Andaluské perly – města, která okouzlí každého

Getty Images

Na úplném jihu Španělska a na dohled od Afriky leží Andalusie, kam každý rok míří velké množství návštěvníků. Není divu, nejteplejší oblast Evropy je pro mnohé kouskem exotiky v bezpečí evropských standardů. Navíc nabízí unikátní kombinaci úžasných přírodních krás a okouzlujících historických měst, která se vám vepíšou do srdce. Z jejich uliček přímo sálá historie a užijete si v nich skvělou kombinaci památek, kulturního vyžití a jedinečné andaluské gastronomie. Jaká města tedy při toulkách krajem pomerančů a věčného sluníčka rozhodně nevynechat?

Malaga

Toto tepající město na jižním pobřeží Španělska v sobě má od každého trochu. Je to moderní metropole s necelými dvěma miliony obyvatel, ale také rušný přístav a historické město s křesťanskými i muslimskými památkami. Dopoledne tu můžete strávit poznáváním památek, odpoledne odpočinkem na pláži a večer se dobře pobavíte v některém z místních barů. Malagou zkrátka nebude nikdo zklamaný, je to skvělá přímořská základna pro výlety po okolí, ať už se chystáte navštívit další známá města, nebo úchvatné hory.

Granada

Granada po celém světě proslula palácovým komplexem Alhambra, jednou z nejznámějších památek ve Španělsku. A přestože jsou tyto paláce úžasné, rozhodně to není to jediné, co tato metropole v podhůří nejvyššího španělského pohoří nabízí. Přímo pod vrcholky zasněžené Sierra Nevady se můžete projít muslimskou čtvrtí, nebo navštívit kapli, kde odpočívají ti vůbec nejznámější španělští panovníci vůbec, Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský. Až už ale budete z proplétání se městskými uličkami unavení, můžete si užít i další lákadla Granady. Město je například jedním z posledních v Andalusii, kde si můžete sednout do baru a ke každému nápoji zdarma dostanete tapas, tedy malou porci nějakého jídla. Návštěva tapas barů se tak stává oblíbenou večerní kratochvílí turistů i místních.

Antequera

Antequera nepatří mezi nejznámější andaluská města, a přesto by se měla stát součástí vašeho itineráře, pokud se budete chystat do Andalusie. Návštěvu historického centra města navíc můžete propojit s některou z místních přírodních atrakcí. Nedaleko najdete proslulý El Torcal, unikátní vápencové skalní město. Kousek od města také leží dominantní Skála zamilovaných, ke které se navíc pojí krásná legenda o lásce mezi maurskou dívkou a křesťanským chlapcem.

Ronda

Kdo přijíždí do Rondy ze severu vůbec nemusí tušit, co toto krásné městečko skrývá. Cesta vede poměrně po rovině a již brzy se ztratíte v úzkých andaluských uličkách mezi bílými domky. To největší lákadlo Rondy na vás ale čeká až na druhém okraji města. Ronda totiž stojí přímo u skalnatého srázu, takže je z ní rozhled do celého širého okolí. A nejen to, Ronda je také úžasné město k pozorování z dálky, okolní krajina je totiž opravdu jedinečná. Přímo pod městem na skalách dokonce leží jedna z mála jihošpanělských via ferrat, jež nabízí výhled na světoznámý vysoký most, který je dominantou tohoto města.

Sevilla

Ve španělském vnitrozemí se skrývá další perla jižního Španělska, krásná Sevilla. I z tohoto města doslova sálá historie a nemůže tedy chybět na programu žádného poznávacího zájezdu do Andalusie. Najdete tu pevnost Alcázar, staré centrum města, ale i modernější části. Velmi oblíbený je například park María Luisa s řadou unikátních míst, ke kterému přiléhá Plaza de Espaňa. Toto náměstí s paláci v okolí bylo zbudováno pro Iberoamerickou výstavu v roce 1929. Najdete tu kachlíkové mozaiky, které představují jednotlivé provincie celého Španělska. V minulosti byla navíc právě Sevilla hlavním přístavním městem, odkud po řece Guadalquivir vyplouvaly lodě směrem do Ameriky a za velkými objevy.

Cordóba

Zapomenout rozhodně nesmíme ani na poslední z andaluských krásek, Cordóbu. Dominantou města je bezpochyby bývalá mešita. Dnes je využívána jako křesťanská katedrála, ale stále v ní najdete velké množství prvků islámu i maurské kultury. Celá Cordóba je velmi ovlivněna Maury, jejich kulturou a architekturou, protože v minulosti tvořila hlavní město islámského emirátu v Al-Andalus. Své nezpochybnitelné kouzlo mají i židovská čtvrť a stará synagoga v jiné části města.

Autorka: Lucie Šajnarová, CK Mundo

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Andalusie a Španělska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK Mundo

Předchozí článek

Nejlepší tipy na cestu do Bhútánu

Další článek

LP Magazine 03/2022

Související články

Články

Kantábrie - objevte dosud málo navštěvované pobřeží severního Španělska

Maličká Kantábrie, krásně rozprostřená na severním pobřeží Pyrenejského poloostrova, nabízí naprosto odlišný pohled na Španělsko. Cizinci ji zatím moc neobjevili, španělští turisté je převyšují v poměru 4 ku 1, ovšem tento pohostinný, zelený region nabízí nespočet zajímavostí a nádhery na relativně malé ploše. Svěží kantábrijská krajina ukrývá jedny z nejzvláštnějších, pravěkých, jeskynních maleb světa, desítky úžasných a neobjevených pláží a jedno z nejkrásnějších, ale také nejvíce přehlížených pohoří Evropy, Picos de Europa. V centru toho všeho leží Santander, živoucí hlavní město Kantábrie. Městečko…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…