Alentejo patří k nejbáječnějším dosud neobjeveným kulinářským destinacím na světě. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska.
V oblasti se vyrobí polovina z celostátní produkce vína a vaří se tu řada nejproslulejších jídel. A krom toho tu najdete nejautentičtější restaurace v zemi – podniky, jež vyzdvihují staletí staré recepty a bytostné propojení s místní půdou.
Kulinářské poklady
Alentejská kuchyně není ani přehnaně honosná, ani přehnaně prostá. Jednoduše dává vyniknout bohatství surovin oblasti i staletým kulinářským tradicím. Stavebními kameny nadčasových receptů jsou čerstvý chleba, olivy, lesní houby, chřest, solená treska, divočák a olivový olej. Hlavní zdejší hvězdou je vepřové, zvláště porco preto (černé vepřové), mimořádně šťavnaté maso z prasat chovaných v dubových lesích a krmených převážně žaludy. V Alenteju se vyrábějí také vynikající sýry a určitě stojí za to vydat se na pouť do Serpy a ochutnat stejnojmenný queijo de Serpa, krémový, velmi aromatický sýr z ovčího mléka.
Nápadité kombinace nabízejí mnohá místní jídla, například carne de porco à Alentejana, místní „surf and turf“ z vepřového a škeblí, často připravovaný v zakryté měděné nádobě. Chleba je také často používán v zajímavých kombinacích, jako je açorda – chlebová polévka s česnekem, bylinkami (obvykle koriandrem) a olivovým olejem. Další oblíbenou klasikou je migas, což jsou chlebové drobty s olivovým olejem, česnekem a horkou vodou, podávané k vepřovému.
Božské dezerty
Ke krajovým specialitám však nepatří jen předkrmy a hlavní chody. V mnoha městech a vesnicích připravují lahodné zákusky a dezerty, včetně variant, které nikde jinde nenajdete. Podle tradice začaly jako první péci dezerty jeptišky v klášterech v 15. století. Recepty se předávaly z generace na generaci a každý klášter je střežil jako vzácné tajemství. I dnes vyrábějí řadu nejlepších zákusků jeptišky – a jejich produkty jsou široko daleko známé jako doces conventuais (klášterní sladkosti).
V Évoře nabízí ochutnávku nebesky dokonalých dobrot Pastelaria Conventual Pão de Rala. Cukrárna vydlážděná klasickými kachlíky prodává řadu hříšných pokušení, jako je typický pão de rala, mandlový koláč se žloutky a citronem.
Pro Alentejo je typická také sericaia, piškot se skořicí a švestkami v sirupu. Přestože je dezert oblíbený v celém kraji, za jeho hrdého původce se považuje město Elvas, které patří k nejlepším místům, kde jej ochutnat.
Portalegre si zaslouží zvláštní zmínku díky svým obyvatelům, kteří milují dezerty, a řeholním řádům, které tradiční dobroty stále připravují. Každé jaro se tu pořádá Trh klášterních sladkostí, nabízející možnost pochutnat si během tří dnů koncem března na vynikajících lahůdkách.
Vinařské výpravy
Podobně jako portugalská kuchyně jsou mimo vlastní zemi téměř neznámá i alentejská vína, díky nimž je však cestování tímto krajem ještě příjemnější. Objevíte tu řadu výjimečných druhů: směs plných tělnatých červených a lehkých vyvážených bílých se produkuje v osmi vinařských oblastech.
Dobrým místem, kde začít, je évorské informační centrum a prodejna vín při Alentejské vinařské stezce (Rota dos Vinhos do Alentejo). Zde můžete ochutnat řadu vín, vzít si mapy a získat seznam nedalekých vinařství pořádajících ochutnávky.
Máte-li méně času, zamiřte do Herdade do Esporão. Úctyhodné vinařství, které stojí jižně od vísky Reguengos de Monsaraz, využívá postupů biozemědělství a pěstuje na sedmi stovkách hektarů přes čtyřicet odrůd révy. Dopřát si můžete ochutnávku či prohlídku vinařství, ale nejlepší je zajít na jídlo do zdejší restaurace. Šéfkuchař Pedro Pena Bastos vaří sezonní jídla ze surovin, které pocházejí od místních producentů. Jídla, jako je alentejské jehněčí s ovčím tvarohem a růžičkovou kapustou, krásně doplní tělnaté, dobře strukturované víno Esporão Reserve. Pokud si sem zajdete na jídlo, musíte samozřejmě s nějakou tou sklínkou počítat.
Hodování s atmosférou
Při hodování v Alenteju nejde jen o vynikající jídlo a víno. Jde také o prostředí. Toužíte-li se octnout trochu mimo vyšlapané trasy, objevíte tu řadu okouzlujících míst: malé rodinné jídelny zastrčené v úzkých uličkách středověkých vesnic, restaurace s kamennými zdmi na zamlžených kopcích, útulné hospůdky, kde místní štěbetají nad talíři s bacalhau (treskou) a víno se nalévá přímo ze sudu.
Vysoko ve vsi-citadele Monsaraz si dobrosrdečná Dona Isabel zajistila zástupy místních obdivovatelů svým nakažlivým humorem a vynikajícím kuchařským uměním, které předvádí ve své rustikální jídelně Sabores de Monsaraz na útesu. Všechna jídla jsou s úzkostlivou péčí připravována výhradně z nejkvalitnějších surovin. Nesmírně oblíbené jsou štědré porce bacalhau dourado (tresky s vejci a brambory), po nichž se jako dezert báječně hodí sericaia (piškot se švestkami v sirupu).
V bludišti uliček évorské čtvrti Mouraria stojí maličká devítimístná Botequim da Mouraria, nabízející intimní prostředí a báječné kulinářské zážitky, za nimiž stojí manželský pár. Nadšený senhor Domingos v roli hostitele a sommeliéra vítá hosty, dolévá víno a radí při výběru pokrmů z jídelního lístku, který se mění každý den. Jeho žena Florbela zůstává v zákulisí, kde vaří vynikající dobroty, jako je porco preto a další alentejské lahůdky.
Alentejo má pouze malý úsek pobřeží, které je však nádherné. Představte si půvabné pláže, pěšiny na útesech, a co je hlavní, vynikající plody moře. Vila Nova de Milfontes oplývá vším výše jmenovaným a navíc se pyšní proslulou restaurací s názvem Tasca do Celso. Restaurace s nádhernou atmosférou, rozlehlým vinným sklípkem a burácejícím ohněm v krbu nabízí výborné alentejské speciality, včetně nejlepších plodů moře široko daleko.
Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.