Báječná dobrodružství v zemi syrové krásy

©

Západní Island má všechno, co dělá tuto zemi jedinečnou – ledovce zahalené do mraků, rozeklaná lávová pole, burácející vodopády… a to vše jen dvě hodiny jízdy z Reykjavíku. A přesto zůstává tento region stále do značné míry mimo turistické radary. V roce 2016 se to možná trochu změní, protože nedávno byla pro veřejnost otevřena uměle vybudovaná ledová jeskyně Into the Glacier v ledovci Langjökull. Dá se očekávat, že v této aréně živlů brzy vyroste nová turistická infrastruktura.

Přestože se Západní Island prostírá jen dvě hodiny jízdy od hlavního města Islandu (úhledného malého Reykjavíku), turisté jej většinou míjejí bez povšimnutí. Tento rozlehlý a rozmanitý region má to nejlepší z neobyčejné islandské přírody: ledovce zahalené do mraků, rozeklaná lávová pole protkaná gigantickými lávovými tunely, burácející vodopády i bujně zelené louky, které se báječně hodí k vyjížďkám na koni. 90 km dlouhý poloostrov Snæfellsnes a národní park Snæfellsjökull korunuje zářivá čepička ledovce Snæfellsjökull, který získal nesmrtelnost v románu Julese Verna Cesta do středu Země. A k tomu velryby, tuleni, papuchalkové a desítky dalších mořských ptáků, kteří dovádějí na pobřeží.

 Bílý dům v osadě Arnarstapi na poloostrově Snæfellsnes

Bílý dům v osadě Arnarstapi na poloostrově Snæfellsnes. ©David Noton/Lonely Planet.

Island zažívá nárůst turismu ve dvouciferných číslech (jen v roce 2014 o 24 %!) a stal se nesmírně vyhledávanou turistickou destinací. Zdejší infrastruktura teprve začíná nabírat tempo, ale už se tu objevují nové penziony, restaurace a kavárny. V roce 2016 se do mezinárodního povědomí konečně dostane i západní část země – právě tu byla otevřena nová, uměle vybudovaná jeskyně Into the Glacier v ledovci Langjökull. Navštivte tento rozkvétající region dřív, než jej zaplaví davy turistů!

Zážitky, které změní váš život

Západní Island je jako hozená rukavice, když dojde na to, naplánovat si dobrodružství. Co byste dělali radši: prozkoumali novou ledovou jeskyni v Langjökullu, v národním parku Snæfellsjökull vyšplhali na ledovec, který inspiroval Julese Verna, pozorovali kolonie papuchalků nebo sledovali velryby vyskakující nad hladinu moře u poloostrova Snæfellsnes? Ale možná byste se raději vydali do vnitrozemí na obrovité lávové pole Hallmundarhraun a prolezli Víðgelmir, největší islandský lávový tunel? Výběr je na vás.

Ledovcové jezero Jokulsarlon

 Ledovcové jezero Jokulsarlon, část ledovce Vatnajökull.©Gary Latham/Lonely Planet.

Co zrovna letí

Západní Island se objevuje na obrazovkách od Hollywoodu po HBO. Zkuste si najít film Walter Mitty a jeho tajný život, ve kterém Ben Stiller na skateboardu projíždí kolem západoislandské hory Kirkjufell (nejfotografovanější na Islandu). V televizním seriálu Hra o trůny zase můžete vidět místní faunu (zejména jednu islandskou kozu, kterou sežere drak).

Hora Kirkjufellsfoss na poloostrově Snæfellsnes

Hora Kirkjufellsfoss na poloostrově Snæfellsnes, Iceland. ©Markus Ulrich/500px.

O čem se mluví

Jak začíná na západním Islandu nabírat obrátky turismus, vyvstává otázka, jakým způsobem rozšířit turistickou infrastrukturu, a zároveň zachovat panenskou krásu tohoto regionu. Například Fljótstunga, farma, penzion a umělecký ateliér v jednom, zpřístupňuje návštěvníkům nedaleké lávové tunely a snaží se při tom dodržovat ekologicky a kulturně citlivý přístup.

Nejbizarnější podívaná

Farma v Bjarnarhöfnu je předním výrobcem fermentovaného žraločího masa hákarl, tradiční (a pronikavě vonící) islandské speciality. Maso žraloka grónského, ze kterého se tato dobrůtka připravuje, je v syrovém stavu jedovaté, ale fermentace toxiny neutralizuje. Malinké bjarnarhöfnské muzeum vypráví historii této kulinářské kuriozity. Ale měli byste se slitovat a tuto lahůdku si odepřít – žralok grónský je klasifikován jako téměř ohrožený (NT) na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN.

Zcela unikátní

Západní Island vyniká svým bohatým kulturním dědictvím. Nachází se zde nejvyšší koncentrace vikinských sídel na celém Islandu. Borgarneské Settlement Centre nabízí fascinující vhled do historie islandských osad a tzv. „věku ság“ a vypráví o neuvěřitelných dobrodružstvích Egila Skallagrímssona (ze Ságy o Egilovi) a jeho rodiny. Po celém okolí jsou rozesety mohyly, které označují tehdejší místa dění. Ve vnitrozemním Reykholtu žil (a nakonec byl také zabit) jeden z nejvýznamnějších středověkých náčelníků a učenců Snorri Sturluson, který sepsal velkou část dějin z věku ság. V kraji Dalir, nádherné scenerii zvlněných polí a řekami vymodelovaných vyvýšenin, se odehrává Laxdæla, jedna z nejoblíbenějších islandských ság. Farma Eiríksstaðir prý zase byla domovem Erika Rudého, jehož syn Leif Eriksson byl prvním Evropanem, který navštívil Ameriku.

Zaujal vás Island, chtěli byste na vlastní oči vidět čistou přírodu, procházet se kolem vodopádá a ledovců? Více tipů o této krásné zemi hledejte na webu v destinaci Island.

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Další článek

Nové obzory v zemi vycházejícího slunce

Související články

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Kde "Ledová země" zahřeje

Zažíváte-li někdy chvíle, kdy byste se nejraději ocitli na jiné planetě a měli od všeho a všech klid, Island vám to splní se vším všudy. Přesvědčte se na vlastní oči a zasoutěžte si o jeden ze tří průvodců Lonely Planet – Island. Ne náhodou je Island oblíbenou lokací filmařů, pokud jde o scenérie vskutku mimozemské (Interstellar, Batman začíná, Thor, Star Trek). Vysoké štíty hor, sopečné krátery jako Askja, z moře se před očima rodící ostrov Surtsey, nekonečné planiny zničehonic rozpuklé v hluboké průrvy (euroasijská a severoamerická…