Agroturistika - dovolená na farmě

Vzpomínky na prázdniny strávené u babičky a dědy na venkově, kde běhaly po dvoře slepice a okolní louky byly poseté ovcemi, se z paměti vybaví mnohým z nás. V rychlém tempu dnešní technologické společnosti se k zábleskům bezstarostných časů v přírodě a k jednoduchému stylu života ve volných chvílích rádi vracíme. I proto se mezi tipy na dovolenou stále více prosazují adresy prostých statků a farem, které nám v rámci populární agroturistiky nabízí v náručí přírody na čerstvém vzduchu několik dní spočinout.

Rodinná farma Il Capoverso v Toskánsku vás nadchne svou autentičností a vřelou pohostinností @Lenka Nechvátalová

 

Opusťte fantazii o pětihvězdičkovém hotelu se snídaní formou bufetu a představte si, jak ráno hladíte bosou nohou rosu v trávě s výhledem do krajiny. Jak se pozdravíte s východem slunce za kopcem a zamíříte do stodoly, kde na vás na dřevěném stole čeká sklenice čerstvého mléka a chléb s domácím sýrem doplněným o bylinky ze zahrady. Ať už v Čechách nebo v zahraničí, prázdniny na statku vás přitažlivostí otevřeného prostoru, hvězdné oblohy a nekonečného ticha chytnou za srdce. 

Romantické Toskánsko 

Propadnout lásce k jižnímu poloostrovu a Toskánsku je pro každého, kdo tuto oblast navštíví, snadnou záležitostí. Pět červencových dní jsem se na jedné z místních farem den co den budila s výhledem do zeleně ozdobené kvetoucími oleandry. Statek, který jsme si s přáteli na týden pronajali, byl datován k roku 1718 a současní majitelé Chiara Dallera s jejím mužem Gianlucou Cigoli po letech rekonstrukce uvedli domy do okouzlujícího stavu. Kamenné zdi stále dýchají svým starobylým původem a nábytek ve stylu vintage s levandulí vonící z každého kouta navozují opravdu autentickou atmosféru romantického Toskánka, jak bychom o něm mohli číst v italských románech. Jejich farmu pod názvem Il Capoverso najdete kilometr od centra historického městečka Monte San Savino na křižovatce cest vedoucích do dalších nedalekých a oblíbených míst jako jsou Arrezo, Siena nebo Florencie. Nejen tady, ale pro celou oblast Toskánska je pojem agroturistika typický. Staré usedlosti se proměňují v útočiště městským rodinám, které potřebují v náručí přírody vydechnout a načerpat síly. 

Základy domů centra Il Capoverso se datují k roku 1718 a farmu obklopuje přes tisíc původních olivovníků @Lenka Nechvátalová 

 

Manželský pár původem z Milána opustil městský život úplně a v průběhu patnácti let tu vytvořil příjemné místo k životu obklopené sady olivovníků a ovocnými stromy z původních odrůd a se zahradou, kde pěstují zeleninu a chovají včely, vše cestou přírodních metod, které respektují životní prostředí.  Hosty ubytovávají ve třech slunných příjemných apartmánech, v horkých letních dnech oceníte koupel ve venkovním bazéně a večery jsou krásné pro posezení na terase u dobrého místního vína. V červnových nocích vás tu oslní magická záře světlušek v zahradě. Il Capoverso se také pyšní produkcí svého vlastního extra panenského olivového oleje, který se na farmě vyrábí vždy během listopadu a na pomoc se sklizní se na farmu sjedou všichni rodinní příbuzní. Chiara s Gianlucou své místo pronajímají v průběhu celého roku a vy je při vaší návštěvě můžete sledovat v péči o zahradu a dozvědět se od nich několik dobrých tipů k pěstování plodin. Do Il Capoverso se tedy jezdí v rámci populární agroturistiky pouze odpočívat a rekreovat. Existují ale i místa, kde ocení, když přiložíte ruku k dílu. 

Gianluca Cigoli vysvětluje proces vlastní výroby extra panenského olivového oleje, která přichází s každým podzimem @Lenka Nechvátalová  

 

Hned o pár set metrů dál od Il Capoverso v blízkosti města Monte San Savino bydlí mladý soused Francesco Piattelli Palmarini. Jeho centrum Maraviglia dává návštěvníkům šanci zapojit se do práce na zahradě nebo do oprav starého domu po jeho rodičích výměnou za jídlo a ubytování. Také jeho statek slouží jako místo k jógovým pobytům a aktivnímu odpočinku. Více na https://www.maraviglia.net/. 

