Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

©

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili.

Bali_1
Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní letiště Ngurah Rai (DPS). Pro Bali je typická různorodá krajina s několika vulkány, deštným pralesem, vodopády a v neposlední řadě překrásnými plážemi s průzračným mořem. Je to ráj potapěčů, surfařů, milovníků pěších túr, kultury a dobrého jídla. I díky silnému významu zdejšího náboženství (balijský hinduismus), které zde přetrvalo i přes koloniální nadvládu Dánů do roku 1949 a muslimský vliv okolních ostrovů, je Bali nazýváno jako ostrov bohů a démonů.

Bali_2

Příroda - krása všude, kam oko dohlédne

Jednou z prvních věcí, která se mi vybaví při vzpomínce na Bali, je rozhodně rozmanitá příroda ostrova. Mezi časté důvody, proč sem turisté z celého světa směřují, jsou zdejší, převážně písčité pláže, které lemují celý ostrov. My jsme navštívili ty nejkrásnější z nich, a proto zmíním je jako první.

Pláže

Hned druhý den našeho pobytu jsme objevili nádhernou pláž na poloostrově Bukit v jižní části ostrova, jen kousek od známého chrámu Uluwatu a stejnojmenné pláže, která je rájem surfařů. Padang Padang je mnohem klidnější, a přitom dostatečně prostorná pláž s bílým jemným pískem. Je přístupná pouze po skalních schodech vedoucích od nedalekého parkoviště. Odměnou vám je okouzlující pohled na celou zátoku a příjemný pozvolný vstup do průzračného moře. K tomu ještě posezení v chládku místního stánku s čerstvým osvěžujícím kokosem a pomalu zapadající slunce. Fantazie. Ubytování jsme našli v útulných bungalowech Bali Bule Homestay, které nabídly dostatečný komfort za dobré peníze a jenom několik metrů chůze od pláže.

Bali _3 Padang Padang

Na východním pobřeží ostrova se nachází malá vesnička Amed, lemovaná osamělou pláží s černým sopečným pískem, řadou rybářských loděk a výhledem na majestátní kráter hory Mt. Agung. Zhruba 15 minut jízdy autem na sever odsud najdete další zajímavé místo - Tulamben. Jenom pár metrů od břehu místní pláže je potopený křižník Liberty. Je to geniální místo pro šnorchlování a potápění, kde si připadnete jako v obřím akváriu. Ubytování jsme našli přímo na pláži v Hotel Uyah Amed & Spa Resort, které za rozumné peníze nabídlo vše potřebné.

Bali_4 Amed
Dva další klenoty ukrývá Bali na jihovýchodě. Asi nejromantičtější pláží vůbec je Pasir Putih, někdy nazývaná jako "hidden beach" (skrytá pláž) nebo "virgin beach" (panenská pláž), která láká malebnou zátokou mezi pahorky Perasi a Bugbug, a jejich stejnojmennými vesnicemi. Jemný bílý písek se zde mísí s černým sopečným a příjemné vlny vyzývají k vodním hrátkám. Pláž je rovněž přístupná jenom pěšky a nabídne příjemné posezení ve stínu jedné z místních restaurací. O kus dále na jih podél pobřeží minete městečko Candidasa, až dorazíte do Padang Bai. Vedle toho, že se jedná o důležitý přístav, odkud vyplouvají lodě na okolní ostrovy, se zhruba 5 minut chůze od hlavního mola a veškerého ruchu nachází překrásná, trochu divoká pláž Blue Lagoon Beach. I ona si vás získá pro svůj dokonale jemný bílý písek, klid a navíc při troše štěstí narazíte při šnorchlování na želvy. 

Bali_5 Pasir Putih

Rýžová pole a venkov

Neskutečnou krásu vám Bali nabídne i ve svém vnitrozemí. Ostrov leží v tropickém pásmu, což je patrné ihned, jakmile se vzdálíte kousek od pobřeží. Obklopí vás nekonečná zeleň zdejších kopců, hustě porostlých deštnými lesy. Mezi nimi jsou zasazeny malé vesničky a terasovitá rýžová pole nebo čajové plantáže, obdělávané ve skromných podmínkách místními domorodci. Jak pomalu křižujete krajinou ostrova, pohltí vás pocit pokory a čisté radosti z toho, že taková místa dnes na zemi ještě existují. Je to tak blažený pocit, že místním cestám odpustíte mnohdy i půl metru hluboké díry, které občas značně komplikují vaše objevování ostrova. Úzké a příkré silničky vás dovedou např. až do oblasti Jatiluwih, kde se vám nabídnou překrásné výhledy na perfektně upravené zelené terasy. Rozhodně se zde zastavte a kochejte se pohledem do dáli.

