7 legendárních amerických restaurací, které dýchají historií

Getty Images

Město a jeho charakter může promlouvat skrze mnohé počínaje muzei, architektonickými památkami, veřejnými parky až po historické domy. Ledacos nám však o jeho povaze můžou vypovědět také restaurace a stravovací návyky, zejména pokud se jedná o velmi stará lokální pohostinství. Přinášíme vám výběr legendárních restaurací napříč oběma americkými pobřežími, které společně s každým jídlem servírují i vydatnou porci historie daného místa.

1. Antoine’s – New Orleans, Louisiana 

Město a jeho charakter může promlouvat skrze mnohé počínaje muzei, architektonickými památkami, veřejnými parky až po historické domy. Ledacos nám však o jeho povaze můžou vypovědět také restaurace a stravovací návyky, zejména pokud se jedná o velmi stará lokální pohostinství. Přinášíme vám výběr legendárních restaurací napříč oběma americkými pobřežími, které společně s každým jídlem servírují i vydatnou porci historie daného místa. 

Antoine's je nejen nejstarší rodinnou restaurací v New Orleans, městě proslulém přepychovými historickými jídelnami, ale také nejstarší rodinnou restaurací v zemi. Pokud jste fanoušky americké historie i gastronomie, nemůže toto místo na vašem seznamu chybět. Zdejší kuchyně je od svého prvopočátku věrná kreolské tradici. 

Majitelé již páté generace, kteří dohlížejí na tento elegantní starodávný prostor ve francouzské čtvrti, pečlivě zachovali jeho veškerou starosvětskou eleganci - od luxusních lustrů a závěsů až po slavné ústřice Rockefeller, které jsou zdejší původní delikatesou.
Tip: V souladu s tradicí by měli muži přijít do restaurace oděni v košili s límečkem. Zdejší jižní kulinářské dědictví si na etiketu potrpí a v opačném případě by mohla obsluha nevkusně oblečeného návštěvníka vyprovodit ze dveří. 
Restaurace Antoine's v současné době zatím neotevřela své brány veřejnosti, ale aktivně pracuje na datu opětovného zahájení provozu.

The Buckhorn Exchange získal jako první státní licenci na alkohol. © Cyrus McCrimmon / The Denver Post contributor

2. Buckhorn Exchange – Denver, Colorado

Ještě předtím, než se Colorado stalo hnízdem světových pivovarů (existuje jich více než 400, přičemž další stále přibývají) a lihovarů na výrobu whisky, a dříve, než vinaři založili vinice na západním svahu Skalistých hor, vévodil zde denverský bar Buckhorn Exchange.
V roce 1983 se stal součástí Národního historického registru a o deset let později získal první státní licenci na alkohol. Od té doby jsou jeho stálými štamgasty návštěvníci z řad stříbrných baronů, stavitelé železnic, podnikatelé, horníci, kovbojové a vojenští generálové. Bar si oblíbilo i několik amerických prezidentů, indiánských šéfů a hollywoodských legend, jako jsou Bob Hope nebo Will Rogers. 

Místo je vyzdobené více než 550 kusy taxidermie, včetně vzácných zvířat, a působí jako prastarý průsečík mezi rodinným salonem a skupinou amerických muzeí Smithsonian. Jeho součástí je výstava místních železnic, politických memorabilií a legendární sbírka 125 starých zbraní od pistolí po sportovní pušky. 
Menu je zde stejně historické jako všechno ostatní. Říká se, že nabídka pokrmů se od zrodu Buckhorn Exchange až dodnes nezměnila.

3. Saugus Café – Santa Clarita, Kalifornie

Ať už ve městě, na předměstí nebo na dálničním odpočívadle máte velkou šanci, že narazíte na nepřehlédnutelný zářivě osvětlený podnik, kde se podávají hamburgery, omelety a palačinky, které si místní obyvatelé jednomyslně oblíbili. V Los Angeles je tímto místem kavárna Saugus Café. Když se v roce 1886 otevřela jako Saugus Eating House, byla součástí rušného vlakového depa.

Velká železniční trať jižního Pacifiku, která tu kdysi přepravovala cestující mezi Los Angeles  a San Franciskem, už sice krajem neprotéká, ale místním kuchařům to nikterak nezabránilo v tom, aby i nadále smažili kuřecí steaky a palačinky, stejně jako to dělali jejich předchůdci, kdykoli se tu na jídlo při své cestě zastavili herci John Wayne, Clark Gable nebo prezident Theodore Roosevelt. 
Místo má klasické rozložení vlakového vozu s jakoby kupé sedadly naproti oknům vyzdobeným záclonkami a dlouhému pultu. Jediná věc, která se nyní liší (samozřejmě kromě moderní elektřiny) je, že současná doba postavila do restaurace skleněnou vitrínu, ze které si můžete zboží v Saugus Café koupit.

The Union Oyster House je považována za nejstarší restauraci v Americe. © Jessica Rinaldi / The Boston Globe via Getty Images

4. Union Oyster House – Boston, Massachusetts

Jeden blok od neonových světel Banana Republic, Victoria’s Secret a Abercrombie & Fitch a dalších obchůdků nákupního centra Faneuil Hall sídlí restaurace s mořskými plody, kterou to původně všechno začalo. Staletí předtím, než moderní městské pivnice po celé zemi nabízely noční lákadla v podobě „ústřic za dolar“, existoval Union Oyster House. Byl založen v roce 1826 a je dodnes považován za nejstarší restauraci v Americe. Už dávno před občanskou válkou tvořil bostonskou živou scénu. Podle legendy byl zdejším pravidelným návštěvníkem státník Daniel Webster.  
Union Oyster House se nachází v předrevoluční budově, celé v dřevě a s vrzajícími podlahami, která už něco pamatuje. Její stoly jsou uspořádány přesně tak, jako před téměř dvěma stoletími. Až sem zavítáte, vyzkoušejte proslulou škeblovou polévku, ústřice v poloviční skořápce a další klasické chutě Nové Anglie. 
V současné době Union Oyster House nabízí i možnost vyzvednutí jídla s sebou. 

