8 nejčastějších otázek k dovolené na Maledivách

LP

Přemýšlíte o návštěvě Malediv? Maledivy se otevřely turistům už 15. července 2020. Před odletem z ČR musíte mít negativní PCR test a vyplnit zdravotní prohlášení. Cestou vás již žádné testování na letištích nečeká. Výjimka je pro očkované s leteckou společností Qatar, kdy nemusíte mít test na cestě tam. Emirates a Fly Dubaj testy zatím vyžadují. Emirates má navíc k letence zdarma cestovní pojištění, které kryje i léčbu koronaviru. Víza jsou zdarma.

Ve spolupráci s CK GO2 jsme pro vás připravili 8 otázek, které si často pokládáte před dovolenou. 

1. Kdy jet na dovolenou na Maledivy? 

Na dovolenou na Maledivy můžete jet celoročně. Hlavní sezóna z hlediska nejlepšího počasí začíná od prosince a trvá do dubna. 
Klima je tropické, teplota vody i vzduchu je velmi podobná v každém ročním období a nijak zásadně se nemění. Na Maledivách nejsou výrazné teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a nemusíte se ani obávat extrémních veder. Průměrná teplota přes den je 27–33 °C. Podnebí je ovlivněno blízkostí rovníku, oceánem a dvěma monzuny, severovýchodním a jihozápadním. 
TIP: Podívejte se na vše podstatné o Maledivách na YouTube kanále Travel Akademie.

2. Jaké je na Maledivách počasí?

Počasí na Maledivách se proto v podstatě dělí na dvě roční období – období sucha a dešťů.
Nejvhodnější doba, kdy jet na Maledivy, je v období od ledna do konce dubna.
Počasí je v tomto období bez dešťů a viditelnost v moři je skvělá, ideální na potápění a šnorchlování. Na druhou stranu musíte počítat s vyššími cenami za ubytování, s dražšími letenkami a také s vysokou koncentrací turistů. Období dešťů začíná na přelomu května a trvá až do listopadu. Od července do prosince může být počasí proměnlivé, což znamená, že může být celou dobu hezky, ale také pršet nebo pod mrakem.
Nejdeštivějšími měsíci na Maledivách jsou květen (hlavně jeho druhá polovina) a červen. Viditelnost v moři je horší kvůli planktonu, který přitahuje k ostrovům želvy, manty a další mořské živočichy. Toto období je perfektní na pozorování bohatého podmořského života, na určitých místech je možné spatřit i kosatky a velryby. Období dešťů je vhodné také pro surfaře a příznivce vodních sportů jako windsurfing nebo kitesurfing. Ceny letenek a ubytování jsou nižší, na obydlených ostrovech i v hotelových resortech je méně turistů, časté jsou speciální akce resortů jako třeba pobyt pro děti zdarma.

3. Kolik to stojí? 

Ceny na souostroví Maledivy se výrazně liší dle sezónnosti. Ty nejlevnější zájezdy do 4* resortů se dají pořídit mimo hlavní sezónu (tj. během našeho léta a podzimu) od cca 35 000 Kč s polopenzí. V hlavní sezóně, tj. v zimě jsou ceny o cca 15 000 Kč vyšší. (pozn. s účinností od 1. listopadu 2015 zavedla maledivská vláda nový poplatek, tzv. Green Tax, ve výši 6 USD/osobu na noc bez rozdílu věku.) 

4. Chci v blízkosti resortu šnorchlovat?

Stojí za zvážení, jelikož ne všechny resorty mají hned u pláže korálový útes. Z těch, které ho nemají, se jezdí na šnorchlovací výlety lodí. Jedná se zpravidla o placené výlety, což znamená dodatečné extra náklady během pobytu.

5. Jak velký resort chci?

Jak MALÝ, tak i VELKÝ RESORT má své výhody i nevýhody:
MALÝ RESORT 
•    VÝHODY: romantika, relax a nicnedělání, málo lidí, slunění se na soukromé pláži
•    NEVÝHODY: ostrov obejdete za 15 min., takže žádné velké procházky, méně aktivit a zábavy – pouze vodní aktivity za dodatečné extra náklady
VELKÝ RESORT 
•    VÝHODY: možnost delších procházek, hodně aktivit a zábavy, široký výběr jídla a nabízený servis, večerní živá hudba a party večírky 
•    NEVÝHODY: více lidí – vysoká úroveň, většinou detailně sestavený program + možnost více vodních aktivit a výletů, ale také za dodatečné extra náklady

6. Cestovat s dětmi nebo bez dětí

BEZ DĚTÍ: 
Pokud si chcete užít dovolenou bez dětí, očekáváte spíše romantiku, relax a klid, doporučujeme zvolit resorty vhodné pro páry a dospělé.
S DĚTMI:
Pokud se rozhodnete cestovat s dětmi, očekáváte samozřejmě dostatečný program a zábavu během dne i pro vaše děti. Proto doporučujeme zvolit a vybrat vhodný resort, jehož součástí jsou hřiště, dětské kluby a další možné venkovní aktivity.