Bali_6

Vulkány a treky

Bali bylo a je dodnes, stejně jako ostatní ostrovy Velkých a Malých Sund, výrazně ovlivněno tektonickou činností, která dala tvář zdejším pohořím a celé krajině. Některé sopky jsou aktivní dodnes, včetně nejvyššího vrcholu ostrova Mt. Agung (3 031 m.n.m), jehož poslední erupce v roce 1963 patří k největším ve 20. století. Hora má pro balijce i náboženský význam. Vždyť nejsvětější chrám Pura Besakih se nachází přímo na úpatí kráteru a místní věřící se modlí k bohům, aby je ochránili právě před silou místní sopky.

Bali_7
My jsme si troufli na dvouhodinový výstup na sousední Mt. Batur. Probudili jsme se do vyjasněného rána ve vesničce Toya Bungkah, která je ideálním výchozím bodem pro trek na vrchol kráteru. Na cestě vzhůru jsou dvě občerstvovací stanice, kde alespoň na chvíli najdete kousek stínu. Pokud si najmete průvodce, dozvíte se navíc další zajímavosti o samotné hoře a jejím okolí. Pod samotným vrcholem se vám naskytne pohled do samotného nitra hlubokého kráteru, ze kterého na několika místech stoupá dým. Teprve úplně nahoře však oceníte úsilí vynaložené na výšlap popelem, který se vám sype při každém kroku pod nohami. Shora uvidíte celé okolí jako na dlani. Spatříte přilehlé jezero Batur, dále sopečný popel, který pokryl část úpatí hory po poslední erupci z 60. let minulého století, a při dobré viditelnosti i vrchol Mt. Agung. No a dobrý pocit z toho, že jste udělali něco pro své tělo, ten je přece k nezaplacení!

Bali_8 Batur

Chrámy na každém kroku

Balijské obyvatelstvo je silně věřící. Odráží se to nejen v jejich každodenním životě. Téměř na každém kroku naleznete místo, na kterém skládají bohům své obětiny. Ty mohou mít podobu i zcela prostých věcí. Často narazíte na rýžová zrnka nebo květiny položené na palmových listech, doplněné doutnající vonnou tyčinkou. I takto si balijci předchází bohy, aby je ochránili před zlými silami a dopřáli jim bohatou úrodu.

Bali_9

Ostrov je bohatý na opravdu velké množství chrámů a různých modlitebních míst. Většinu z nich můžete navštívit pouze zahaleni do sarongu, které si za pár drobných na místě vypůjčíte. Některé chrámy se nacházejí na známých a turisticky hojně navštěvovaných místech (Uluwatu, Tanah Lot, Pura Ulun Danu Bratan), jiné zase hluboko v lesích, kde budete jedinými turisty široko daleko. Za všechny mohu jmenovat Puru Ulur Batukaru, který na nás zanechal nejsilnější dojem a určitě ho zařaďte do svého itineráře. Nevynechejte ani již zmiňovaný nejsvětější chrám Besakih a nezapomeňte navštívit královský vodní palác Taman Ujung, vystoupejte po schodech na malou vyhlídku a kochejte se pohledem na rozlehlé vodní zahrady.

Bali_10

Ubud - kulturní centrum Bali

Byl by hřích při návštěvě Bali vynechat jeho kulturní centrum - město Ubud. Nachází se v centrální části ostrova, dobře dostupné od hlavních turistických destinací na jihu, a je zároveň dobrým výchozím bodem pro podnikání výletů do zbylých částí Bali. Ubud je centrem umění, balijské kultury, ručních řemesel, ale i jógy a meditace. Páteř města tvoří tři hlavní ulice kolem rušného centra, které se dá pohodlně obejít i pěšky. Nachází se zde vyhlášená tržnice, kde si vyzkoušíte svůj talent ve smlouvání. Bez něj se zde totiž neobejdete. Pořídíte zde takřka vše, od krásných řezbářských výrobků místních řemeslníků, přes čaje, kávu, koření, přírodní kosmetiku, až po oblečení sporné kvality a nejrůznější cetky.

