7 havanských zajímavostí zdarma

LP

Utratili jste všechno za světoznámé habanos doutníky a kubánský añejo rum? Nezoufejte, i tak může být Havana vaším hřištěm.

Atmosféru na havanských historických náměstích můžete nasávat zdarma © James Gabbert / Shutterstock

 

Díky těmto sedmi havanským atrakcím, sahajícím od nádherných výhledů po svěží zahrádky skryté pohledům či podzemní bunkry z doby studené války, pro vás bude cestování gratis hračka.

Park Estatua de Cristo nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na Havanu © Florian Augustin / Lonely Planet

Pokochejte se nejlepšími havanskými výhledy v parku Estatua de Cristo

Park Estatua de Cristo je na bezkonkurenční výhledy na kubánskou metropoli bezpochyby tím nejlepším místem. Dvacetimetrovou sochu Ježíše Krista na třímetrovém podstavci vytvořil kubánský umělec Jilma Madera z 67 kusů italského carrarského mramoru. Socha shlíží na Havanskou zátoku a velkou část města především díky skvělé poloze ve čtvrti Casablanca, která se rozkládá 51 m nad hladinou moře přímo proti Havanské katedrále (Catedral de la Habana) naproti přes zátoku.

Poznejte rozmanitý charakter havanských historických náměstí © ac productions / Getty Images

Vydejte se za barokem na pěti koloniálních náměstích Staré Havany

Uspořádejte si vlastní prohlídku pěti nejvýznamnějších koloniálních náměstí Staré Havany. Každé má jedinečnou atmosféru. Plaza de Armas se stromy je stinnou oázou za slunných dní, Plaza Vieja je vyhlášená rozmanitostí restaurací kaváren. Plaza de la Catedral je sídlem nejpůsobivějšího havanského kostela (navštívit lze rovněž zdarma). Nevynechte lehce kýčovitý Callejón del Chorro kousek odtud. Svěží Plaza de San Francisco de Asís blíže zátoce je oblíbeným útočištěm holubů. Plaza del Cristo – do doby, než nastal rozkvět havanské kulinářské scény, desetiletí zanedbávaná – je dnes nejmódnějším a nejživějším cílem večerních návštěv místních obyvatel.

Zajímá-li vás dlouhá koloniální a průmyslová historie Kuby, nesmíte vynechat návštěvu Calle Mercaderes © Prisma by Dukas / Getty Images

Navštivte nezvyklé muzeum v Calle Mercaderes

Calle Mercaderes (ulice Obchodníků) působí jako časová smyčka, která vás prostřednictvím dílen, pouličních prodejců, řemeslných krámků i malých muzeí v koloniálních sídlech přenese do havanské minulosti. Prohlídky zdarma nabízejí Casa de Asia, malé muzeum mapující kubánské vazby na asijskou kulturu, Casa Museo de Simón Bolívar, přibližující život latinskoamerického osvoboditele, Museo Casa de Osvaldo Guaysamín se sídlem v bývalém ateliéru slavného ekvádorského malíře, Museo Armería 9 de Abril s menší expozicí historických zbraní a Museo del Tabaco, představující často přehlíženou sbírku památek spjatých s Havanou.

Vychutnat si západ slunce na přímořské promenádě malecón patří k zásadním havanským zážitkům © Diana Rita Cabrera / Lonely Planet

Relaxujte na přímořském malecónu

Zásadní havanský zážitek, procházka po malecónu při západu slunce, nabízí skvělou příležitost k pozorování nejživější části města. Zdržte se tu pár hodin, a uvidíte celou Kubu na jednom místě: mladé párečky ruku v ruce, pouliční muzikanty hrající tradiční kubánské hity, mládež pouštějící do reproduktorů ryčný reggaeton – stačí se projít (nebo posedět), pozorovat okolí, a dostanete kousek od všeho.

Jardín Madre Teresa de Calcuta je oáza u náměstí Plaza San Francisco de Asis © Diana Rita Cabrera / Lonely Planet

Prozkoumejte Jardín Madre Teresa de Calcuta

Vedle náměstí Plaza de San Francisco de Asís přímo za klášterem se rozkládá Jardín Madre Teresa de Calcuta, malá zahrada, z níž se stal hřbitov kubánské intelektuální elity. Zajděte si sem za slunného dne a prohlédněte si sochy mezi stromy. Uprostřed zahrady stojí malá katedrála řecké pravoslavné církve. 
Navštivte pamětní zahradu princezny Diany
Malý pozemek hned u přístaviště výletních lodí nese jméno milované princezny z Walesu, Diany. Říká se, že před svou smrtí v roce 1997 plánovala sponzorovat ve Staré Havaně domov pro postižené děti. Jedno z prvních památečních míst, pojmenovaných na její počest, bylo zprovozněno jen pár měsíců po její smrti. Můžete si sem udělat rychlou zacházku během pěší prohlídky okolí a obdivovat centrální památník se smrští barev a geometrických tvarů. Jeho tvůrcem je proslulý kubánský výtvarník Alfredo Sosabravo.

Prozkoumejte podzemní tunely pod jedním z nejznámějších havanských hotelů © Joel Villanueva / Getty Images

Projděte podzemními bunkry pod Hotelem Nacional 

Nejmajestátnější z kubánských hotelů, Hotel Nacional, je artdecový skvost a živoucí kronika, do níž se zapsali slavní hosté i historické události. V oblibě jej měly americké celebrity jako Ava Gardnerová a Frank Sinatra, ale během karibské krize v roce 1962 také vojenský štáb. Bezplatná prohlídka nabízí pohled na bunkry pod hotelovou zahradou i několik zajímavostí směrem k zátoce a skladišti zbraní. Zastavte se v recepci a požádejte o rozšířenou bezplatnou prohlídku, která zahrnuje také některé ze slavných hotelových sálů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2023 video

Další článek

Jak strávit prodloužený víkend v Amsterdamu na maximum

Související články

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí. Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek. Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza…