Andalusie - perla jižního Španělska

© Marbella, pixabay

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat.


Andalusie1

Centra Andalusie

Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho staletí jsou zde v jednom celku zakomponované prvky čistě křesťanské, ale i musulmánské kultury. Naproti tomu Sevilla vás ohromí svým rozlehlým náměstím Plaza de España v lehce benátském stylu.

Andalusie4

Granada

Granada je ovšem vším, čím je Andalusie. Po sedm století obývaná musulmány. Tato perla Evropy si až do dnešních dob zachovává charakteristické rysy dávné, vyspělé arabské kultury. Neberte si mapu. Ano, některé části, jako třeba úplně starý původní Albaycín, se mohou zdát poněkud zmatečné, ale věřte své intuici, nechte se provázet vůněmi orientu, kávy a čaje a všudypřítomných tapas. Nakonec cesty jsou jen dvě, nahoru a dolů klikatými uličkami lemovanými bílými domky. Na prohlídku granadské dominanty Alhambry si ponechte celý půlden. Jejími komnatami a zahradami se můžete toulat celé hodiny a obdivovat detaily této úchvatné stavby.

Chcete jen vstřebávat atmosféru teplého a temperamentního jihu? Hlavní katedrála je tím nejlepším místem. Sedněte si na široké mramorové schody právě před ní, zaručeně spatříte i nějaké pouliční hudební či taneční představní. Nebojte se také vyrazit mírně za hranice samotného města. Najděte si směr na Sacramonte a udělejte si delší procházku. Budete stále ve městě, ale tak trochu mimo něj. Pohledy, které se vám otevřou, jak na Granadu, tak majestátné pohoří Sierra Nevada, se vám nikdy nevymažou z paměti. I proto se v jednom španělském přísloví říká, že není snad větší škody, než býti slepým v Granadě.

Pokud vás po tom všem putování mírně bolí tělo, máte několik možností, jak relaxovat. Granada nabízí původní staré arabské lázně. Proklouznete opravdu do jiného světa architektury lázní. Čeká vás více bazénů s různě teplou vodou, občerstvení v podobě tuaregu a pokud jste ochotni si připlatit, tak i masáže. Táhne-li vás více příroda, je možnost vydat se na túry v Sierra Nevadě, kde jste autem za necelou hodinu a od října do dubna si tam můžete i zalyžovat. Láká-li vás moře a pláž, platí to stejné, necelá hodina a můžete si zaplavat ve Středozemním moři. Granada je směsicí dávných severoafrických kultur a současné Evropy. Je to zvláštní kombinace obou těchto světů a je jen na vás, jak si ji užijete. Nechte se ale naladit tou uvolněností a pohodou, teplem, vůněmi a chutným jídlem, městem, ale i přírodou, úchvatným výhledy... a prostě jen tak poseďte.


Andalusie2

 

Místní chutě

Začněte hned ráno typickou snídaní. Ve většině kaváren vám nabídnou tostada con tomate, což je čerstvá opečená bagetka s nastrouhanými rajčaty. Zní to poněkud obyčejně, ale doladíte si to podle svá chuti solí, pepřem a kvalitním olivovým olejem a zjistíte, že víc nepotřebujete. Větší gurmáni mohou požádat o extra porci sýru nebo uzené šunky jamón. Paella má svůj původ ve Valencii, ale podává se po celém Španělsku. Tato speciálně uvařená rýže by se nejčastěji měla podávat s mořskými plody, ale najdete veškerou možnou úpravu i pro ty, kteří se v mořských plodech zcela nelibují.

Při objednávání si dávejte pozor. Většinou si neobjednáváte jednu porci pro sebe, ale servíruje se celá pánev, ze které se najedí minimálně dvě osoby. Co nerozlučně patří ke španělské gastronomii, to jsou tapas. Vyrazíte-li jen na víno či pivo, nebo tzv. tinto de verano, což je mix limonády a červeného vína, ve většině andaluských barů dostanete naví také tapas, tedy menší chod na zobání k pití. Variace tapas se liší bar od baru, někde dostanete např. jen misku oliv, jinde malý hamburger s opečenými bramborami, těstovinový salát, rybu, paellu, pizzu, tortillu. Neváhejte a zkuste obejít více barů a zjistěte, kam má cenu se zase vrátit. V průměru zaplatíte za jeden nápoj a tapas dohromady 2,5 Eur.


Andalusie3

 

Přeprava po Španělsku

Španělsko má poměrně hustou síť autobusového spojení. V každé části Španělska je dominantní jiná dopravní společnost. Snad nejvíce spojů vám poskytne ALSA. Spoje, jejich časy a ceny jsou dobře dohledatelné on-line. Vlakové spojení není tak běžné, jako v jiných částech Evropy a je o něco draží, celkově bych ho nedoporučovala. Pokud se potřebuje přepravit opravdu na větší vzdálenosti, neváhejte vyhledat levné lety, např. mezi Barcelnou a Málagou či Valencií nebo hlavním městem. Ve Španělsku má téměř každé větší město letiště, cena letenek se ale také odvíjí od velikosti a frekventovanosti daného letiště.

Pronajmout si auto, je, asi jako v každé zemi, nejsvobodnější možnost přepravy. Silnice jsou vždy ve výborném stavu a můžete si vybrat, jestli využijete jejich placené úseky, které se ale o moc neliší než ty neplacené. Na mapě je velmi snadno rozeznáte podle barevného označení. Zarezervujte si své auto ještě z doma a vydejte se směrem na jih! ADIOS!


Andalusie5 
  • Autorka Lenka Kuřátková - učitelka cizích jazyků na volné noze, která využívá každého volna k objevování různých částí světa. Na jih Španělska se vrací stále, ale vydává se třeba i do hloubky sumaterské džungle či džungle japonských megaměst.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Andalusie a Španělska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Kuřátková

Předchozí článek

Aarhus pro začátečníky

Další článek

Albanian Challenge – Albánská výzva

Související články

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…