Bali_11
Zhruba 9 km severovýchodně od města se nachází známé terasy s rýžovými poli Tegallalang, mezi kterými vedou i cyklostezky. Připravte se však na to, že zde narazíte na davy turistů. Pokud vám zbydou cca 2 hodiny času, navštivte opičí les na jihu města. Za vstupné kolem 40.000 IDR (cca 75 Kč) se alespoň na chvíli ocitnete ve světě makaků. Pokud se ovládnete, nebudete opice krmit a riskovat tím kousnutí nebo zcizení fotoaparátu a dalších osobních věcí, zažijete příjemnou procházku stinnými stezkami místního lesa.

Bali_12

Ostrovy Gili - ráj na zemi

Pokud se chystáte strávit na Bali delší dobu nebo pokud upřednostňujete raději pohodovou dovolenou na pláži u moře, vydejte se na některý z nedalekých ostrovů Gili. Jsou celkem tři a nachází se východně asi tři hodiny jízdy lodí z přístavu v Padang Bai. Za zpáteční lístek zaplatíte kolem 500 - 800 Kč. Hledáte-li zábavu a bujarý večerní život, vydejte se na Gili Trawangan. Je to největší z trojice ostrovů, najdete zde spoustu barů a zažijete dlouhé párty pod širým nebem. Naproti tomu nejmenší Gili Air nabízí klidné pláže s dokonale průzračným mořem, ideálním pro šnorchlování. Kompromisem potom zůstává Gili Meno, který nabízí od každého něco. 

Bali_13 Gili Air

Praktické info, tipy a doporučení

  • počítejte s časovým posunem +7 hodin oproti SEČ (letní čas nemají)
  • při cestě na Bali zvažte výhodné letové spojení s China Eastern přes Šanghai a navštivte čínskou metropoli
  • od června 2015 platí vstup pro Čechy na Bali zdarma po dobu 30 dní (bez víza)
  • při zapůjčení auta či skútru nezapomeňte na řízení vlevo (silniční pravidla neexistují, větší má vždy přednost a řidič zodpovídá za jízdu před sebou); potřebovat budete mezinárodní řidičský průkaz
  • nejlepší dopravní prostředek: ve více lidech auto (snadný a levný přesun po ostrově, vhodné při pobytu s několika ubytováními) - cca 17 USD/ auto/ den, skútr (vhodný při bydlení na jednom místě a výletech po okolí) - cca 9 USD/ skútr/ den
  • platí se indonéskou rupií (1 000 IDR = 1,8 Kč)
  • bankomaty jsou ve všech turistických centrech (počítejte s místním poplatkem 50-100.000 IDR za výběr); placení USD ani EUR není zpravidla akceptováno
  • nejlevnější stravování: warungy (místní malá stravovací zařízení); jezte tam, kde je hodně lidí
  • do zásuvky použijete klasickou evropskou nabíječku
  • spropitné se dává jenom v lepších restauracích v turistických destinacích
  • všechno smlouvejte (místní jsou na to připraveni a očekávají to)
  • alkohol je na Bali velmi drahý (pokud to bez něj nevydržíte, můžete s sebou do země vézt až 1litr
Pro další inspiraci si může prohlédnout fotogalerii připojenou k článku...

Bali_14
Autor článku a fotografií - Jakub Hanuš - má motto: Žiju. Poznávám. Sdílím. Povoláním je markeťákem a vedle toho je ale také nadšeným cestovatelem a fotografem. Více o  jeho návštěvě Bali a dalších cestách se dočtete na blogu jakubhanus.com a jeho Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bali? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bali a Lombok, případně Bali do kapsy. 

Bali a Lombok LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jakub Hanuš

Předchozí článek

Sopka Rinjani – východ slunce nad oblaky

Další článek

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Související články

Články

Učitelem na Lomboku

Lombok. Jeden z tisíce ostrovů Indonésie, ležící hned vedle oblíbeného Bali. Přestože jsou od sebe vzdálené jen čtyři hodiny plavby trajektem, rozdíl je na první pohled ohromný. Zatímco Bali je doslova turisty přeplněno, Lombok si na turisty teprve zvyká a pomalu se učí anglicky. A tomu přispívá i česká organizace KINTARI, která pomáhá provozovat školy a díky dobrovolníkům učí angličtinu místní děti i dospělé. Výuka začíná Je ráno. Kuta, ve které bydlíme u místního učitele Edyho, se teprve probouzí. Nasedáme na skútr a vyrážíme do školy. Jakmile prokličkujeme skrz početné stádo vodních buvolů vedené místním pastevcem, odbočujeme z asfaltky na prašnou neupravenou cestu a noříme se mezi chýše místních obyvatel…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…