7 důvodů proč indonéská Jáva patří na vrchol vašeho cestovatelského seznamu

CK Rady na cestu

Jáva je ústředním, největším a nejobydlenějším ostrovem Indonésie. Poskytuje tak velice atraktivní směs kulturního dědictví, gastronomie, adrenalinového dobrodružství a tradic. Zkrátka vše, co si cestovatel na svých toulkách světem může přát. Přinášíme vám sedm důvodů, proč by měla být Jáva na vrcholu vašeho seznamu cestovatelských destinací.

1.  Ponořme se do kulturního dědictví ostrova Jáva

Ostrov Jáva je duchovním srdcem muslimské Indonésie. Nebyla ale muslimská vždy, a tak zde najdeme nespočet hinduistických a buddhistických chrámů. Zažijete tak na ostrově úžasné příklady sakrální architektury.  
Cestovatelským cílem číslo jedna je určitě Borobudur, největší buddhistický chrámový komplex na světě, postavený v 9. století. Pro krásné sochy a reliéfy byl areál zapsán na seznam UNESCO. 
Dalším neuvěřitelným místem ostrova je hinduistický chrámový areál Prambanan. Komplex z 9. století se skládá ze třinácti velkých chrámů. 
Ukázkou dalšího architektonického slohu je Královský komplex Kraton ve městě Yogyakarta, který je v současnosti sídlem sultána. Palác nám představuje příklad typického jávanského umění a architektury. 

2. Přírodní krása sopek a národních parků

Na ostrově Jáva se nacházejí aktivní sopky a národní parky. Mísí se zde tedy jedinečná geologická scenérie s divokou přírodou plnou exotických rostlin a zvířat. 
Turistickou atrakcí číslo jedna je rozhodně stále aktivní sopka Mount Bromo, která je součástí národního parku Bromo Tengger Semeru. Nejaktivnější sopkou Indonésie je pak pravděpodobně Mount Merapi nedaleko města Yogyakarta. Naposledy o sobě dala vědět v roce 2018. 
Na ostrově je jedenáct národních parků. Mezi nejznámější národní parky patří například Národní park Bromo Tengger Semeru nebo Gunung Halimun Salak. Systém národních parků i zde chrání jedinečnou biodiverzitu a ekosystémy ostrova.

3. Kouzlo jávanské kuchyně

Indonéská kuchyně je plná pro nás exotických chutí. Je bohatá a rozmanitá.  Indonéskou specialitou je pokrm nesoucí název Nasi Goreng, což znamená "restovaná rýže", na kterou se položí smažené vejce, přidá se zelenina a nějaký druh maso nebo krevety. Ochucené je vše sladkokyselou omáčkou. Uvidíte-li v jídelníčku Mie Goreng, je to to samé, jen místo rýže dostanete nudle.
Další typickou specialitou je tzv. Sate, grilované maso na špejli podávané s arašídovou omáčkou. 
Vegetariánské Gado-Gado, směs zeleninového salátu, fazolí, špenátu, bambusových klíčků a opět s arašídovou omáčkou potěší i ty, co preferují masové pokrmy.
Máte-li rádi polévky, jistě vás osloví Soto, tradiční indonéská vývarová polévka s masem a zeleninou.
Pokrm vyrobený z fermentovaných sójových bobů, tempeh, který je známý i u nás, je velice oblíbený i v Indonésii. 
Indonésie je známá i pěstováním kávy, zde nazývanou Kopi Jawa. Ochutnejte i místní ovocné džusy. 

4. Přátelští a pohostinní obyvatelé ostrova Jáva

Při cestování často zvažujeme i to, jací jsou místní obyvatele. Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí. Jávanci jsou známí pro svou přátelskou a usměvavou tvář. Pohostinnost mají zakořeněnou ve svých tradicích a tím i kultuře. Pravděpodobně se setkáte na svých cestách s jejich pozváním na čaj nebo dokonce na jídlo. Místní hodně cestují, a tak buďte připravení i na pokus o rozhovor s vámi. Připravte se na cestovatelské zážitky, v kterých budou hrát jednu z hlavních rolí i místní lidé.

