7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Japonsko je nepopiratelně zemí bohatou na přírodních krásy, které okouzlí každého cestovatele. Na relativně malou zemi, kterou Japonsko je, se zde nachází řada různorodých ekosystémů a scenérií, které potěší oko i duši každého návštěvníka. Najdete zde chrlící majestátní sopky, rozsáhlá pobřeží, poklidné ostrovy i svěží husté lesy táhnoucí se přes vrcholky hor do údolí.

Ať už máte rádi utajené svatyně, přírodní horké prameny, vrcholky hor nebo barevné jarní květy, v japonských národních parcích si vždy najdete to svoje. Systém národních parků v Japonsku se začal formovat od roku 1931 a dnes zahrnuje 34 různých chráněných území, z nichž každé nabízí něco jedinečného a působivého. Parky může navštívit každý bez nutnosti povolení. 
Nejste-li si jistí, kde začít, těchto 7 nepřehlédnutelných japonských národních parků by rozhodně mělo být zařazeno na vašem cestovním seznamu. 

Mnoho japonských národních parků je plných ohromujících vodopádů (např. Ginga-no-taki a Ryusei-no-taki), které padají z vrcholků vulkanických pohoří. © Krzysztof Baranowski / Lonely Planet

Národní park Daisetsuzan v Hokkaidō

Národní park Daisetsuzan je se svojí rozlohou 2 300 metrů čtverečních největším národním parkem Japonska. Přírodní atrakce jako je hora Tomuraushi, seskupení vulkánů v Tokachi a sopečné pohoří Ishikari vám umožní se naplno ponořit do krás nedotčené přírody. Další atrakcí a přínosem jsou přírodní horké prameny (onsen) ve vesnicích na úpatí hor, které místní obyvatelé (Ainu) nazývají „Kamui Mintara“ neboli hřiště Bohů. 
Horké prameny v oblasti Asahidake Onsen, nacházející se na úpatí hory Asahidake, jsou společně s Sounkyo Onsen hlavní základnou pro objevování oblasti Omote-Daisetsu. Během zimního období od listopadu do května jsou také vyhledávanou lyžařskou lokalitou.

Řeka Oshiri v národním parku Nikko začíná v místě, kde se jezero Chuzenji přelévá přes vodopád Kegon. © Christoph Kei Baron Moriyama, CK Photography via Getty Images

Národní park Nikkō v Kanto

Národní park Nikkō  je domovem jedné z nejvíce zdobných a dekadentních jeskyní v Japonsku – Toshogu. Oblast zapsaná mezi památky světového dědictví UNESCO se, kromě Toshogu, pyšní stovkami dalších svatyní, dvěma šintoistickými chrámy a dalšími atrakcemi jako jsou vodopády, lesy, jezera a sopečná pohoří. I když je Nikkō nádherné po celý rok, jeho krásu si vychutnáte nejvíce v podzimních měsících, kdy se park rozzáří teplými barvami. 
Oblast vulkanického pásu Nasu je domovem nejvyššího vrcholu v severním regionu Kanto – hory Nikkō-Shirane. Dalším vrcholem Národního parku Nikkō je Nantai, která je pouze o 92 metrů nižší než Shirane, ve starověku však patřila k posvátným místům využívaným při modlitbách. 
Oblast Oku-nikko a jeho bažiny jsou, stejně jako jezero Chuzenji a horké prameny, dalšími místy, která musíte v parku navštívit. V Nikkō můžete také spatřit volně žijící divoká zvířata jako jsou černí medvědi nebo japonští makakové. V žádném případě si nenechte ujít vodopád Kegon, který je jedním ze tří nejvyšších vodopádů v Japonsku. 

Potápění a šnorchlování jsou oblíbenými způsoby poznávání Národního parku Keramashoto, který se pyšní korálovými útesy a bohatým podmořským životem. © Ippei Naoi via Getty Images

Národní park Keramashoto v Okinawě

Keramské ostrovy, ležící nedaleko pobřeží Okinawy, s drsně skalnatým pobřežím a nádhernými výhledy, byly za národní park Keramashoto vyhlášené v roce 2014. Přibližně 40 kilometrů lodí z Naha najdete souostroví s nádhernými plážemi, zátokami, vrcholky hor a lesy. 
Okolní vody, které jsou domovem pro 250 druhů korálů, jsou tak živé, že byly inspirací k vytvoření unikátního odstínu modré Panton-Kerama. Největší a nejhornatější ostrov Tokashiki, je populární cestovatelskou destinací, zatímco Zamami má klidnější a uvolněnou atmosféru. Společným jmenovatelem je bohatý podmořský život plný tropických ryb a želv, který z ostrovů dělá jednu z předních potápěčských destinací. 