Katz's Delicatessen servíruje nejslavnější pastrami sendvič v New Yorku od roku 1888. © Viktor Fuchs / Shutterstock

5. Katz’s Delicatessen – New York, New York 

Když vstoupíte do legendárního Katz's Deli, jako první vás zasáhne vůně uzeného pastrami a nakládaných košer okurek. Stejná vůně proniká hlučnou a příjemně rušnou restaurací už po celá desetiletí. Původně se otevřela v roce 1888 jako skromné delikatesy, známé pro své domácí klobásy. Nyní je však jednou z předních atrakcí na manhattanské Lower East Side a jedno z mála zbývajících pohostinství, kde kdysi vzkvétala židovská komunita mluvící jazykem jidiš. 

Dnes jsou stěny restaurace pokryté fotkami celebrit, které sem zavítaly, neonovými nápisy a starými reklamními plakáty, včetně slavné kampaně během druhé světové války: „Pošlete salám svému chlapci v armádě.“ (Ano, k vytvoření tohoto rýmu potřebujete řádný newyorský přízvuk!) Každý den sem přichází až několik tisíc lidí, aby okusili zdejší uzeniny, párky, polévku s plackou a legendární nakládané hovězí maso a pastrami sendvič, stejně jako to Newyorčané dělají už věky.

McGillin's Old Ale House byl založen v roce 1860. © J. Irwin/ClassicStock via Getty Images

6. McGillin’s Old Ale House – Filadelfie, Pensylvánie

Trendy v pití přicházejí a odcházejí a společnost McGillin’s, založená v roce 1860, prošla napříč všemi módními výstřelky. Tato filadelfská hospůdka, která se nachází v uličce za rohem od velké radnice, je součástí historického muzea (stěny zdobí staré fotografie, licence na alkohol a původní nápisy z již uzavřených podniků) a součástí moderního sportovního baru, kde je vždy naladěný kanál aktuálního utkání Phillies, Eagles nebo 76ers.  Jedinou stálicí, kromě zdiva a stropu z lisovaného plechu, je místní legendární pivo Yuengling, které se čepuje odnepaměti až dodnes.

The Palace Saloon and Restaurant byla postavena v roce 1901 a najdete ji podél Whiskey Row. © Lisay / Getty Images

7. The Palace Restaurant and Saloon – Prescott, Arizona

Duch nejstarší restaurace v Arizoně The Palace Restaurant and Saloon je stále naživu. Budova byla postavěna v roce 1877 a kvůli ničivému požáru prošla v roce 1901 náročnou rekonstrukcí.  Mezi významné osobnosti, které procházely místními skřípajícími otočnými dveřmi, patřili například Steve McQueen, Peter Fonda nebo Wyatt Earp.

Nejen, že je Palace Restaurant and Saloon nejstarším barem v Arizoně, ale je také nejstarším podnikem v celém státě. Jeho zaměstnanci, kteří jsou oblečeni ve starodávném západním stylu, vám povypráví historky o kdysi zakázaném popíjení, nevěstinci a samozřejmě o místních strašidlech. Hosté si dnes můžou naplnit žaludky u originálního ozdobně vyřezávaného baru, který před ničivým požárem zachránili oddaní patroni, když jej přenesli před ničivými plameny na protější ulici.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Poznejte Nový Zéland, cestujte obytným vozem

Další článek

LP Magazine 01/2021

Související články

Články

5 TOP zážitků z adventní Evropy a netradiční zvyky

Průvody čertů v Rakousku, pečené kaštany v Maďarsku, bruslení pod Eiffelovkou ve Francii. Kdy jindy než během adventu je na čase udělat si čas sami na sebe a dopřát si víkend v některém z vánočně provoněných měst starobylé Evropy. Tady je 5 adventních tipů. Užijte si výhled na rozzářený Edinburgh Zamíříte-li do Skotska, konkrétně do Edinburghu, udělejte si chvíli na výhled z legendami opředeného kopce Calton Hill. Pohled na rozzářené město vás zahřeje na duši, a pokud to nebude stačit, pak to jistě zachrání sklenka pravé skotské whisky.   Víte, že… líbání…

Články

Nové styly a chutě v srdci francouzského venkova

Auvergne vyvolává velmi opojný pocit závrati. Ledovcová údolí a sopečné vrchy připomínají spíše Island než srdce Francie, ale coby až příliš poklidný venkov byla oblast dlouho přehlížená. To se však mění, protože tu začali hledat útočiště francouzští turisté, unavení z přeplněných pláží. Na nový zájem zareagovalo Auvergne ambiciózními uměleckými projekty a nabídkou dobrodružství v divočině, aniž přitom ztratilo venkovské kouzlo. Díky pravidelnému festivalu Horizons narazíte na neočekávaných místech krásné krajiny na konceptuální umění: představte si přízračné plastiky zavěšené mezi stromy, obrovské leknínové listy či světélkující vlky. Do Auvergne tak míří milovníci umění a kromě nového objevují i staré poklady kraje, které…

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…