Centrum Maraviglia vás pohostí a zároveň vyzve, abyste přiložili ruku k dílu, ať už na zahradě, nebo při opravách domu @Lenka Nechvátalová 

Práce na farmě

Moji přátelé Ivana s Markem strávili prací na farmě v zahraničí několik sezón a procestovali celý svět. Pravidelně se přitom vraceli do Svanholmu, na komunitní farmu nedaleko obce Skibby, šedesát kilometrů od Kodaně na ostrově Sealand v Dánsku. Její základ tvoří ideály týkající se ekologie, sdílení příjmů, komunitního života a samosprávy. Do Svanholmu může přijet každý, kdo má zájem něco předat a něčemu novému se přiučit. Délka pobytu se často velmi liší, někdo tu stráví čtrnáct dní, ale většinou lidé přijíždí v řádu měsíců. Ve Svanholmu potkáte hodně Evropanů, pár Američanů, Japonce i Jihokorejce. Můžete si vybrat, jestli budete pracovat v zemědělství (agriculture group), nebo pomáhat v kuchyni (kitchen group), anebo pracovat ve třetí skupině (building group), která se hlavně stará o údržbu budov, sekání trávy a podobně.  Pracuje se vždycky šest hodin denně (8-12h, 13-15h) a dobrovolník má za to bydlení (svůj vlastní pokoj) a jídlo. Oběd se vaří ve všední dny a večeře každý den kromě středy, jinak si člověk vaří sám. Je zde obrovská sdílená kuchyně, kde si může každý vzít úplně cokoli.

Komunitní centrum Svanholm sdružuje lidi z celého světa už od sedmdesátých let a snaží se jít příkladem soběstačnosti @Ivana Pohořalová

 

Ivana s Markem na farmě nebyli v režimu dobrovolníků, ale pracovali za mzdu, hlavně na poli, a také balili zeleninu na prodej. Svanholm má svůj vlastní obchůdek, ale především prodává zeleninu do restaurací v Kodani a také se samozřejmě se snaží o soběstačnost, takže dodává zásoby do společné kuchyně. Ivana si tamní práci moc chválila a přišlo jí neuvěřitelné, že komunita funguje už od sedmdesátých let. Je do ní zapojeno okolo stovky lidí, díky kterým se naučila spoustu věcí, včetně toho vážit si zemědělců a lidí, kteří něco vytváří. Naučila se také respektovat přirozený chod života, pozorovat přírodu a být s ní v souladu. Poznala mnoho skvělých lidí různých národností a zjistila, jak důležitá je ve všem, co děláme, tolerance. Webové stránky komunity najdete pod adresou www.svanholm.dk , kde získáte veškeré informace o dobrovolnictví a dalších možnostech pobytu. Ivanu s Markem dobrovolnictví na farmě v zahraničí inspirovalo natolik, že v současnosti kupují vlastní statek na jihu Moravy, kde podobnou komunitní farmu chtějí pro lidi z celého světa postavit také.  

Dobrovolnictví v osvědčených projektech

Pokud tedy máte rádi aktivní odpočinek, nevadí vám vyhrnout rukávy a zašpinit si ruce, prozkoumejte další možnosti cestování po farmách přes osvědčené celosvětové organizace. Jednou z nich je WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), která spojuje po celém světě lidi, co si přejí nějakou dobu žít jinde a něčemu se na ekologických farmách přiučit. Majitelé farem nabízející ubytování se pro změnu chtějí o svůj životní styl podělit a pomoc dobrovolníků vítají. Taková místa najdete v Africe, Americe, Asii, Evropě, na Středním východě i v Oceánii. Dalším projektem fungujícím na podobném principu je HelpX a také Workaway čítající téměř čtyřicet tisíc registrovaných farem ve více než 177 zemích světa. Na webových stránkách https://www.workaway.info/ se dočtete o všech pozitivních přínosech práce v zahraničí od poznání nových kultur, zlepšení jazyka až po vytvoření nových přátelství a získání cenných zkušeností z rozličných oborů od stavění, včelaření, práci s bylinkami i chování zvířat. Na Workaway je zaregistrováno i přes sto šedesát českých projektů, které hledají dobrovolníky a jsou útočištěm pro cestovatele ze všech koutů planety.