7. Jak daleko od Malé bude má cesta k resortu, hotelu? / Kolik času strávím při dalším transferu?

Resorty poblíž hlavního města Malé jsou v blízkém dosahu lodí. Odtud je pak rychlý a levnější transfer z letiště, ale také větší střídání lidí, protože se sem hodně jezdí na krátkodobé pobyty. Také očekávejte spíše horší podmínky pro šnorchlování a potápění. 
Resorty vzdálené od Malé mají zajištěný transfer letadlem nebo hydroplánem. Jedná se o pohodlný způsob dopravy, ale s trochou časového omezením, a to během čekání na transfer a také čas strávený na cestě, tedy transfer samotný. U těchto resortů se ale můžete těšit na mnohem lepší podmínky na šnorchlování i potápění. 

8. Chci bydlet na pevnině nebo těsně nad vodou?

•    PLÁŽOVÉ BUNGALOVY A VILY 
Jsou všeobecně levnější. Lokalita resortů se nachází u pláže, tedy na pevnině, kde si můžete vychutnat dostatečné množství relaxu, dostatek místa ve stínu pod palmou a především bílý jemný písek pod nohama s výhledem na tyrkysový oceán. Před vilou na pláži jsou navíc k dispozici osobní lehátka díky kterým budete mít dostatek soukromí a klid.
•    VODNÍ BUNGALOVY A VILY 
Představují vysněnou dovolenou v ráji snad pro každého Čecha! Ceny jsou však výrazně vyšší než u plážových bungalovů. Vodní bungalovy jsou situovány těsně nad vodou, kde ovšem nemusí být pokaždé dostatečná hloubka k plavání. 
Během horkých dnů je také vila s terasou přímo vystavená slunci a extrémním teplotám.  K vile se obvykle přichází po dlouhém molu (často rozpáleném sluncem) a během větru nebo vichru může také docházet k nestabilitě vily, což má za následek mírné houpání či kývání obydlí a občas může být slyšet i vrzavý zvuk dřeva.

 

8 závěrečných důvodů pro návštěvu Malediv

•    Maledivy jsou skutečným tropickým rájem a exotickou destinací s křišťálově průzračnou  vodou a živým přírodním akváriem. 
•    Horké slunné dny plné relaxu, slunění a opalování se na netknutých jemných písčitých plážích, obklopené palmami. 
•    Luxusní ubytování jak pro rodiny s dětmi, páry, tak i pro náročnou klientelu.
•    Vysoká úroveň nabízeného servisu, vynikající kuchyně, vodní sporty a další vodní aktivity či lodní výlety.
•    Maledivy jsou jedním z mála míst na světě, kde méně než 1% země tvoří souš a 99% úžasně teplý Indický oceán, který v sobě ukrývá mnoho mořských pestrobarevných živočichů, což je ohromným lákadlem pro milovníky šnorchlování a potápění. 
•    Na Maledivách stále panuje a z větší části převládá čisté ovzduší a mimo rozšířený cestovní ruch, zde zatím nenajdete žádný jiný natolik rozšířený průmysl.
•    Dodnes zde převládá tradiční ekologický ´eco-friendly´ rybolov pouze na pruty, nikoliv lovení ryb do sítí. 
•    Většina obyvatelstva zde žije naprosto klidný a bezstresový způsob života, žádná honba s časem o závod. Přátelská mentalita. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malediv? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Maledivy.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Pirátské město Trinidad nabízí víc než jen pohled do minulosti

Další článek

Fototrip - Chorvatsko trochu jinak

Související články

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Tyto tři malé ostrovy s celkovou rozlohou 15 km2 najdete mezi Bali a Lombokem. Od Bali se nacházejí asi jen 35 km. Kdo má rád pláže s bílým pískem a tyrkysově modré moře, neměl by Gili ostrovy vynechat. Sice se už i z těchto ostrůvků Gili stalo turistické místo, ale i tak jde ještě pořád o malý kus ráje. A najdete tu mnohem hezčí pláže, než ty na Bali. Na své si zde přijdou jak baťůžkáři, tak lidé co dávají přednost pohodlí a luxusu. Jak se tam dostanete Na Gili jezdí nespočet rychlých lodí z jihu Bali a to ze Sanuru nebo Seranganu. Další možností je přístav Padang Bai a nově se tam dostanete i z Amedu na východě Bali. Záleží, v jaké části Bali zrovna jste. Pozor – rychlé lodě jezdí pouze na Gili Trawangan a Gili Air, na Gili…

Články

Dovolená na Maledivách - Lokální ubytování nebo resort?

Už se vám někdy stalo, že jste jeli na dovolenou a chtěli jste pryč, jen co jste na místo dorazili? Anebo spíš hledáte i na Maledivách lokální zkušenost se vším všudy? Podle mně je dovolená na  Maledivách více luxusní dovolenkovou destinací. Jistě se vám hned vybaví krásné pláže s bílým pískem, chatičky na pláži pod palmami, drink v baru u bazénu s výhledem na oceán, šnorchlování, opalování.... prostě pohoda. Ne vždy se však sny protnou s realitou. Na Maledivách je…