5. Adrenalinový ráj v horách i v oceánu

Ostrov Jáva není jen o historii, kultuře a náboženství. Je to moderní část Indonésie, kde si užijete i adrenalinové dobrodružství. Užít si můžete trek na východ slunce na aktivní sopku Mount Bromo. Jižní pláže ostrova jsou pro změnu zasvěcené surfingu. Indonésie je jednou z nejvyhledávanějších oblastí pro potápění. Naskytne se vám zde nádherný pohled na podmořský korálový svět.  V oblasti města Bandung si můžete užít canyoningu, u Yogyakarty pro změnu paragliding nebo dokonce i bungee jumping. 
Zkombinujte poznávání kultury s některým ze sportů a dostanete ideální prázdninový mix.

6. Magické tradiční javánské divadlo

V Indonésii jsou tradiční tance uměleckým vyjádřením historie, legend, symboliky a duchovnosti ostrova. Tance jsou nedílnou součástí jávanského dědictví. Nezúčastnit se některého z představení místních tanců by tak byla zásadní chyba.
Například tanec Wayang Kulit je formou stínového divadla, který vypráví příběhy z hinduistické Rámajany. Vždy je směsí hudby, tance a hlavně poučení. Stejně tak můžete navštívit představení tance Ludruk nebo Wayang Golek. Na chvíli vás přenesou do náboženských tradic, budete prožívat příběhy dávných hrdinů a necháte se unášet místní hudbou. Představení jsou vždy plná složitých gest a pohybů těl. 

7. Bohatá kultura a zakořeněná tradice ostrova Jávy

Jáva je srdcem Indonésie. Prolínají se zde tradice navázané na tři nejvýznamnější náboženství souostroví. Islám, hinduismus a buddhismus. Ta se odrážejí nejen v architektuře, ale například i v kulinářství, lidových řemeslech, lokálních festivalech, procesí, oblečení, hudbě a tanci. 
Místní batika, tradiční barvení látek, je zapsána na seznam UNESCO. 
Poznávání Indonésie patří k cestovatelským vrcholům. Jáva, stejně jako sousední ostrov Bali, je ideálním místem, který vám poskytne alespoň malý vzorek celého souostroví.  

Nalákal Vás článek CK Radynacestu k dalším cestám? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět.

A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP24. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

16 nejlepších aktivit v Řecku

Další článek

Nejlepší místa, která navštívit v červnu 2024

Související články

Články

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Tyto tři malé ostrovy s celkovou rozlohou 15 km2 najdete mezi Bali a Lombokem. Od Bali se nacházejí asi jen 35 km. Kdo má rád pláže s bílým pískem a tyrkysově modré moře, neměl by Gili ostrovy vynechat. Sice se už i z těchto ostrůvků Gili stalo turistické místo, ale i tak jde ještě pořád o malý kus ráje. A najdete tu mnohem hezčí pláže, než ty na Bali. Na své si zde přijdou jak baťůžkáři, tak lidé co dávají přednost pohodlí a luxusu. Jak se tam dostanete Na Gili jezdí nespočet rychlých lodí z jihu Bali a to ze Sanuru nebo Seranganu. Další možností je přístav Padang Bai a nově se tam dostanete i z Amedu na východě Bali. Záleží, v jaké části Bali zrovna jste. Pozor – rychlé lodě jezdí pouze na Gili Trawangan a Gili Air, na Gili…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

Indonésie tvořená více než 17 000 ostrovy – v rozpětí od flíčků s několika palmami po obří masy typu Sumatry – představuje rozmanitost přírody na bezmála dvou milionech čtverečních kilometrů kolem rovníku a táhnoucích se od Indického oceánu k Pacifiku. Z bujné džungle se tyčí sopečné vrcholy, podmořský svět se předvádí v nejlepších potápěčských lokalitách na světě a překvapivá fauna sahá od obrovských plazů po elegantní obyvatele lesů. Varan komodský, největší světový ještěr, na odlehlé pláži v národním parku Komodo © Velvetfish / Getty Images Národní park Komodo Sluncem spalované holé Komodo se výrazně liší od svěžejších indonéských ostrovů a zdejší nejproslulejší živočišný druh je stejně ojedinělý a překvapivý. Varan komodský je…