstne jen sardinku z ruky nebo rovnou celou ruku. 
 

Blue Hole - naprostá nádhera. Můžete si v ní zašnorchlovat, nebo se rovnou potápět až do 40 metrů. My se rozhodly se nad Blue Hole proletět cessnou. Pilot tuhle trasu lítá asi 5x denně, takže ho to tak “nudilo” že poslouchal hudbu a hrál mobilní hry. Za to nám téměř ukápla slza. Neuvěřitelné co dokáže příroda vytvořit.

Jih Belize

Na jihu Belize jsme pár dní lenošily v maličké vesnici Placencia. Na kajaku se nám v místních zátokách podařilo na pár hodin úplně ztratit. Cestovaly jsme sem ale kvůli jaguáří rezervaci. Jaguáry zde sice spatříte pouze v noci, ale i přes den má význam rezervaci navštívit. V tropickém deštném lese jsme vyšláply pár kopců a díky vlhkosti vzduchu 99 % jsme pak nadšeně skočily do osvěžujících vodopádů a svezly se v kruhu po řece. Jeden den jsme si vyzkoušely práci na kakaové plantáži, kde jsme drtily kakaové boby a pak ochutnávaly skvělé ceremoniální kakao. Po cestě na západ Belize jsme si prošly mayské ruiny Lubaantun, které jsou poničeny dynamitem. 

Západ Belize

Belize je nejméně osídlenou zemí celé Střední Ameriky. Hustota osídlení je 14 obyvatel na 1 km čtvereční. Cesta na západ Belize se proto nesla v duchu přírody, nekonečných lesů, palem a sem tam jsme v dálce spatřily jednu chatrč. 

Na týden jsme se usadily ve městě San Ignacio, což byl perfektní výchozí bod pro naše výlety ať už do jeskyně Rio Frio Cave, kde jsme byly úplně samy, nebo na vodopády Big Rock Waterfalls, kde nás unášel silný proud po řece. 

V jeskyni Barton Creek Cave jsme si zapůjčily kanoj, na které jsme pluly přibližně 1 km jeskyní. Helma nám opravdu zachránila hlavu. Pro klaustrofobiky to nebyl dobrý zážitek - stísněné prostory zleva, zprava i seshora a pod vámi řeka s pozůstatky těl z dob obětních rituálů. 

Vylezly jsme si na nejvyšší bod v Belize - jeden z chrámů mayských pyramid Caracol. Tenhle areál byl rozlehlý, plný zvířat a prakticky opuštěný když nepočítám nás, jednoho průvodce a jednoho hlídače. Hned za městečkem San Ignacio najdete také ruiny Xunantunich na které se musíte přeplavit trajektem (plovoucí vor přes řeku). Z architektonického pohledu se za nás jedná o jedny z nejkrásnějších mayských ruin vůbec. Vystavěny byly už v 7 století a z nejvyšší pyramidy je nádherný výhled na džungli kolem. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Osm nejlepších míst, která navštívit v Belgii

Další článek

Úchvatné a epické! Tyto trasy vám vezmou dech

Související články

Články

Ekvádor - země několika tváří

Ekvádor. Země relativně malá na to, kolik různorodostí se v ní skrývá. Přestože se jedná o jednu z nejmenších zemí Jižní Ameriky, čekají na vás studené vysoké hory, deštné pralesy Amazonie i horké písečné pláže Pacifiku. Jak si tedy dovolenou v této zemi naplánovat? Doprava Letecky se z Evropy dostanete do hlavního města Quito, které bylo i pro nás výchozím bodem pro cestování. Nachází se zde několik autobusových nádraží odkud jezdí linky do celého Ekvádoru i jiných zemí. Těšte se na komfortní autobusy s klimatizací, které jezdí relativně na čas za cenu cca 1USD/hod.…

Články

Panamerická dálnice - nejlepší světový road trip

Řídit z Aljašky  až do špičky Argentiny je nezapomenutelný zážitek ©Thiagofav/Getty Images   Zeptejte se přátel, jaká je jejich představa o skvělém výletu a dostanete hned několik báječných nápadů: projet v létě jih Francie v kabrioletu, africké safari v džípu nebo Route 66 z Chicaga do Los…

Články

7 důvodů pro Kostariku

Zavítejte do exotiky, kde se vedle vás budou probouzet vřešťani a místní vás naučí ryzímu životu... Exotická Kostarika se vám postará o nevšední zážitky. Stačí se naladit na místní pohodovou notu, projít se po pobřeží, v džungli i okolo sopek a jednoduše žít!  1. Dva oceány Na úzké nudli mezi severoamerickým a jihoamerickým kontinentem, na odvěké obchodní cestě ze severu na jih a z východu na…

Články

Belize versus Kostarika - který ze středoamerických skvostů je pro vás ten pravý?

Střední Amerika v každém ročním období ohromuje nádhernými plážemi, vzrušujícími túrami, starobylými ruinami a především mimořádnou krásou přírody.  Bělostné písky ostrova Ambergris Caye v Belize, nebo vodopády v džungli Kostariky? © iStock; Stocksy   Až budete přemýšlet o cestě do této oblasti malých zemí a obrovských požitků, na prvním místě vašeho seznamu dozajista skončí dvě z jeho nejlákavějších destinací: Belize a Kostarika. Protože…