Getty RF

Pobřežní město Maroka, ležící u Atlantského oceánu, jinak zvané jako „Perla marockého pobřeží“. Důležité místo co se týče rybářského průmyslu. Agadir můžeme považovat za nové a moderní město, i když jeho historie spadá až do středověku. V roce 1960 totiž zasáhlo město ničivé zemětřesení o síle 5,7 Richterovy stupnice, při kterém zahynulo přibližně 15 000 osob a velká část města ležela pod troskami. V současné době tedy v Agadiru najdeme spoustu novostaveb, luxusních hotelů a další nové projekty se stále budují a město se neustále rozvíjí.

Za čím tedy vyrazit do Agadiru? Město láká své turisty především k Atlantskému oceánu a plážovému povalování. Nenechte se však zmást, abyste si užili polehávání na pláži, musíte si v první řadě zaplatit hotel s vlastním přístupem k moři, protože místní lidé na městských plážích nejsou zvyklí především na turistky v bikinách, takže by se tyto ženy mohly snadno stát středem pozornosti, což není v těchto zemích vhodné. Důležité je také pořádně si zjistit teplotu oceánu, a i když se může zdát, že v Africe musí být vždy teplé počasí, není to pravda. I v nejteplejších měsících, což je období od července do října, dosahuje oceán teploty pouze okolo 20°C, a ovzduší v tyto měsíce dosahuje cca 30°C. Nejspíš se tedy shodneme na tom, že Agadir není tak úplně plážové letovisko do kterého byste vyrazili na rodinou dovolenou, ale co ve městě dělat? Pojďme se tedy společně podívat na tipy, jak si užít Agadir.

 

Kasbah Agadir Oufella

Tato pevnost byla postavena v 16. století za účelem ochrany proti invazím, zejména těm portugalským. Leží ve výhodné poloze na kopci, takže je odtud výhled na celé město. Při zemětřesení byla pevnost částečně zničená a na jejím místě dnes stojí pouze zdi. 

Oufella se stala turistickou atrakcí právě kvůli nádhernému výhledu na celé město a oceán. Navíc ještě před nedávnem byla na pevnost poměrně těžká doprava, kdy museli lidé nahoru vyjet taxíkem, nebo autobusem, ale pouze pod kopec. Nově od léta roku 2022 je na Kasbah vybudovaná lanovka, která vás sveze téměř 2 km daleko až na samý vrcholek pevnosti. Zpáteční jízdenku pořídíte za 8O dirhamů, což je do přepočtu zhruba 190 Kč. Lanovka vyjíždí ze stanice s názvem „Dania Land“. Nejlepší denní doba, kdy se na pevnost vydat je rozhodně před setměním, takže se podíváte za světla na krásný výhled, a následně můžete sledovat nádherný západ slunce nad vodní hladinou a až se setmí, celý Kasbah se rozzáří. 

Croco Park

Pokud milujete zoologické zahrady, máte děti, nebo se zkrátka chcete jen podívat na zvířata hodně zblízka, určitě si na bucket list musíte připsat Croco Park. Jedná se o menší ZOO koutek, ale s hodně zvířaty a nádherným prostředím. Uvidíte zde stovky krokodýlů, opice, Anakondy, želvy a leguány. Součástí areálu je také obrovská kaktusová zahrada s neuvěřitelně vysokými kaktusy různých druhů. V Croco parku uvidíte v přímém přenosu, jak se krokodýli stravují, což je úžasná podívaná probíhající přibližně každé dvě hodiny. 

Park leží zhruba 14km od centra, takže je potřeba využít buďto taxi, nebo samotný Croco Park nabízí shuttle bus za příplatek. Případně je také možnost zajistit si zájezd do parku u místní cestovní kanceláře, což ale není výhodné, protože vám poskytnou pouze krátký čas na projití parku, i když v areálu můžete strávit celé odpoledne.  Samotné vstupné do parku činí 80 dirhamů pro dospělého, což je do přepočtu stejně jako u Kasbahu – 190 Kč.

Souk

Pokud cestujete do Agadiru s tím, že toužíte poznat kulturu místních lidí, tak v samotném městě toho z pravého Maroka moc nepoznáte. Jak již bylo zmíněno, Agadir je poměrně nové město, kromě Kasbahu zde nenajdete téměř žádné pozůstatky staré architektury a v celém městě jde vidět dopad turistického ruchu. Luxusní hotely nemají s Marokem moc společného, takže pokud toužíte alespoň trochu nahlédnout pod pokličku, musíte jít tam, kde se zdržují místní lidé, a to je právě Souk, neboli trh.