Terra Farma je rodinným projektem ve Středočeském kraji, který vítá pomoc dobrovolníků z celého světa @Terra Farma

 

Loni v létě jsem navštívila jeden z nich – Terra Farmu, malou rodinou farmu ve Středočeském kraji, která má vzdělávací charakter. Učí návštěvníky, odkud pochází jídlo a jak se dostává na stůl počínaje dojením koz, přes výrobu sýrů a pečení chleba. Terra Farma se datuje v rodině už po čtyři generace a neustále se obnovuje a roste. V současnosti obdělává pět hektarů půdy, produkuje vlastní mléko i maso, díky slepicím je zásobená domácími vajíčky, má dostatek vlastního ovoce i zeleniny a bylinkových čajů – vše organické. Na farmě žije Václav Trávníček s jeho ženou Bethany Staneland a s jejich dvěma dětmi.  Pozemek je obklopený lesy a loukami. Nachází se jen hodinu jižně od Prahy, kam se dá snadno dostat i hromadnou dopravou. Farma pravidelně hostí dobrovolníky ze všech možných částí světa včetně rodin, které se přijedou ubytovat třeba i na tři měsíce a něčemu se chtějí naučit. Václav s Bethany rádi sdílí své zkušenosti a vize o ekologicky udržitelném životě. Navíc se od nich kromě farmaření můžete dozvědět i něco o šití, pletení, plstění nebo zpracování dřeva. Sami ocení, když jim pomůžete s prací na zahradě, opravami statku, s dětmi, vařením i uměleckým zkrášlením prostoru.  Více informací najdete na http://terrafarma.cz. 

Terra Farma je vzdělávacím projektem, kde se naučíte vyrábět sýry i péct domácí chleba @Terra Farma

 

Ať už se rozhodnete strávit volný čas na farmách v České republice, nebo vycestujete za naše luky a háje do vzdálenějších míst, počítejte s neocenitelnou zkušeností, která rozšíří vaše obzory stran komunitního žití a spojení s přírodou. Připravte se na částečnou ztrátu soukromí a vystoupení z vlastního komfortu, který však vyváží osvěžující zkušenost s jiným způsobem žití a navázání nových často velmi vřelých a upřímných přátelství s podobně naladěnými lidmi, jako jste vy. 

Autorka Lenka Nechvátalová o sobě: "Jsem novinářka, cestovatelka a dobrodruh. Rána začínám s jógou, večer nazouvám boty na tango. Miluju lidi, svobodu a v multikulturním prostředí jsem jako ryba ve vodě. Předchozí práci v tradičních médiích jsem vyměnila za život s batohem na zádech a čelím dobrodružství zvanému život. Ráda čtu, naslouchám a létám. Věřím, že kulturní bariéry překoná otevřené srdce."

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Nechvátalová

Předchozí článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Další článek

Fototrip na nejvyšší horu Slovinska - Triglav

Související články

Články

TOP 10 evropských destinací pro rok 2019

Hlavní evropské destinace, které byste si letos neměli nechat ujít. Experti na cestování z našeho týmu Lonely Planet prozkoumávali vzdálená pobřeží, bzučící města a neobjevené regiony Evropy, aby pro vás našli ta nejlepší místa k návštěvě v tomto roce. Od lesů s medvědy až po města s vinicemi patří těchto deset destinací, které jsme vybrali, k nejvíce vzrušujícím místům na našem kontinentu. Máme pro vás směsici osvědčených favoritů i méně známých zázraků, které se pro rok 2019 nachází v centru pozornosti. Jediné, v čem se musíte rozhodnout, je kam vyrazit jako první. V drsné krajině slovenských Vysokých Tater se daří medvědům hnědým. © vencavolrab / Getty Images 1. Vysoké Tatry, Slovensko Existuje něco mýtického ohledně krajiny Vysokých Tater na Slovensku - vznešená říše křivolakých vrcholů a hlubokých vodopádů, kde sněhová deka přikrývá půdu a kde děsivá…

Články

Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty. Florencie z ptačí perspektivy Renesanční dáma Florencie Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek. Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…