V roce 1967 byla v parku Kirishima-Kinko-wan natočena bondovka „Žiješ jen dvakrát“, ve filmu představené alpské jezero však bylo později překryto sopečnou aktivitou. ©KATSUHIRO YAMANASHI via Getty Images

Národní park Kirishima-Kinkō-wan v Kyushu

Národní park Kirishima-Kinkō-wan, zasahující do prefeketur Kagoshima a Miyazaki, které jsou známé pro svoji sopečnou aktivitu a horké prameny (onsen), je oblíbeným cílem milovníků pěších tůr, kterým nabízí trasy různých délek a náročnosti. Japonská mytologie označuje tuto oblat jako místo, kde Bohové poprvé sestoupili na zem – a není těžké uhádnout proč. 
I když je Kirishima-Kinkō-wan okouzlujícím místem, bývá vystavena rozmarům počasí a oblakům sopečného kouře, takže je nutné jít do parku dobře připravení a pozorně sledovat jednotlivé trasy. Park má dvě oblati – jižní Kinkowan Bay a Kirishima, druhá jmenovaná má přes 20 vulkánů, kráterových jezer a horkých pramenů.

Díky skvělým podmínkám pro lyžování a sněžnice si mohou návštěvníci užívat řadu z národních parků v Japonsku celoročně. © tdub303 via Getty Images

Národní park Daisen-Oki v Chūgoku

Národní park Daisen-Oki se rozprostírá přes tři prefektury v západním Honshu – Shimane, Okayama a Tottori. V 8. století byly zdejší hory populárním místem pro poutníky praktikující Shugendo. Věřící se vydávali na vrcholky za účelem půstu a modliteb, jejichž cílem bylo zdokonalit spojení s posvátným světem. 
Ve východní části parku najdete 1 729 metrů vysokou horu Daisen a další vrcholky jako například Senjo a Mitoku. Všechny nabízejí starověké stezky s bohatou historií – táhnou se kolem svatyní a chrámů, které jsou ukryté v hustých bukových lesích. Návštěvníci parku se mohou na hoře  Daisen zapojit do projektu "One Tree, One Stone", jehož účelem je ochrana a zalesňování přírody.

Slavná plovoucí brána „torii“ je součástí svatyně Isukushima nacházející se v Národním parku Setonaikai, který je zapsán mezi památkami světového dědictví UNESCO. © MasterLu via Getty Images

Národní park Setonaikai

Národní park Setonaikai je se svým rozsáhlým pobřežím plným vyhlídek, zátok a ostrovy rozličných velikostí ideální destinací pro cestovatele milující oceán. Za Národní park byla oblast, zasahující do 10 prefektur, vyhlášena jako jedna z prvních již v roce 1934. Mezi hlavní atrakce patří lávová plošina Goshikidai u Vnitřního moře, ze skály vytesaná jeskyně Daifudo, která sloužila jako výukové centrum mnichů a hora Misen, která nabízí okouzlující útěk do hor.

I v Yoshino-Kumano najdete – stejně jako v dalších japonských národních parcích – staré poutní stezky vedoucí na posvátné vrcholy, například na horu Yoshino. © Amana Images Inc via Getty Images

Národní park Yoshino-Kumano v Kansai

Nutností pro všechny outdoorové nadšence je pověstný Národní park Yoshino-Kumano, který má ohromující vrcholky i hluboká údolí a zároveň se těší z bohaté kulturní historie. Uvnitř parku se nachází známá poutní stezka Kumano Kodo, na které najdete svatyně Kumano-Hayatama, Kumano-Hongu a Kumano-Nachi známé pod souhrnným názvem Kumano Sanzan.
Část této oblasti je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO pod názvem „Posvátná místa a poutní cesty v pohoří Kii“. Yoshino je známé především jako jedna z nejlepších japonských lokalit pro hanami (jarní pozorování třešňových květů). Každoročně se zde shromažďují davy, které touží vidět hito-me-sen-bon – 1 000 rozkvetlých třešňových květů najednou. Dalšími atrakcemi jsou Nachi Falls, Dorokyo Gorge a Sandanbeki Cliff – 2 kilometry 50 metrů vysokých srázů s podzemní jeskyní, do které vás sveze výtah.
Chcete-li se dozvědět více informací o dalších národních parcích v Japonsku, můžete tak učinit na ucelené webové stránce Japonské Národní turistické organizace, kde se dozvíte všechny detaily o fantastickém systému národních parků v zemi. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Ceuta a Melilla – španělské exklávy na severu Afriky

Další článek

Calle de Ponzano - podniky na nejžádanější ulici Madridu, které stojí za návštěvu

Související články

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Japonské kimono u Naritasan templu

Japonsko, země kontrastů, vynikajícího jídla a tradic, které vás pohltí. Když letíte do japonského Tokia, máte v podstatě dvě možnosti. Buď letět na letiště v Hanedě a do centra to mít jen kousek, nebo jako já, v tomhle případě, letět do Narity. Z Narity trvá cesta do centra Tokia skoro dvě hodiny. Proto jsem se pro tentokrát rozhodla strávit den v samotné Naritě a prozkoumat, co všechno nabízí. Naritu mám z japonských destinací, bůhvíproč, nejradši. Cítím se tam tak nějak nejlíp a nejvíc ze všeho mi připomíná takové to staré Japonsko.…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…