Vůně koření, popíjení mátového čaje, rozmanité barvy, to je Maroko. V Agadiru můžete navštívit hned několik trhů, nejznámější je však Souk el Had. Na tržnicích zpravidla seženete všechno, od suvenýrů, přes ovoce a zeleninu, hračky, oblečení, kuchyňské nádobí atd. Smlouvání patří k neodmyslitelné části nakupování, proto si vždy vyhraďte spoustu času a energie.

Jízda na velbloudovi

Na čem více typickém byste se mohli v Maroku projet? Velbloud je jasná první volba! Jízdy na velbloudovi vám místní nabídnou hlavně na opuštěnějších plážích, ale také třeba u Kasbahu. Hned ze začátku vás vyvedeme z omylu. „Camel ride“ není vlastně jízda na velbloudovi, ale na dromedárovi, velbloudi jako takoví v těchto oblastech totiž vůbec nežijí. Dromedára od velblouda rozeznáte díky jednomu hrbu, také je línější a pomalejší než velbloud. 


Quad Biking

Pokud chcete během svého poznávání zažít trošku adrenalinu, můžete vyzkoušet jízdu na čtyřkolkách, nebo buggy v poušti. Z Agadiru se dostanete velice rychle do pouště, kde se můžete prohánět po písku velkou rychlostí. Nejjednodušší způsob, jak si zařídit takový zážitek je přes místní cestovní kancelář, kdy vás řidič vyzvedne přímo u hotelu, odveze vás na místo a poté zase odveze do hotelu. 

Taghazout

Milujete surfování? Nebo jste začátečníci a rádi byste surf vyzkoušeli? Pro oba případy je město Taghazout jako stvořené. Město leží 20 km od Agadiru, takže sem není problém vyrazit na jednodenní výlet. 

Městečko je menší a není vyhlášené jen díky skvělým podmínkám k surfování, ale patří také mezi rybářské oblasti a vyrábí se zde arganový olej. Nejvyšší vlny můžete sjíždět během zimních měsíců. Přes léto si vlny užívají spíše začátečníci. 

Co se týče arganového oleje, tak právě v okolí Agadiru, přesněji v jihozápadní části Maroka, roste nejvíce stromů argánie, z jejichž plodů se následně olej vyrábí. Pro ty, kdo o arganovém oleji neslyšel, využívá se jak v kuchyni, tak ke kosmetickým účelům. Můžete nahlédnout do zákulisí výroby, a zjistit, jak se olej zpracovává od samotného začátku v tzv. Women Argan Factory“. Tyto firmy najdete primárně u hlavních cest, když budete popojíždět mezi městy. Při návštěvě takového místa si prostě arganový olej musíte dovézt domů. Nejenže cena přímo u zdroje je mnohem nižší, než jaká by byla v České republice, ale hlavně je produkt i kvalitnější a podpoříte marocké ženy. 

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na IG.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

6 zajímavostí, aneb Co jste o Gruzii nevěděli - kolébka vína, nejhlubší jeskyně světa a další NEJ

Další článek

Navštivte 10 nejlepších míst na Kubě

Související články

Články

Fototrip za marockými pevnostmi

Narůžovělé skály rozřezané hlubokými kaňony a zelené oázy pod pevnostmi ze sušených cihel. V některých se dosud bydlí, jiné se pomalu rozpadají a lákají na dobrodružné průzkumné výpravy. Větší či menší pevnosti, v severní Africe nazývané kasby či ksary, jsou nedílnou součástí marocké krajiny. Ty nejznámější a asi i nejhezčí leží nedaleko Ouarzazate (Varzázatu). Ksar Aït Benhaddou poznají leckteří milovníci filmů, zahrála si nejen v Gladiátorovi, ale také Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský…

Články

Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu. Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory).…

Články

To nejlepší z Marakéše

Marrákeš ví, jak přitáhnout pozornost. Jeho opojné zajímavosti a zvuky již téměř celé tisíciletí oslňují, okouzlují a vyvádějí z míry. Ruch a shon zde získávají zcela nový význam, zejména v marrákešské medíně. Klenoty, jako je překrásný palác Bahia, se ukrývají za vysokými zdmi marrákešské medíny © saiko3p / Shutterstock Bez ohledu na to, zda si chcete zpestřit spíž severoafrickými lahůdkami, nebo si koupit koberec, abyste svému domovu propůjčili marocké kouzlo, Marrákeš patří k nejlepším nákupním…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…